Rusi trdili, da so ubili vodjo Islamske države Al Baghdadija, včeraj se je pojavil njegov najnovejši posnetek – TOPNEWS.si

Rusi trdili, da so ubili vodjo Islamske države Al Baghdadija, včeraj se je pojavil njegov najnovejši posnetek

Rusi trdili, da so ubili vodjo Islamske države Al Baghdadija, včeraj se je pojavil njegov najnovejši posnetek

Rusko ministrstvo za obrambo je junija letos sporočilo, da je ruska vojska v zračnem napadu v Siriji ubila vodjo Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija, včeraj pa so objavili avdio posnetek, ki naj bi dokazoval, da je al-Baghdadi vendarle živ.

Vodja Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi je v avdio posnetku, ki je bil objavljen včeraj, pozval svoje soborce, ki so v Siriji in Iraku potisnjeni, naj “nudijo odpor” sovražniku. “Vodje in vojaki Islamske države se zavedajo, da se za Božjo milost in za zmago morajo boriti s potrpežljivostjo in nudenjem odpora nevernikom ne glede na na njihova zavezništva”, je poudaril vodja ID.

Za zdaj se še ne ve, kdaj naj bi bil Baghdadijev govor posnet, ki ga je objavila Al Foruqane, “produkcijska hiša” Islamske države, ki objavlja avdio in video posnetke te džihadistične organizacije.

“Niso pomembni številčnost, oprema in sile sovražnika”, je poudaril vodja ID, ki so ga od leta 2014 že nekajkrat razglasili za mrtvega.

Al Baghdadi je v govoru napadel “brezverne države, najprej ZDA, Rusijo in Iran”, ki s svojimi zavezniki na terenu ločeno izvajajo ofenzive proti Islamski državi in so ji zadale vrsto porazov v Siriji in sosednjem Iraku.

Združene države Amerike preverjajo omenjeni avdio posnetek Abu Bakr al-Baghdadija in poudarjajo, da nimajo razlogov za dvom o v njegovo verodostojnost. “Obveščeni smo o avdio posnetku, ki se ga pripisuje Abu Bakr al-Baghdadiju in delamo na njegovem preverjanju”, je dejal vir v obveščevalni službi. “Nimamo razloga za dvom v njegovo verodostojnost, vendar za zdaj je še ne moremo potrditi”, je povedal isti, neimenovani vir.

Abu Bakr al-Baghdadi se je zadnjič pojavil v glasilu, povezanim z njegovo skupino, novembra 2016.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)