Zgodovinski referendum: Kurdi glasujejo za neodvisnost – TOPNEWS.si

Zgodovinski referendum: Kurdi glasujejo za neodvisnost

Zgodovinski referendum: Kurdi glasujejo za neodvisnost

V provincah iraškega Kurdistana in na spornih ozemljih, ki si ga lasti tako Bagdad kot tudi kurdske oblasti, se je zjutraj začel referendum o neodvisnosti.

Pričakuje se, da se bodo referenduma udeležili milijoni volivcev, ki je za Kurde zgodovinsko pomemben, a hkrati neobvezujoč.

kurdistan referendum 2

Referendum poteka kljub nasprotovanju Bagdada in mednarodne skupnosti. ZDA so opozorile, da bi lahko referendum destabiliziral regijo, kjer poteka boj proti Islamski državi.

Bagdad prav tako ostro nasprotuje referendumu in je včeraj zahteval, da se nadzor nad vsemi letališči in mejnimi prehodi v kurdski avtonomni pokrajini vrne iraškim federalnim oblastem.

Pričakuje se, da bo večina volivcev podprla neodvisnost. Izid tega referenduma ni obvezujoč, vendar pa bo tako vodja Kurdistana Masud Barzani dobil mandat za pogajanja z Bagdadom in sosednjimi državami o osamosvojitvi te regije, bogate z nafto.

kurdistan referendum 3

“100 let smo čakali na ta dan. Želimo imeti državo, z božjo pomočjo. Danes je dan slavja za vse Kurde. Z božjo pomočjo bomo glasovali za Kurdistan,” je dejal neki Kurd med čakanjem pred šolo v Erbilu, kjer se nahaja njegova volilna enota.

Pravico glasovanja imajo vsi registrirani polnoletni volivci, Kurdi in pripadniki ostalih etničnih skupin na območjih pod kurdskim nadzorom na severu Iraka.

kurdistan referendum 4

Po podatkih referendumske komisije, ima pravico glasovanja 5,2 milijona volivcev, vključno s tistimi, ki živijo v tujini in so že pred dvema dnevoma začeli glasovati po elektronski poti.

Vprašanje na lističu je v kurdskem, turškem, arabskem in asirskem jeziku in glasi: “Ali želite, da Regija Kurdistana in kurdistanske oblasti izven Regije, postane neodvisna država?”

Irak je večinsko šiitski, vendar ima številne manjšine, med katerimi so suniti, Turkmeni in Kurdi.

Kurdi so dominantno prebivalstvo na jugovzhodu Turčije, severu Sirije, severu Iraka in severozahodu Irana. Ta štiri območja tvorijo regijo Kurdistana. Iraški del Kurdistana na severu ima avtonomijo od leta 1991.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)