Bloomberg: Nova svetovna ureditev pod dominacijo ZDA je mrtva, Kitajska in Rusija je nista hoteli – TOPNEWS.si

Bloomberg: Nova svetovna ureditev pod dominacijo ZDA je mrtva, Kitajska in Rusija je nista hoteli

Bloomberg: Nova svetovna ureditev pod dominacijo ZDA je mrtva, Kitajska in Rusija je nista hoteli

Novi ameriški svetovni red je uradno mrtev, ker sta Kitajska in Rusija prekinili gibanje ZDA v smeri globalne integracije, je napisal za ameriški “Bloomberg” komentator Hal Brands, sicer profesor na Henry A. Kissinger Centru za globalne zadeve in Johns Hopkins Univerzi za napredne mednarodne študije (SAIS).

new world order ru china

Avtor navaja, da je 25 let po koncu Hlade vojne poskus globalizacije svetovnega mednarodnega reda postal ena od dominantnih tem ameriške politike.

“Cilj ZDA je, da se s pomočjo ekonomskih in diplomatskih motivov vse glavne svetovne sile uvrstijo v sistem, s katerim bodo zadovoljene in v katerem bodo ZDA in ameriške vrednote, kot tudi doslej, vladale svetu“, piše Brands.

Vendar pa je v stvarnosti omenjeni projekt ZDA zašel v slepo ulico, saj niti Rusija, niti Kitajska, nista bili pripravljeni sprejeti “liberalne svetovne ureditve pod vodstvom ZDA“.

To situacijo je poslabšala tudi širitev zveze NATO, kar daje pravico Moskvi in Pekingu, da spodbijata ameriški svetovni red. Slednje je privedlo do tega, da je ameriški sen o svetu pod ameriškim vodstvom postal že nedosegljiv.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)