Izjave predsedniškega kandidata Boruta Pahorja, ki so najbolj odmevale po prvem soočenju predsedniških kandidatov – TOPNEWS.si

Izjave predsedniškega kandidata Boruta Pahorja, ki so najbolj odmevale po prvem soočenju predsedniških kandidatov

Izjave predsedniškega kandidata Boruta Pahorja, ki so najbolj odmevale po prvem soočenju predsedniških kandidatov

Uredništvo se je odločilo, da izpostavi nekaj najbolj odmevnih izjav predsedniškega kandidata Boruta Pahorja o aktualnih in za Slovenijo pomembnih temah iz prvega soočenja predsedniških kandidatov na POP TV, saj naj bi bil po javnomnenjskih raziskavah še naprej glavni pretendent za novi 5-letni predsedniški mandat. Kot je enkrat v preteklosti izjavil starosta slovenske politike, ki ne želi biti imenovan, je najbolj nevarno, ko si sam na ravni cesti. Vtis je, da Pahorja ne ogrožajo preveč njegovi rivali, temveč in predvsem se ogroža sam. Presodite sami.

soocenje predsedniški kandidati pop

Glede dvoma, ki ga zbuja pri ljudeh odločitev višjega sodišča, da se v primeru Zorana Jankovića, za katerega je tožilstvo zamudilo rok za uvedbo zahteve po preiskavi, prisluhe izbriše, v dejanskem stanju prisluhe za Franca Kanglerja pa ne in je te prisluhe uporabilo in so bili podlaga za obsodilno sodbo zoper Franca Kanglerja. Slednje pri ljudeh vzbuja dvom, da sodstvo odloča drugače, ko gre za politika z leve provenience kot z desne:

Ta dvom razumem, kot predsednik republike pa se v odločitve pravne države ne mešam, moja odgovornost je bila in sem jo vestno izpolnjeval, da sem predstavnike v institucije pravne države predlagal, Državni zbor pa je brez zamud o njih odločal, v želji da delujejo neodvisno in da imajo ustrezne strokovne kvalifikacije.

Glede stališča kot predsedniškega kandidata v zvezi z zgoraj omenjenim primerom:
Gotovo vem, da bi vi želeli slišati moje mnenje in ga imam, vendar se ga moram vzdržati. Zato, ker sem predsednik republike in predsedniški kandidat.

Glede tega, ali deluje pravna država za vse enako:
Mislim, da je ta občutek, da ne deluje, deloma upravičen, mogoče se stvari popravljajo, vendar prepočasi. Razumem, da imajo ljudje dvom v to ali je resnica za vse enake in ali je dovolj hitra.

Glede nereagiranja glede sumov o pranju denarja v NLB in NKBM, kjer ima Slovenija izjemno urejen pravni sistem, pristojne institucije pa so bile pravočasno opozorjene (Urad za preprečevanje pranja denarja), preko Sove pa tudi Borut Pahor kot predsednik vlade:
Ker sem menil, da se s tem že ukvarja Urad za preprečevanje pranja denarja in da bo stekel postopek tako kot mora. Žal smo bili potem vsi razočarani. Razen tistega poročila Sove, se vlada sploh ni ukvarjala s tem vprašanjem. to je morda lahko problem, vendar jaz zanj nisem vedel in nisem mogel ukrepati.

Glede tega, ali je močen politik, ki ne podlega lobijem:
Drugače pa vam lahko povem, da sem ne le močen, ampak sem najmočnejši predsednik države, nikomur nisem nič dolžan. Ravnal sem po svoji vesti in kandidiram kot neodvisni kandidat.

O tem, da bi se moral po 26. letih kot sila kontinuitete posloviti in narediti prostor novi generaciji:
Ravno za položaj predsednika republike potrebujemo izkušenega politika, za katerega javnost precej natančno ve, katere so njegove vrednote in stališča in mu zaupa. Zaenkrat sem to zaupanje užival in če ga bom dobil tudi na teh volitvah, bom tako enako vestno delal tudi naprej.

O svojih preteklih napakah, ki so državo tudi nekaj stale:
“Če jaz nekaterih napak ne bi naredil kot predsednik parlamenta ali predsednik vlade, bi jih naredil kot predsednik države. Tako mi je bilo to in vam prihranjeno”. Tudi moji uspehi so tej državi nekaj omogočili.

O rutinerstvu v politiki:
Sem izkušen, imam zelo jasno vizijo vodenja države. Mislim, da je to vloga, ki mi je nekako pisana na kožo. Moram povedati, da imeti izkušnje v domači in tuji politiki, je stvar, ki jo ni mogoče dobiti čez noč. V prihodnjih petih letih bomo rabili državnika s takimi izkušnjami.

O arbitražnem sporazumu:
Kot enega svojih največjih uspehov predsedniški kandidat Borut Pahor ocenjuje arbitražni sporazum. Prepričan je, da je s sporazumom, za katerega je sam osebno najbolj zaslužen, Slovenija dobila ozemeljski stik z odprtim morjem, kar je bil za Slovenijo glavni cilj arbitraže.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)