Hrvaški premier Plenković najmanj priljubljen politik na Hrvaškem! – TOPNEWS.si

Hrvaški premier Plenković najmanj priljubljen politik na Hrvaškem!

Hrvaški premier Plenković najmanj priljubljen politik na Hrvaškem!

Prvič, odkar se izvaja meritev javnega mnenja CRODEMOSKOP, je najbolj priljubljen politik na hrvaškem – nihče. Vprašani so, v isti javnomnenjski raziskavi za najmanj priljubljenega politika, izbrali aktualnega premierja Hrvaške Andreja Plenkovića, poroča portal Index.hr.

Andrej Plenković je, s serijo svojih potez oziroma z izostankom le teh, uspel vznejevoljiti tako levico kot desnico, liberalce in konservativce. Medtem ko mu levica zameri dejstvo, da že leto dni ne uspe rešiti problem napisa z ustaškim pozdravom v Jasenovcu, je (ekstremna) desnica jezna nanj, saj je preko “svojih” medijev najavil, da bo napis le premeščen iz Jasenovca.

Ne gre pozabiti niti škandalozne Plenkovićeve izjave glede požara v Splitu, ki ga je razglasil za “atraktivnega” in “zanimivega”, pa mimogrede dodal, da je sistem “odlično funkcioniral”, samo dan zatem. ko so državljani in Torcida komaj uspeli preprečiti širitev požara v drugem največjem hrvaškem mestu.

Ne mara ga niti levica niti desnica

Tako levica kot desnica Plenkoviću zamerita nedoslednost. Obtožujeta ga skrajno licemerne politične trgovine s HNS-om in manjšinskimi poslanci, s katero je pred poletjem uspel rešiti svojo vlado pred propadom.

Javnost ne mara Plenkovića tudi zaradi reforme izobraževanja, pri čemer mu liberalci in levičarji zamerijo dejstvo, da se reforma ne premakne, desnica pa trdi, da je izobraževalno reformo prepustil svojim ideološkim sovražnikom.

Liberalnejši del javnosti še kako zameri premierju ponovno uvajanje verbalnega delikta, ki se je manifestiral, ko je 18-letnik iz Poreča prejel prekrškovno prijavo, saj je pred premierjem vzkliknil “HDZ lopovi”.

Po drugi strani je ekstremna desnica besna zaradi privedbe bivših HOS-ovcev, ki so v Kninu za Dan zmage vpili “Za dom spremni”, zaradi česar jih je interventna policija ekspresno privedla.

To niso edine zamere, ki jih ima desnica do Plenkovića. Najbolj mu zamerijo dejstvo, da njegova vlada obstaja zahvaljujoč dvigovanju rok manjšinskih poslancev, med katerimi najmanj prenašajo poslanca Milorada Pupovca.

Desničarji mu ne morejo oprostiti, da je za kandidata za župana mesta Zagreb podprl Draga Prgometa (ki ni imel nikakršnih možnosti) namesto zvezde ekstremne desnice – Brune Esih.

Bahavost kot zaščitni znak

Način, kako se Plenković pogovarja z novinarji, ki mu postavljajo neprijetna vprašanja, ni posebej navdušil hrvaških državljanov. Njegov zadnji izpad, v katerem je zatrdil: “Komisija (za izvedbo strategije izobraževanja, op Index) je moja in ji lahko predsedujem kadarkoli želim”, iz česar izhaja, da se ima Plenković za kralja Hrvaške in ne politika, ki je odvisen od volje ljudstva.

Tudi uvajanje davka na nepremičnine ni posebej prispevalo k Plenkovićevi priljubljenosti, kot tudi premierjevo odlašanje uporabe omenjenega davka za nedoločen čas.

Tudi Plenkovičeva ekonomska politika je popolnoma nekoherentna. Pred lanskim Božičem je najavil vrnitev Ine v hrvaško lastništvo, vendar se od samega začetka omenjena ideja ni premaknila z mesta.

Namesto Todorića v stečaj pošilja njegove dobavitelje

Čeprav se Plenković rad hvali, da je preprečil veliko gospodarsko krizo, s sprejemom Lex Agrokorja in postavitvijo omenjenega koncerna pod nadzor vladnih zaupnikov, je s tem dosegel le to, da v stečaj namesto Todorića gredo njegovi dobavitelji. Tudi zadnja podražitev elektrike, za katero Plenkovićevi ministri trdijo, da ne gre za podražitev, verjetno ni dvignila “reitinga” predsedniku vlade.

Dejstvo je, da obstaja vrsta razlogov, zaradi katerih gre Plenković hrvaškim državljanom na živce, ne glede na to ali so ti bližje desnici ali levici, zaključi Index.hr.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)