“Češki Trump” na poti do volilne zmage, nato sledi Kaos – TOPNEWS.si

“Češki Trump” na poti do volilne zmage, nato sledi Kaos

“Češki Trump” na poti do volilne zmage, nato sledi Kaos

Na Češkem potekajo parlamentarne volitve, na katerih se zmaga obeta populistu in milijarderju Andreju Babišu, ki ga preiskujejo tako češki preiskovalci kot Evropska unija.

Milijarder in predsednik gibanja ANO (na češkem “da”) Andrej Babiš, znan tudi kot “češki Trump”, saj je trenutno drugi najbogatejši Čeh, je na poti k zmagi na čeških parlamentarnih volitvah, saj ankete javnega mnenja kažejo, da proti-evropske stranke v Češki pridobivajo na popularnosti.

Babiš je v zadnjem besednem duelu z rivalom, ministrom za zunanje zadeve Češke, socialdemokratom Lubomirom Zaoralekom, govoril o svojih anti-evropskih, anti-migrantskih stališčih, kot tudi proti korupciji. Babiševa zmaga bi pomenila še en uspeh stranke, ki se bori proti političnim elitam. Babiš je skeptičen do uvedbe evra in nezaupljiv do Evropske unije, predvsem zaradi begunskih kvot. Z mesta finančnega ministra ga je odstavil sedanji premier Sobotka, razlog je bila preiskava o zlorabi evropskih sredstev, zaradi česar mu je bila tudi odvzeta imuniteta.

Kljub temu, da je obtožen poslovnih prevar, je v zadnji anketi imel podporo od 25 do 30 odstotkov volivcev, kar ga postavlja daleč pred socialdemokrate, ki imajo po anketah okoli 12,5 odstotkov podpore, poroča AFP.

“Potrebujemo maksimalno število glasov, ljudje morajo voliti, dojeti, da je to bistvenega pomena za usodo naše države. Ne želimo kvot, ne želimo migrantov, želimo zaustaviti migracije in dobiti premierja, ki bo povedal gospe Merklovi in gospodu Macronu, da rešitev leži izven Evrope. Smo proti tradicionalnim strankam in želeli bi jim pokazati, da se lahko vlada vodi na drugačen način, kot so navajeni naši državljani,” je dejal Babiš za AFP.

ano1

Zdi se, da bo 63-letni tajkun Babiš zmagal, kljub škandalom, ki ga spremljajo, kot sta na primer obtožbi, da je ponaredil evropske subvencije, in da je bil agent komunistične policije v nekdanji Čehoslovaški.

“Pričakujem, da bo nastala zelo težka povolilna situacija, morda celo tudi kaos, saj izidi Andreja Babiša ne bodo toliko spektakularni, kot se pričakuje. Njegovi škandali so le pustili svojo sled na njemu,” je dejal neodvisni analitik Jirzi Pehe za AFP in dodal, da je zaznal velike sile nestabilnosti. Slab volilni izid bo prisilil Babiša v pogajanja z nekoliko strankami in nekatere od njih ga bodo zavrnile za položaj premierja, zaradi škandalov, pojasni Pehe.

Povedano drugače, o zmagi ANO-ja skoraj ni dvoma, je pa vprašanje, ali bo Babišu po volitvah uspelo sestaviti vlado in prevzeti položaj premierja. Več strank je namreč nakazalo, da nasprotujejo vstopu v vlado, ki bi jo vodil obtoženi korupcije in poneverjanja.

Socialdemokrat in aktualni zunanji minister Češke Zaoralek je v pogovoru za AFP poskušal ignorirati slabe izide v anketah in izrazil upanje, da bo formiral vlado.

Parlamentarne volitve na Češkem so potekale včeraj in se bodo zaključile danes.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)