Alenka Bratušek brez Zavezništva – Odprta možnost za samostojni nastop – TOPNEWS.si

Alenka Bratušek brez Zavezništva – Odprta možnost za samostojni nastop

Alenka Bratušek brez Zavezništva – Odprta možnost za samostojni nastop

Politična transformacija Alenke Bratušek skozi ime stranke – najprej Zavezništvo Alenke Bratušek, nato Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov, zdaj Stranka Alenke Bratušek – je po. 3. kongresu kot kaže končana in se vrača na začetek. Na kongresu, ki je potekal pod geslom “Naredimo, kar je treba” je stranka sicer manifestirala, da je ohranila strankarsko infrastrukturo. Redki novinarji, ki smo bili na Gospodarskem razstavišču, smo seveda opazili, da je kongres potekal v isti dvorani kot ustanovitev Stranke Mira Cerarja.

Kljub temu, da Stranka Alenke Bratušek v imenu nima več “zavezništva”, pa bo pred parlamentarnimi volitvami vendarle morala v zavezništvo z eno od večjih parlamentarnih strank. Do sedaj je veljalo, da se bo Alenka Bratušek priključila SD-ju, vendar pogovori očitno niso bili uspešni, saj bi Židanovi sprejeli samo Alenko Bratušek medtem, ko je Bratuškova zahtevala vsaj tri poslanske mandate poleg svojega vsaj še dva zase in za Mirjam Bon Kljanšček ter generalnega sekretarja stranke Jerneja Pavliča.

Čeprav je Alenka Bratušek, kot cilj na prihodnjih državnozborskih volitvah napovedala podvojitev rezultata ali kot je dejala želijo”štiri odstotke, vsaj podvojiti”, je vsekakor pričakovati nadaljevanje pogovorov. Bratuškova tudi v prihodnje napoveduje sodelovanje s sorodnimi političnimi strankami, kar pa je po njenih besedah odvisno tudi od drugih. “Mi smo odprti za pogovore in dogovore. V kakšni obliki, je stvar nas vseh, ki bomo za isto mizo,” je dejala po koncu kongresa in dodala željo, da bi Slovenijo tudi v prihodnje vodila levosredinska vlada.

Glede na prisotnost gostov med katerimi sta izstopala Dragan Matič iz SMC-ja ter tudi državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk v imenu SD, je možno, da bo Stranka Alenke Bratušek na volitvah nastopila z eno ali drugo vladno stranko, kar ji povečuje pogajalska izhodišča oziroma ceno morebitnega skupnega nastopa ali priključitve SD-ju ali SMC- ju.

Bratuškova pa si je z včerajšnjim kongresom pustila odprto opcijo samostojnega nastopa na volitvah, v kolikor pogovori o skupnem nastopu ne bi bili uspešni. “Skupaj smo ugotovili, da želimo na državnozborskih volitvah uspeti. Prepričana sem, da bomo”. Glede na spremembo imena in statutarne spremembe, si Bratuškova pušča odprto možnost za samostojni nastop.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (3)
 • comment-avatar
  dež 6 let

  Alan Fordovci bi rekli „Bolje nešto od nečega, nego ništa ni od čega.“

  • comment-avatar
   Aleksander Jakopič 6 let

   “Dok ne dobiješ nešto od ništa a ništa od nečega.” :). taisti AF

 • comment-avatar
  Aleksander Jakopič 6 let

  Preveč moška, da bi bila lahko prva ženska.

  Pa ne da bi virus zadel le njo, vse parlamentarke, ministrice kot trenutne kandidatke so bolj moške od moških in prav nič ženske.

  Ne govori o otrocih, čustvih, duhovnosti, niti o horoskopskih znamenjih, ki so stvar le intuicije, ki je skrita v ženskosti. Sicer pa, ja, Njen moški vzpon napoveduje tudi predvidevanje razsutja SMC-ja, odhod Levice med LGBTI in konec preobrazbe SD Ministrice za delo /po vzoru Oprinih preobrazb/, da bo zaželjeni Ministerski stolček na voljo in obilo razočaranih volilk tudi, prav toliko kot volilcev 🙂