Puigdemon sporočil Španiji: To je najhujši napad na Katalonijo od Francove diktature, ne sprejemamo ukinitve avtonomije! – TOPNEWS.si

Puigdemon sporočil Španiji: To je najhujši napad na Katalonijo od Francove diktature, ne sprejemamo ukinitve avtonomije!

Puigdemon sporočil Španiji: To je najhujši napad na Katalonijo od Francove diktature, ne sprejemamo ukinitve avtonomije!

Katalonski predsednik Carles Puigdemon je sinoči izjavil, da Katalonija ne bo sprejela načrta Madrida glede ukinitve avtonomije katalonske regije. Piugdemon je v televizijskem govoru ocenil načrt španskega premierja Mariana Rajoya, ki je najavil uvedbo neposredne uprave Madrida nad Katalonijo, kot “poskus ponižanja” Katalonije in “napad na demokracijo”, poroča Associated Press.

Španska vlada namerava omejiti pristojnosti katalonskega parlamenta, razpustiti vlado in razpisati regionalne volitve v pol leta, je sporočil premier Mariano Rajoy. Odločitev je sprožila množične proteste v Barceloni, katalonski premier Carles Puigdemont pa je napade Madrida označil za “najhujše po diktaturi Fracisca Franca”.

Puigdemon je najavil, da bo sklical sejo katalonskega parlamenta, na kateri bodo razpravljali glede odgovora v zvezi z načrtom španske vlade oziroma, kot je dejal, njen “poskus izbrisa” avtonomije Katalonije. Namero Rajoya je opisao kot “najhujši napad” na katalonski narod in institucije od leta 1939, ko je španski fašistični diktator Francisco Franco pred koncem Španske državljanske vojne razpustil katalonsko regionalno vlado. Dodal je, da španska vlada deluje proti demokratični volji Kataloncev, saj je zavrnila vse ponudbe za dialog, prenaša BBC. V angleškem jeziku je nagovoril tudi evropske državljane in sporočil, da so “v Kataloniji ogrožene” temeljne vrednote EU.

Španski premier Mariano Rajoy je včeraj predstavil načrt za prevzem nadzora nad regijo, ki vključuje tudi zamenjavo katalonskih liderjev za neodvisnost, uvedbo direktne uprave Madrida nad Katalonijo in razpis izrednih volitev v katalonski parlament.

image (40)

Da bi pristrigel peruti katalonskemu gibanju za neodvisnost, je Rajoy zahteval od Senata, da odobri španskim ministrom prevzem pooblastil članov katalonske vlade, vključno z nadzorom nad katalonsko policijo, financami in mediji.

Rajoy je od Senata zahteval pooblastilo za razpis volitev v katalonski parlament, kar lahko stori le predsednik te regije Carles Puigdemon. Senat, v katerem ima Rajoyeva Ljudska stranka absolutno večino, bo v petek glasoval o predlaganih ukrepih vlade za prevzem nadzora nad Katalonijo.

V Barceloni so sinoči tisoči demonstrantov šli na ulice, da bi množično izkazali podporo neodvisnosti Katalonije, nato pa se je protest, ki je bil prvotno organiziran, da bi od Madrida zahtevali izpustitev dveh katalonskih aktivistov, spremenil v kolektivno zavrnitev odločitve španske vlade, da prevzame pooblastila Katalonije.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)