Kalifornija Kataloniji: Lažje se bomo mi odcepili od ZDA kot vi od Španije! – TOPNEWS.si

Kalifornija Kataloniji: Lažje se bomo mi odcepili od ZDA kot vi od Španije!

Kalifornija Kataloniji: Lažje se bomo mi odcepili od ZDA kot vi od Španije!

Kalifornijska koalicija za svobodo (California Freedom Coalition) je prepričana, da bi bila odcepitev Kalifornije od ZDA enostavnejša kot odcepitev Katalonije od Španije, poroča kalifornijski The Sacramento Bee Newspaper.

kalifornija 2

Po mnenju predstavnikov omenjene koalicije, imajo prebivalci Kalifornije več pravnih instrumentov, ki omogočajo uspešno realizacijo kampanje za osamosvojitev.

“Ko gre za vprašanje finančne situacije, obstaja določena podobnost — tudi mi dajemo več kot dobimo, tako kot oni”, je prepričan direktor za raziskave in politiko v Kalifornijski koaliciji za svobodo Dave Marin.

image (36)

Po njegovih besedah, Ustava ZDA predvideva več možnosti za odcepitev kot španska oziroma Kalifornija razpolaga z večjim številom pravnih instrumentov kot jih ima Katalonija.

Marin se sklicuje predvsem na 10. amandma ameriške Ustave, na podlagi katerega imajo države pravico do pooblastil, ki jih Ustava ni dodelila federalni vladi. To seveda ne daje pravice državam, da brez dogovora z vlado iz Washingtona razglasijo neodvisnost, vendar pa kot je navedel Marin, slednje omogoča izvedbo pogajanj določene ameriške države z Washingtonom.

V tem trenutku Koalicija zbira podpise za organizacijo glasovanja v zvezi z večjo neodvisnostjo Kalifornije, ki bi ga izvedli že v naslednjem letu.

Cilj koalicije ni stoodstotna neodvisnost Kalifornije od ZDA. Avtorji pobude želijo razveljaviti določilo v Ustavi ZDA, po katerem je Kalifornija nedeljiv (an inseparable part) del zvezne države.

Marin je priznal, da ima Koalicija zelo težko nalogo, vendar ne izgublja vere v to, da bo Kalifornija uspela prepričati ameriški Kongres, da pristane na koncesije.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)