Čigav kandidat je v resnici Pahor? – Pahorja bi po zadnjih anketah o strankarskih preferencah volilo kar 42 odstotkov volivcev SDS-a! – TOPNEWS.si

Čigav kandidat je v resnici Pahor? – Pahorja bi po zadnjih anketah o strankarskih preferencah volilo kar 42 odstotkov volivcev SDS-a!

Čigav kandidat je v resnici Pahor? – Pahorja bi po zadnjih anketah o strankarskih preferencah volilo kar 42 odstotkov volivcev SDS-a!

Mediji, ki v zadnjem času redno objavljajo ankete javnega mnenja, pravzaprav ne presenečajo. Vendar je bolj zanimivo tisto, kar ankete zaznavajo, pa mediji ne objavljajo, ampak ostaja v predalih in na mizah strankarskih strategov. Eden od parametrov je tudi koga bi volili volivci posameznih strank, se pravi katerega predsedniškega kandidata bi podprli tisti, ki so volivci posameznih političnih strank. Oziroma kateremu kandidatu se prelivajo glasovi strank na predsedniških volitvah. Presenetljivi rezultati merjenja javnega mnenja kažejo, da ima pri vprašanju anketiranih glede na to, katero stranko bi volili, Pahor več ali skoraj polovično podporo pri volivcih SDS-a in več kot polovično podporo pri volivcih SD-ja, Desusa in SMC-ja.

Po eni od zadnjih anket, je glede na strankarske preference zanimivo vprašanje koga od predsedniških kandidatov bi volili volivci posameznih strank. Boruta Pahorja, ki je po omenjeni anketi dobil 47 odstotkov, bi podprlo kar 42 odstotkov volivcev SDS-a. Pahor ima podporo 79 odstotkov SD-ja ter 63 odstotkov Desusa, 22 odstotkov Levice, 56 odstotkov SMC-ja. Precejšnjo zalogo pa ima še med neopredeljenimi volivci. Pahor je, če nekoliko parafraziramo, skupni kandidat, vsaj po percepciji volivcev posameznih strank, skupni kandidat SDS-a, SD-ja, Desusa in SMC- ja.

Z ocenami o Pahorjevi nadstrankarskosti se je po omenjeni anketi težko strinjati, še posebno če ga primerjam z Danilom Türkom. Pahor je pred petimi leti glede na ankete že v prvem krogu dobil kakšnih trideset odstotkov glasov podpornikov SDS, ki so glasovali zanj, ne za kandidata stranke SDS, Milana Zvera. Če ne bi bilo tega odliva glasov k Pahorju, bi se ob določenih pogojih Zver lahko uvrstil v drugi krog namesto Pahorja in bi nato enako verjetno izgubil proti Türku. Tudi na letošnjih volitvah bi glede na strankarske preference oziroma pri vprašanju koliko volivcev SDS-a bi volilo Pahorja pred strankarsko kandidatko Romano Tomc, Pahor dobil 42 odstotno podporo volivcev SDS-a. Tomčeva pa 15 odstotno podporo volivcev SDS-a.

Marjan Šarec, ki bi po omenjeni anketi dobil nekaj manj kot 20 odstotno podporo, ima glede na strankarske preference zelo konstantno podporo strank in vsem jemlje po malo. Tako bi Šarca volilo 11 odstotkov tistih volivcev, ki volijo SDS, 10 odstotkov volivcev SD-ja, 10 odstotkov volivcev Desua, 18 odstotkov volivcev NSI-ja, 29 odstotkov volivcev levice, 24 odstotkov volivcev SMC-ja.

Na tretjem mestu po omenjeni anketi je Ljudmila Novak z 12 odstotno podporo, od tega 11 odstotno podporo volivcev SDS-a, 20 odstotno podporo Desusa in 67 odstotno podporo med volivci Nove Slovenije, kar kaže na izredno zvesto volilno telo v podpori omenjeni kandidatki. Ljudmilo Novak bi podprlo še 4 odstotke Levice. Med kandidati ima v anketi, ki je bila narejena pred uradno inavguracijo Romane Tomc, ima izrazitejšo podporo svoje stranke le še ona. Ostali rezultati so zame varljivi bolj na ravni statistične napake in ne presegajo 3 procentov, tako pri podpori kandidatom, kot tudi pri podpori strank, glede na strankarske preference pri predsedniških volitvah.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (9)
 • comment-avatar
  bumbar 6 let

  Mojega glasu zagoto ne bo dobil!!!

