Škandal spolnih nadlegovanj pretresa Evropski parlament: Politiki zlorabljajo mlade asistentke, jih otipavajo in masturbirajo pred njimi – TOPNEWS.si

Škandal spolnih nadlegovanj pretresa Evropski parlament: Politiki zlorabljajo mlade asistentke, jih otipavajo in masturbirajo pred njimi

Škandal spolnih nadlegovanj pretresa Evropski parlament: Politiki zlorabljajo mlade asistentke, jih otipavajo in masturbirajo pred njimi

Samozadovoljevanje pred asistentko, božanje, otipavanje, opolzke opazke, objemi in nespodobna povabila – vse to naj bi doživljale nekatere uslužbenke, zaposlene v Evropskem parlamentu. “Poslanci imajo občutek, da lahko počnejo, karkoli se jim zahoče,” je britanskemu časniku Sunday Timesu zaupala ena od žrtev spolnega nadlegovanja.

Deset asistentk v Evropskem parlamentu v Strasbourgu je obtožilo nekatere poslance najvišjega zakonodajnega telesa Evropske unije za spolno nadlegovanje. Asistentke trdijo, da je evropski parlament leglo maltretiranja. Prestopniki so nekateri poslanci iz vseh političnih sfer, med njimi so tudi bivši ministri.

Žrtve spolnega nadlegovanja so se odločile prekiniti molk potem, ko je izbruhnil škandal s slavnim hollywoodskim producentom Harvayem Weinsteinom in je sledila kampanja “MeToo” preko družbenih omrežij. Svoje zgodbe so povedale novinarju londonskega Sunday Timesa.

nadlegovanje spolno 2

Neka uslužbenka Evropskega parlamenta tako trdi, da jo je nek ugledni poslanec, star približno 60 let, poročen oče dveh otrok “neprimerno otipaval”. “Božal me je po laseh, nato po vratu in vzdolž hrbta… Okamenela sem, bila sem prestrašena. Zaupala sem se kolegici, ki mi je svetovala naj ga prijavim, no na koncu sem to tudi storila… Bilo me je strah, da bom zgubila službo, bila osramočena in da bo to uničilo mojo kariero.

Nadlegovalci niso imenovani, saj so tako zahtevale njihove žrtve, ki se bojijo, da se bodo morale z njimi soočiti na sodišču in bodo imele zaradi tožb uničene kariere. Novinar “Sunday Timesa” naj bi videl SMS sporočilo, ki ga je Yves Cochete, bivši francoski minister za okolje in poslanec Zelenih v Evropskem parlamentu, poslal 25-letni asistentki svojega poslanskega kolega.

V sporočilu jo je 71-letni letni poslanec povabil na večerjo in sporočil, da si želi z njo deliti “strast, sanje in fantazije”. “Vem, da je kliše, da starec povabi na zmenek mlado, lepo žensko. Se bojiš, kaj bodo rekli ljudje… ali morda drhtiš zaradi slastnega, vendar spet vznemirljivega pričakovanja?”, ji je napisal omenjeni poslanec zelenih.

“Sunday Times” je navedel tudi primer nekega poslanca, ki je masturbiral pred svojo mlado asistentko in primer politika srednjih let, ki je otipaval svojo pomočnico.

nadlegovanje spolno 3

Neka 24-letna asistentka je povedala, kako jo je neki nemški poslanec “osvajal” na sestankih in se obnašal zelo nedostojno, zaradi česar se je počutila nelagodno.

Še en nemški poslanec je bil obtožen, da je na delovnem sestanku prijemal za zadnjico 22-letno pomočnico, medtem ko je beseda tekla o politični kampanji. Slednja je izjavila, da je Evropski parlament leglo nadlegovalcev, saj poslanci, ki namerno zaposlujejo mlade asistentke, menijo, da niso nikomur odgovorni.

Catherine Bearder iz Poslanske skupine poslancev Zveze liberalcev in demokratov in članica Odbora za boj proti nadlegovanju, je dejala, da je zelo težko poslušati kaj se dogaja za zaprtimi vrati. “Ko ima nekdo moč nad tabo, moraš imeti veliko samospoštovanja in finančnih ter drugih sredstev, da se lahko izvlečeš iz take situacije… Poslanci imajo precej politične moči in se včasih vedejo tudi nedostojno,” je zaključila Bearderjeva.

Evropski poslanci so po izbruhi škandala javno izrazili svoje ogorčenje ob razkritjih, da je bilo najmanj deset žensk v evropskem parlamentu žrtev spolnega nadlegovanja. Odločeni so, da raziščejo zadevo. Tako bodo parlamentarci o tem razpravljali predvidoma v sredo.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)