Katalonija le še 24 ur pred razglasitvijo neodvisnosti, Bruselj pa brez uradnega stališča o kaosu v Španiji! – TOPNEWS.si

Katalonija le še 24 ur pred razglasitvijo neodvisnosti, Bruselj pa brez uradnega stališča o kaosu v Španiji!

Katalonija le še 24 ur pred razglasitvijo neodvisnosti, Bruselj pa brez uradnega stališča o kaosu v Španiji!

Dva dni po prepovedanem referendumu o neodvisnosti Katalonije še ni trdnega uradnega stališča Evropske unije o sporu med oblastmi v Madridu in Barceloni, iz Evropske komisije pa prihajajo v glavnem floskule, piše Deutsche Welle.

katalonia independence1

Evropska unija se ni postavila na nikogaršnjo stran, meni Deutsche Welle in doda, da nekateri katalonski politiki, ne pa tudi katalonska vlada, kot tudi poslanski klub Zelenih v Evropskem parlamentu, zahteva od Evropske komisije posredovanje v tem sporu.

“Gre za postopke v vezi z organizacijo države v državi-članici EU Španiji in v to se Komisija ne vmešava”, takšna sporočila so pošiljali v zadnjih dneh tiskovni predstavniki EU.

Poleg tega pa velja tudi načelo, da “nasilje ne sme biti sredstvo v političnih sporih”, kot je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas.

Evropska komisija je sporočila, da ocenjuje španskega premierja Mariana Rajoya za sposobnega, da obvlada situacijo, nedeljsko glasovanje na referendumu pa Komisija sicer ocenjuje kot nezakonito.

katalonia independence2

Zeleni v Evropskem parlamentu trdijo, da je v Španiji ogrožena pravna država in zahtevajo od pristojnega komisarja EU Fransa Timmermansa, da posreduje med centralno vlado Španije in katalonskim gibanjem za neodvisnost.

Dejansko je zelo težko, da bi EU lahko posredovala proti volji Španije, ki je članica EU, katere najvišja sodišča so referendum razglasila za neustavnega.

Da bi lahko neki posrednik prevzel to nalogo, bi ga morali angažirati obe strani, pravijo diplomati EU v Bruslju. Pravno gledano, vsaka država članica je sama pristojna za svojo notranjo strukturo, piše Deutsche Welle.

Referendum na Škotskem iz leta 2014 o možni samostojnosti je bil po oceni EU izveden v popolnoma drugačnih pogojih, saj je centralna vlada v Londonu pristala na njegovo izvedbo.

katalonia independence3

Evropska komisija je večkrat poudarila, da neodvisna država Katalonija ne bi bila avtomatsko članica EU in da bi morala zaprositi za članstvo. Enak postopek bi veljal tudi za Škotsko v primeru, da bi bil izid referenduma drugačen.

Če bosta tako španska kot tudi katalonska vlada v dogajanju po referendumu videli le “dokaze”, da imata prav, potem bo naslednja politična katastrofa pred vrati, meni DW (stališče novinarske španskega programa, Gemme Casadevall).

Poslanec SPD v Evropskem parlamentu Josef Leinen je od obeh strani zahteval, da se “po kaotičnem referendumu čimprej vrneta za pogajalsko mizo”. Leinen, ki je član Ustavnega odbora Evropskega parlamenta, je v Bruslju dejal, da imajo “politične krize v eni državi članici EU vedno tudi evropsko dimenzijo in se tičejo vseh nas”. Komisija EU bi po njegovem mnenju morala ponuditi pomoč in svoje nepristransko posredništvo.

Oba velika kluba Evropskega parlamenta, konservativci in socialisti, so želeli doslej že postaviti problem Katalonije na dnevni red, vendar so španski poslanici zavrnili takšen predlog Zelenih.

katalonia independence4

Šef poslanskega kluba Liberalcev, Guy Verhofstadt, se ne želi vmešavati v špansko politiko, je pa obsodil nasilje na obeh straneh kot “absolutno nesprejemljivo”. Po njegovih besedah, je skrajni čas za deeskalacijo. “Samo politična rešitev, pri kateri bodo sodelovale vse stranke, tudi opozicija v katalonskem parlamentu, na podlagi spoštovanja Ustave in pravnega reda, nas lahko odpelje naprej.”

V kolikor bo sedaj katalonska vlada razglasila neodvisnost, je težko verjetno, da bi jo katera država članica EU priznala. To bi bil neposreden napad na članico EU Španijo, ki bi povzročil krizo znotraj EU.

katalonia independence5

Že leta 2014 je katalonska vlada izvedla veliko anketo o neodvisnosti. Takratna prošnja, da jo podprejo druge države EU, je ostala neuslišana. In tedaj je centralna španska vlada konservativnega premierja Rajoya sporočila, da je ozemeljska celovitost Španije neškodljiva, spomni Deutsche Welle.

Drama v Kataloniji se nadaljuje: Barcelona blokirana, na ulicah tišoči ljudi in barikade na vsakem vogalu

V Kataloniji je vse pripravljeno na splošno stavko, na katero je pozvalo več kot 40 sindikatov in združenj, zaradi kršitev pravic in svoboščin med policijsko akcijo pri preprečevanju referenduma v tej španski regiji.

El pais piše da je metro postaja na Plaza Kataloniji prazna, odprli pa so glavno železniško postajo, potem ko je skupina demonstrantov za kratek čas zavzela eno od prog. Na posameznih krajih v Barceloni skupine državljanov protestirajo z razprtimi transparenti z napisom kvarta Gran Via.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Precej podobno 36.