Panika na Zahodu: Članica NATO sklenila orožarski posel z Rusijo, v višini 2,5 milijardi dolarjev – TOPNEWS.si

Panika na Zahodu: Članica NATO sklenila orožarski posel z Rusijo, v višini 2,5 milijardi dolarjev

Panika na Zahodu: Članica NATO sklenila orožarski posel z Rusijo, v višini 2,5 milijardi dolarjev

Rusija in Turčija sta končno podpisali težko pričakovano pogodbo v višini 2,5 milijardi dolarjev. Kremelj je sporočil, da so pomembna pogajanja s Turčijo zaključena in da bo druga največja članica NATO dobila ruske protiletalske raketne sisteme.

“Pogodba je podpisana, zdaj je na vrsti njena realizacija. S-400 je eden najzahtevnejših sistemov, ki ga sestavlja veliko število tehničnih komponent tako, da gre za številne variante. Lahko le jamčim, da so vse odločitve v pogodbi sprejete strogo v skladu z našimi strateškimi interesi”, je dejal pomočnik ruskega predsednika za vojaško-tehnično sodelovanje Vadim Kožin.

Turčija bo sicer morala nekaj let počakati na dostavo, je pripomnil Kožin.

“Rad bi poudaril pomembno okoliščino: obstaja čakalna lista tistih, ki so zainteresirani za ta sistem. To so države Jugovzhodne Azije in Bližnjega vzhoda, kot tudi nekatere članice ODKV (Organizacija dogovora o kolektivni varnosti). Naročil je veliko, nekatere države naročnice pa imajo specifične zahteve, povezane z omenjenim sistemom”, je dejal Kožin in dodal, da imajo ruski proizvajalci tega orožja v zvezi s temi zahtevami že polne roke dela tako, da ni popolnoma jasno, kdaj bo S-400 “Triumf“ dostavljen Turčiji.

red square weapons

Na začetku 20. stoletja je Rusija izdelala močno protiletalsko orožje. To je sistem S-400 „Triumf“ (ali „Growler“ po NATO klasifikaciji), ki je danes izpopolnjen do potankosti.

Novoizdelani sistem je hitro postal “težkaš“ v svetu protiraketne obrambe, saj zazna sovražnikove rakete, letala, bombnike, helikopterje in vse ostale jurišne letalske sisteme na oddaljenosti do 600 km.

Poudariti je treba, da radarji na tem sistemu niso “enosmerni“ kot pri nekaterih drugih modelih – detektirajo vsako “ptičko”, ki se približuje ali oddaljuje v radiusu 600 km.

To je bil najpomembnejši parameter z obzirom, da najbližji ekvivalent – ameriški sistem MIM-104 Patriot – zagotavlja “enosmerno vidljivost” v radiusu vsega 180 kilometrov.
Oba sistema uničujeta vse sodobne in perspektivne zračne cilje s tem, da “Growler” to počne že na oddaljenosti 400 km in v tem trenutku niti bombniki, niti lovska letala pete generacije, ne morejo ostati neopaženi.

Ti dve karakteristiki sta bili eden od razlogov, zaradi katerih so se tudi Kitajska, Indija in Turčija postavile v vrsto za nakup omenjenega obrambnega sistema. Ena divizija teh raket (8 lanserjev) stane okoli 500 milijonov dolarjev.

Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan je zavrnil zaskrbljenost znotraj NATO, zaradi turške odločitve za nakup ruskega obrambnega raketnega sistema S-400 “zemlja-zrak”. Erdogan je poudaril, da je sporazum podpisan in da je depozit že vplačan.

Brez da bi omenil katerokoli državo posebej, je Erdogan izjavil, da so NATO “zaveznice znorele” zaradi turškega sporazuma z Rusijo.

Turčija bo “nadaljevala s sprejemanjem previdnostnih ukrepov, ko gre za vprašanje varnosti in se bo branila”, je sporočil Erdogan, poroča Associated Press.

Predsednik Turčije Redžep Tajip Erdogan je kritiziral odziv ZDA na podpis sporazuma Turčije z Rusijo o dobavi ruskega protiraketnega sistema S-400 in dodal, da bo Ankara nadaljevala s samostojnimi ukrepi za zagotavljanje svoje varnosti.

“Razbesneli so se, ko smo se dogovorili o nakupu S-400. Pa kaj, mar smo dolžni čakati na njih? Mi samostojno sprejemamo ukrepe in to bomo počeli tudi v prihodnje. Mi smo gospodarji v svoji hiši“, je poudaril Erdogan v govoru županom turški mest v Ankari. Erdogan je še izjavil, da po tem, ko so ZDA in Izrael zavrnili dobavo brezpilotnih letal Turčiji, je Ankara razvila in začela njihovo izdelavo sama, kar je pri obeh državh povzročilo “zaskrbljenost“.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Če še komu ni jasno komunisti z roko v roki z islamisti spodkopavajo Zahod.