Odgovor Madrida: Rajoy najavil ekstreme ukrepe do Katalonije, Puigdemon ima le 5 dni časa za odgovor! – TOPNEWS.si

Odgovor Madrida: Rajoy najavil ekstreme ukrepe do Katalonije, Puigdemon ima le 5 dni časa za odgovor!

Odgovor Madrida: Rajoy najavil ekstreme ukrepe do Katalonije, Puigdemon ima le 5 dni časa za odgovor!

Španski premier Mariano Rajoy je v nagovoru javnosti glede včerajšnjega podpisa Deklaracije o neodvisnosti Katalonije na seji katalonskega parlamenta sporočil, da bo Španija uporabila 155. člen Ustave, ki daje španski vladi pooblastilo, da uporabi vse ukrepe, potrebne za ohranitev integritete države.

Člen 155 je najekstremnejši ukrep, ki ga lahko uporabi španska vlada, če katera od avtonomnih regij razglasi neodvisnost.

Omenjeni člen predvideva, da se lahko neki regionalni vladi, v primeru, da ogrozi interese španske države, odvzamejo vsa pooblastila, ki se prenesejo na centralno vlado v Madridu.

V kolikor se državljani dotične regije zaradi tega uprejo, ima centralna vlada v takem primeru pravico za obrambo integritete države uporabiti “institucionalno silo”. To bi v primeru Katalonije lahko v skrajnem primeru pomenilo konflikt, ki bi lahko prerasel v državljansko vojno.

Členu 155 španske Ustave v političnih krogih pravijo tudi “nuklearna opcija”, medtem ko ga je bivši minister za zunanje zadeve Jose Manuel Garsia imenoval z “atomsko bombo”.

Oblasti v Madridu so že storile prvi korak in naslovile pismo Kataloniji in njenemu liderju Carlesu Puigdemonu z vprašanjem, da se jasno in formalno izjasni ali so sinoči razglasili neodvisnost Katalonije ali ne.

Kot je bilo sporočeno, ima predsednik katalonske regije Puigdemon 5 dni časa, da odgovori na vprašanje španske vlade.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Aleksander Jakopič 7 let

    Puigdemon je že odgovoril, v stilu: Prosiš jih za pogovor, pa ti ponudjo 155. člen. Razumemo …

    Ne vem s čim bi to odcepitev primerjal … S Slovenijo od Juge ali s Kosovom od Srbije. Španski Katalonci namreč tulijo: Nismo vsi separatisti …