Največje presenečenje parlamentarnih volitev na Češkem: V Tokiu prodajal “kokice”, kot lider ekstremne desnice prejel 10 odstotkov glasov – TOPNEWS.si

Največje presenečenje parlamentarnih volitev na Češkem: V Tokiu prodajal “kokice”, kot lider ekstremne desnice prejel 10 odstotkov glasov

Največje presenečenje parlamentarnih volitev na Češkem: V Tokiu prodajal “kokice”, kot lider ekstremne desnice prejel 10 odstotkov glasov

PRAGA – Češka ultradesničarska stranka Sloboda in direktna demokracija (SPD), katerih lider je podjetnik japonskega porekla Tomio Okamura, ki je Čehe pozival, naj sprehajajo svinje poleg džamij in naj prenehajo jesti kebab, je na parlamentarnih volitvah osvojila malo manj kot 10,7 odstotka glasov.

Reuters navaja, da je SPD dosegla presenetljivo dober izid na valu ultradesničarskega razpoloženja v Evropi, ki je skoraj na nivoju dveh strank, uvrščenih takoj za zmagovalno stranko ANO, milijarderja Andreja Babiša in da bi lahko sedaj Okamura potencialno vplival na oblikovanje vlade.
Okamura je stranko SPD ustanovil leta 2015 Pred vstopom v politiko je bil javnosti znan po nenavadni potovalni agenciji za plišaste igrače.

“Želimo zaustaviti islamizacijo Češke Republike, želimo ničelno toleranco do migracij”, je dejal Okamura novinarjem po razglasitvi neuradnih volilnih izidov.

Reuters navaja, da je bil Okamura prvič izvoljen v češki parlament leta 2013 na listi stranke Zora, ki se je zavzemala za neposredno izvolitev politikov na večino funkcij v državi, kasneje so ga izključili zaradi neregularnosti pri financah stranke.
Na tokratnih volitvah je Okamura, poleg antiimigranstke politike, zagovarjal evroskepticizem in napadal romsko manjšino.

Okamurina mati je Čehinja, oče pa Japonec. Odraščal je v obeh državah, na Japonskem je v kinematografih prodajal kokice in vodil potovalno agencijo, ki je vozila plišaste igrače klientov na obiske po Češki.

Reuters piše, da Okamura pred letom 2015 ni pripadal ekstremni desnici in da je bil leta 2011 celo v žiriji prireditve za izbor Miss tujke, na kateri so sodelovale imigrantke iz Češke.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)