Soočenje predsedniških kandidatov na Planet TV – diletantizem in egotrip slovenskih “mainstream” medijev, ki jim ni jasno kaj je sploh soočenje – TOPNEWS.si

Soočenje predsedniških kandidatov na Planet TV – diletantizem in egotrip slovenskih “mainstream” medijev, ki jim ni jasno kaj je sploh soočenje

Soočenje predsedniških kandidatov na Planet TV – diletantizem in egotrip slovenskih “mainstream” medijev, ki jim ni jasno kaj je sploh soočenje

Sinočnje soočenje predsedniških kandidatov na Planet TV je bilo čista farsa. Bili smo priče še enemu, v nizu napovedanih soočenj predsedniških kandidat(ov)k, ki pa žal od soočenja ni imelo niti črke “S”. Še enkrat se je pokazal diletantizem in egotrip slovenskih “main stream” medijev, ki jim ni jasno kaj je sploh soočenje. Namesto, da voditelj izbere nekaj tem, na katerih se kandidati resnično soočijo, smo bili priča nekemu otroškemu tekmovanju, kdo je lepši in kdo je izrekel najbolj bedasti stavek. Nismo pa imeli priložnost videti niti enega resnega besednega spopada, na katerem bi se izkazalo kakšno stališče resnično imajo predsedniški kandidati.

Dobro bi bilo, da bi si kreatorji pogledali zadnja soočenja predsedniških kandidatov na nemški, francoski, nizozemski televiziji ali pa kar ameriško soočenje, kjer novinar zgolj odpre temo in stališča kandidatov se pokažejo v resničnem medsebojnem soočenju, pri nas pa se kandidati za predsedni(ka)co soočajo z novinarjem oziroma z medijem, ki uporablja to soočenje za svojo promocijo, ne pa za to, da bi imeli ljudje resnično možnost, skozi njihovo medsebojno debato, spoznati stališča predsedniških kandidat(ov)k. Še več, pri nas mediji preko tem, ki jih odpirajo, favorizirajo enega ali drugega kandidat(a)/ko in praktično hočejo sami izbrati predsednika.

Na koncu se človek vpraša, komu so ta soočenja sploh namenjena. So namenjena promociji medijev ali volivcem? Odgovor je jasen. Pri nas gre za promocijo medija in posameznih novinarjev, v škodo volivcev. In zato ni čudno, da imamo take politične garniture, kot jih imamo. To, kar smo sinoči gledali, ni niti dobra predstavitev kandidatov, kaj šele soočenje. V kolikor se bodo soočenja nadaljevala v tem kontekstu, je boljše, da jih ni, ker so brezvezna in ne predstavljajo niti dobrega političnega šova.

Res je, da nekaterim medijem veliko število predsedniških kandidat(ov)k predstavlja hendikep.

Pa še to, po kateri logiki lahko medij, ki je napovedal prvo pravo soočenje predsedniških kandidatov, izloči iz soočenja dva kandidata, ki jih je potrdila Državna volilna komisija? Gre za Andreja Šiška in Suzano Laro Krause. Gre za čisto favoriziranje in arbitriranje, kateri kandidati so primerni za nastop in katere se izloči brez kakršnegakoli kriterija.

Štartni položaj vseh predsedniških kandidat(ov)k je in mora biti enak. Vse drugo je diskriminacija. Vse kaže, da mediji povabijo toliko kandidatov, kot imajo prostora v studiu, Štihova dvorana Cankarjevega doma pa verjetno prenese devet kandidatov. To, kar smo videli doslej, je čista katastrofa, ki nima nobene zveze z resnimi soočenji. Vrhunec sinočnje oddaje je bilo zagotovo žrebanje tem, kot da smo gledalci v otroškem vrtcu ali pa “poltroni”. Na koncu pa malce za šalo, malce pa tudi zares, gledalci smo z razočaranjem ugotovili, da je voditelj med drugim “pozabil” kandidatom zastaviti “nagradno vprašanje”, katerega pravilni odgovor bi omogočal uvrstitev v naslednje soočenje.

logo-topnews (1)

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (5)
 • comment-avatar
  Aleksander Jakopič 7 let

  Bi jih veljalo soočiti na TopTv, kaj praviš …

  Danes se obeta še večji spektakel na Nacionalki.

  Baje je maskirnica zasedena že od včeraj, pa Borut še ni na vrsti, ker Milko še trajnajo, pol je pa še Angelca.

  Napovedovalski par dobi odela direktno iz Italije in Manca iz Londona, tko da bo treba počakati do zadnje minute. So pa Manci že frizuro zrihtal, tko da je zdej na podlagi za masko.

  Baje, da je bil problem tudi z lučmi (ker se je javlla Pahorjeva Špelca, da Borči ne bo spet pod ta močnim stal), pa z Mancinimi čevlji je štala, ker naj bi ne bila višja od sovoditelja.

  Scena bo kar ta stara, sam mal so jo porezal pa prebarval, tko da je prihranek izjemen.

  Skrbi edino to, da v Režiji ne bo vseh, ker neka čudna gripa kosi, tko da ne vedo, če bodo lahko uveljavljali popolno ravnovesje. Neuradno naj bi zbolela Šarčev podpornik in Janševa leva roka, medtem ko se za Majo Makovec B. še niso odločili, kdo jo bo zagovarjal v Režiji. Zlobneži pa zatrjujeo, da bo tokrat v Režiji samo Ljerka.

  Tolk da mal orišem stvari, ki so tem in onim Medijem pred soočenjem najpomemnejše.

  Vse ostalo bo že šlo, sej vemo, da gre za eno velko improvizacijo in si torej lahko izmišljajo sproti 😉

  • comment-avatar
   dež 7 let

   Za tale zapis pa zaslužiš pohvalo. Jebeš Vojnovića, berite Jakopiča – in oni naj vrne Kresnika !

 • comment-avatar
  mginko 7 let

  Pa koliko časa bo še naš narod gledal “diverzantske” akcije stare udbomafije s podmladkom?

 • comment-avatar
  bisabre 7 let

  Ja soočenje na Nacionalki je bilo pa TOP COOL a ne?