Ksenija Sobčak, ruska Paris Hilton, ki želi zrušiti Vladimirja Putina – TOPNEWS.si

Ksenija Sobčak, ruska Paris Hilton, ki želi zrušiti Vladimirja Putina

Ksenija Sobčak, ruska Paris Hilton, ki želi zrušiti Vladimirja Putina

Ksenija Sobčak, bogatašinja in novinarka, znana tudi kot “ruska Paris Hilton”, je tudi uradno najavila kandidaturo za predsednico Rusije. Kremelj se njene kandidature niti malo ne boji.

ksenja rusija 1

“Odločitev je sprejeta. Dovolj je bilo tišine, o tem sem razmišljala več mesecev… Nameravam biti kandidata za tiste, ki želijo glasovati proti vsakomur,” je dejala Sobčakova. Že nekaj časa se je špekuliralo o tem, ali bo novinarka in “slavna hčerka” kandidirala na ruskih predsedniških volitvah prihodnjega marca.

ksenja rusija 2

Kljub temu, da Sobčakova namerava izzvati ruskega predsednika Vladimirja Putina, mnogi ocenjujejo, da mu bo s to potezo le pomagala. Lider ruske opozicije in potencialni predsedniški kandidat Aleksej Navaljni ji je javno svetoval, naj ne kandidira, vendar ga ni poslušala. S kandidaturo bo Sobčakova največ problemov naredila prav Navaljnemu, svojemu bivšemu tesnemu kolegu, saj bo najverjetneje odtegnila del njegovih potencialnih volivcev.

Sicer pa je kandidatura Alekseja Navaljnega še pod vprašajem, saj je možno, da mu aktualna ruska oblast ne bo dovolila vložiti kandidature zaradi dosedanjih kazenskih prijav proti njemu. Navaljni se trenutno nahaja v zaporu, zaradi izvedbe neprijavljenih političnih protestov.

ksenja rusija 3

Ksenija Sobčak je hčerka Anatolia Sobčaka, nekdanjega župana Sankt Peterburga, človeka ki je bil popularen kot tedanji predsednik Boris Jelcin in za katerega se je verjelo, da bo naslednji predsednik. Sobčakov namestnik je bil Putin. Konec 1990-ih je Sobčak postal tarča obtožb za korupcijo in domnevno mu je Putin organiziral selitev iz Rusije v Evropo..

Zadnje dni svojega življenja je bil Sobčak v Putinovi predsedniški kampanji in zanj je imel lebesede hvale.

Sobčakova hčerka je ruska “celebrity”, vodila je neko verzijo resničnostnega šova kot je npr. “Big Brother”, tabloidi so polni zgodb o njenih škandaloznih zvezah. Vse do leta 2011 je bila pretežno apolitična, nato se je nekaj spremenilo. Obrnila se je proti Putinu, za katerega nekateri pravijo, da je njen boter. Začela je z govori na shodih opozicije. Tega leta je protestirala proti izidom parlamentarnih volitev. Začela je tudi zvezo z enim od liderjev opozicije Iljom Jašinom, vendar ta zveza ni dolgo trajala.

ksenja rusija 4

Naslednje leto so oblasti vdrle v njeno hišo in zaplenile okoli dva milijona evrov. Tedaj je že bila voditeljica opozicijske televizije TV Rain in njene oddaje so zelo priljubljene.

Na drugi strani obstajajo tudi taki, ki menijo, da Sobčakova še vedno sodeluje s Kremljem. Ruska podružnica BBC je objavila, da se je nedavno sestala s Putinom. Po besedah njene mame, Ksenija želi posneti film o njenem očetu. Drugi namigujejo, da je šlo za politični pogovor. Viri časnika Vedomosti menijo, da je Kremelj prav želel kandidaturo ženske za predsednico in je Ksenijo ocenil kot idealno za to.

Viri ameriškega Indepedenta pravijo, da Kremelj vendarle misli, da Rusija ni pripravljena na žensko kot predsednico.

Aleksej Navalni je dejal, da je Sobčakova “za Kremelj idealna karikatura liberalnega kandidata”, ona pa mu je vrnila z besedami, da želi imeti monopol nad opozicijo. Na njegovi strani je tudi njen bivši fant Jašin, ki je dejal, da je Navalni “edini dovolj popularen in sposoben voditi predsedniško kampanjo in edina oseba, ki kandidira, da bi zmagala”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)