Španija z najekstremnejšim ukrepom nad Katalonijo: Madrid aktiviral “nuklearno opcijo”! – TOPNEWS.si

Španija z najekstremnejšim ukrepom nad Katalonijo: Madrid aktiviral “nuklearno opcijo”!

Španija z najekstremnejšim ukrepom nad Katalonijo: Madrid aktiviral “nuklearno opcijo”!

Potem ko je pravkar katalonski predsednik Carles Puigdemon španskem premierju Marianu Rajoyu odpisal, da bo, v kolikor ne pride do dialoga, “eksplicitno razglasil neodvisnost”, se je na to potezo ekstremno hitro odzval uradni Madrid.

Španska vlada je aktivirala 155. člen španske Ustave in tako suspendirala avtonomijo Katalonije. Španska vlada bo v zvezi s tem v soboto izvedla sejo.

Spomnimo, člen 155 španske Ustave je ukrep, ki ga lahko španska vlada uporabi, v kolikor ena avtonomna regija razglasi neodvisnost.

V španskih političnih krogih temu členu pravijo “nuklearna opcija”, medtem ko mu bivši minister za zunanje zadeve Jose Manuel Garsia pravi “atomska bomba”. Gre za ekstremni ukrep, predviden za ekstremne situacije. Doslej Španija še nikoli ni uvedla omenjenega ukrepa.

155. člen predvideva, da se lahko neki regionalni vladi, v primeru, da ogrozi interese španske države, odvzamejo vsa pooblastila, ki se prenesejo na centralno vlado v Madridu.

V primeru, da se bodo prebivalci Katalonije zaradi tega uprli, ima vlada pri obrambni integritete države v takem primeru pravico uporabiti “institucionalno silo”.

To bi v primeru Katalonije v skrajnem primeru lahko pomenilo spopad, ki bi lahko prerasel v državljansko vojno.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)