 • comment-avatar
  pravapot 6 let

  Če ne pride Romana Tomc naprej, ga bom v drugem krogu zagotovo volil.

  • comment-avatar
   dež 6 let

   Po mojem mnenju ga boš volil že v 1. krogu.

 • comment-avatar
  Aleksander Jakopič 6 let

  Verjetno je podpora LGBTTI skupnosti tudi pomembna, saj se ji Borči nikakor noče zameriti, izstopiti iz omare pa tudi ne 🙂 Sicer pa: Definitivno predstavnik Desnice oz. mokrih sanj združenega SDSS-a 😉

  • comment-avatar
   dež 6 let

   Vsak volivec, ki je ali bo volil za BP, levi ali desni, je čisto navadno teslo, ki bi mu jaz vzel volilno pravico. Glas za nesposobneža Pahorja kaže namreč na opravilno nesposobnost.
   Če malo vrnemo spomin v preteklost, BP nam je s svojim soliranjem okrog arbitraže zapravil 1/3 Piranskega zaliva in teritorialni dostop do mednarodnih voda, v 3 letih mandata mu je uspelo podvojiti državni dolg, kot PV je najbolj odgovoren za TEŠ-6, kot PV je najbolj odgovoren za pranje 1 milijarde v NLB (bil je obveščen, a se je naredil gluhega in slepega), nič ni rekel okrog sanacije privatnih bank (Faktor in Probanka) na račun davkoplačevalcev oz. sanacije bank na sploh, bil je popolnoma tiho, ko so nezakonito in protiustavno vzeli mandat in zaprli Janšo (in Kanglerja), nikoli se ni izjasnil o ugotavljanju kazenske odgovornosti mesarjev in zidarjev v Hudi jami, če naštejem samo najbolj očitne stvari.
   O udbovcih ala Isajlović in podobni na ministrstvih in vladi, imenovanjih diplomatov brez izkušenj (npr., Špela Kučan je profesorica španščine, v diplomaciji pa je imenovana na mesto ekonomske svetovalke) raje ne bi.
   Skratka, ta možakar je največji škodljivec v SI politiki ever, glas zanj lahko prispeva samo mentalno nedorasla oseba (leve ali desne politične orientacije, da ne bo nesporazumov). Takšnega predsednika ne rabimo. In menim, da bi bilo za to državo zelo modro in blagodejno, če bi začeli kandidate za PD iskati izven politike, medijev in šovbiznisa.

   • comment-avatar
    Aleksander Jakopič 6 let

    Micka gre v hlev zjutraj, pa začudena zavpije: “Joža, a si ti že skidal?” “Mica, a ne vidiš, da še ležim,” se čudi Joža. “A, pol je bil pa že Pahor tle …” ugotovi Micka.

    P.S.: #dež: Ko odgovarjš na komentar se ne glej le v ogledalo, ampak predvsem preberi tekst na kar odgovarjaš …

    • comment-avatar
     dež 6 let

     BP ni niti predstavnik desnice niti predstavnik SDS(S), pač pa izvoljenec meni nerazumljivo velikega števila butastih Slovencev. Zakaj tako mislim, sem napisal v prejšnjem komentarju (če kaj ni res, me popravi), ob mentalnem stanju državljanov v tej državi se mi zdi, da je potrebno to večkrat ponoviti.

     • comment-avatar
      Aleksander Jakopič 6 let

      Če bi ga poznal, bi vedel, da je desničar 🙂 Nedostopnost, elitizem … le gejevstvo ga vleče k liberalcem 🙂 Narod pa nikoli ni butast, butast je ta, ki ga želi spreminjat namesto, da bi potolažil sebe:)

 • comment-avatar
  xtc 6 let

  Vsa ta zmešnjava je posledica ne lustracije,ki je prinesla deformiran in anomalen sistem