Lokalne volitve v Rusiji: Putin doživel poraz sredi Moskve – Opozicija zmagala v več volilnih enotah v ruski prestolnici – TOPNEWS.si

Lokalne volitve v Rusiji: Putin doživel poraz sredi Moskve – Opozicija zmagala v več volilnih enotah v ruski prestolnici

Lokalne volitve v Rusiji: Putin doživel poraz sredi Moskve – Opozicija zmagala v več volilnih enotah v ruski prestolnici

Koalicija liberalnih opozicijskih strank je v nedeljo nepričakovano zmagala na lokalnih in regionalnih volitvah, v več volilnih enotah v centru Moskve – vključno z okrajem, v katerem je volil predsednik Vladimir Putin.

Seveda je Putinova stranka Združena Rusija, ki je na oblasti že več kot 17 let, osvojila večino sedežev na lokalnih in regionalnih volitvah, vendar uspeh opozicije v centru ruske metropole nikakor ni zanemarljiv, saj je bila Združena Rusija premagana v četrti Gagarinski, kjer je volil tudi Putin.

Opozicijska koalicija Združeni demokrati je v tej četrti osvojila vseh 12 mest.

ruske lokalne volitve4

Ilija Azar

Združeni demokrati, med katerimi so liberalne stranke Jabloko in Parnas, so osvojili 11 od 12 mest tudi v četrti Tverckaja, ki se nahaja v neposredni bližini Kremlja, medtem ko so v četrti Kamovniki osvojili vseh 15 mest. Večino so osvojili v 14-ih moskovskih četrtih.

Znani novinar Novaja Gazete in nosilec liste za Kamovniki, 33-letni Ilija Azar, je dejal za Daily Beast, da sploh ni pričakoval zmage in da je kandidiral z namenom poslati sporočilo o udeležbi v političnem življenju, ki ga z gotovostjo popolnoma nadzira Putinova stranka.

ruske lokalne volitve2

Ilija Jašin

Ko je dan za tem izvedel, da ga je volilo skoraj 50 odstotkov volivcev, je bil v “šoku in nejeveri”.

“Združene Rusije niste mogli videti med volilno kampanjo skoraj nikjer, medtem ko smo mi šli od vrat do vrat in se pogovarjali z našimi volivci. Morda je bila Združena Rusija bila preveč lena, navajena na zmage na vsakih volitvah”, zaključi Azar.

Medtem ko so volivci v drugih delih Rusije, z volilno udeležbo le 15-ih odstotkov, bolj ali manj volili vladajočo stranko, so Moskovčani pokazali očitno željo po spremembah, reformah in novih obrazih v politiki.

Nekatere kandidate, ki so jih Moskovčani volili še pred nekaj meseci, so zaprli ali pa jih je pretepla policija na ulici ali pa Putinovi silaki, so izvolili tudi take, ki jih je Kremelj etiketiral kot “agente ameriške državne službe”, kar je običajna taktika za sataniziranje opozicije v ruski krhki demokraciji.

Tako je Ilija Jašin, ki je osvojil prvo mesto v volilni četrti Krasnoselski, julija preživel 15 dni v zaporu zaradi sodelovanja na protikorupcijskem protestu v omenjeni četrti. Jašinu so lanskega novembra tudi grozili s smrtjo, saj je pričal na sojenju zaradi umora svojega političnega zaveznika Borisa Nemcova, ki so ga ubili pred Kremljem.

ruske lokalne volitve3

Vitalij Šklijarov

Tako kot tudi na številnih dosedanjih volitvah v Rusiji – predsedniških, parlamentarnih ali lokalnih – so tudi na tokratnih zabeležili številne pritožbe zaradi nameščanja v korist Putinove stranke. Neodvisna organizacija za opazovanje volitev Golos je tako prijavila okoli 600 pritožb, piše v njenem poročilu.

Na vzporednih volitvah za guvernerja je Združena Rusija osvojila vseh 15 guvernerskih položajev v državi.

Odločitev Kremlja, da razrahlja stroge omejitve pri registraciji za kandidaturo, je bila usodna za uspeh opozicije v središču Moskve.

“To je nova era za rusko politiko. Vsi so šokirani. Simbolično je, da opozicija sedaj nadzira četrt, v kateri je registriran Putin “, je dejal Vitalij Šklijarov, 41-letni politični analitik, ki je lani sodeloval kot svetovalec v predvolilni kampanji ameriškega demokrata Bernia Sandersa.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Dokler putinova druščina obvladuje vojsko in ostali represivni sistem zmaga pomeni kaj malo.