(VIDEO) Kurdi razglasili neodvisnost: Erdogan resno zagrozil z maščevanjem! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kurdi razglasili neodvisnost: Erdogan resno zagrozil z maščevanjem!

(VIDEO) Kurdi razglasili neodvisnost: Erdogan resno zagrozil z maščevanjem!

Na ulicah v iraškem Kurdistanu so sinoči razglasili neodvisnost, na ulicah pa se je pričelo slavje. Končni rezultati referenduma še vedno niso znani. Sodeč po slavju in poročanju lokalnih medijev, je imel referendum pozitivni izid.

Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan je včeraj opozoril, da bi lahko Turčija blokirala naftovod, preko katerega se pretaka nafta iz severnega Iraka v svet in tako okrepil pritisk na kurdsko avtonomno regijo. Erdogan je slednje izjavil takoj po tem, ko je premier Turčije Binali Yildirim izjavil, da bi lahko Ankara sprejela kazenske ukrepe zaradi referenduma o neodvisnosti iraških Kurdov, poroča Reuters.

kurdistan 2

Iračani in Turki začeli vojaške vaje

Iraška vojska je začela skupaj s turško armado “velike manevre” na skupni meji obeh držav, je sporočilo Ministrstvo za obrambo Iraka. Po navedbah, obe državi koordinirata ukrepe proti kurdski regiji na severu Iraka, kot odgovor na nezavezujoč referendum o neodvisnosti, poroča Reuters. Po pozivih iz regije, Evrope in ZDA, naj Kurdi referenduma ne izvedejo, raste bojazen, da bi lahko izbruhnil konflikt, v katerem bi se proti Kurdom obrnili iraška in turška vojska, Iran in provladne sile v Siriji.

Erdogan je dejal, da je “separatistični” referendum nesprejemljiv in da bodo sprejeti gospodarski, trgovinski in varnostni protiukrepi. Več sto tisoč sodčkov (barrelov) nafte dnevno preteče preko naftovoda iz severnega Iraka v Turčijo. Erdogan pa je izjavil, da je opcija ukinitve omenjenega naftovoda “odprta”.

kurdistan 3

Kot je dejal turški premier Binali Yildirim, bo končna odločitev o kazenskih ukrepih sprejeta po pogovoru s centralno vlado Iraka.

kurdistan 4

Po poročanju Reutersa so kurdske televizije objavile, da je bil odziv volivcev na včerajšnjem referendumu v Kurdistanu 78 odstoten, končni izid glasovanja pa pričakujejo v roku 72 ur.

Po navedbah se je referenduma udeležilo veliko število prebivalcev Kurdistana, ki so ignorirali pritisk Bagdada, grožnje Turčije in Irana, kot tudi opozorila mednarodne skupnosti, da bi glasovanje lahko izzvalo večji regionalni konflikt.

Po pričakovanjih, lahko glasovanje, ki so ga organizirali kurdski liderji, prinese veliki “da” za neodvisnost kurdske avtonomne regije na Severu Iraka. Sicer pa izid referenduma ni zavezujoč.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Aleksander Jakopič 7 let

    Premier Iraškega severnega regiona Kurdov je izjavil, da referendum o neodvisnosti ne pomeni ukinitev mej in se ne bo odrazil v takojšnji neodvisnosti.

    Nechervan Barzani je dejal, da tudi v primeru, vkolikor bo rezultat Da, bo regija spore z Bagdadom reševala miroljubno.

    Govoril je na jutranji tiskovni konferenci v ponedeljek zjutraj v Irbilu, Kurdiski regionalni prestolnici. Vir.: KNN