Generalni sekretar NATO, Stoltenberg: EU se ne bi mogla braniti brez NATO! – TOPNEWS.si

Generalni sekretar NATO, Stoltenberg: EU se ne bi mogla braniti brez NATO!

Generalni sekretar NATO, Stoltenberg: EU se ne bi mogla braniti brez NATO!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenbeg je opozoril, da Evropska unija ne bi bila sposobna obrambe brez pomoči NATO in dveh ključnih zaveznic izven Unije – ZDA in Velike Britanije, po Brexitu.

stoltenberg2

“Po Brexitu, dve državi z najvišjimi izdatki za obrambo zveze NATO, ZDA in Velika Britanija, bosta izven EU, tri od štirih bojnih skupin se nahaja na vzhodnem krilu pod poveljstvom držav izven EU. Ni možno, da bi EU zdržala brez pomoći držav, ki niso v Uniji”, je dejal generalni sekretar NATO Stoltenberg v intervjuju za poljski časnik Rzeczpospolita.

Stoltenberg je poudaril, da se NATO zavzema za krepitev obrambe EU tako, da se morajo države članice dopolnjevati, ne pa da so druga drugi konkurenca.

“Želimo si več evropskih sil, več modernih sposobnosti, več izdatkov za obrambo, manj fragmentacij. Moramo se izogniti podvojevanju, kot je ustvarjanje evropskih komand ali evropske vojske. In retorike, da bi se Evropa lahko znašla tudi brez NATO”, je dejal Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je v intervjuju izjavil, da zahodni zavezniki si ne želijo nove hladne vojne z Rusijo, saj bo slednja vedno bila največji sosed, s katerim se mora voditi politični dialog.

“Rusija se mora zavedati, da kršitev mednarodnega prava potegne konsekvence. Zato podpiramo sankcije, zato z njo suspendiramo sodelovanje, zato krepimo obrambne sposobnosti. Vendar, si istočasno ne želimo vrnitve hladne vojne, ne želimo odprte konfrontacije. Rusija bo ostala naš največji sosed, zato moramo z njo voditi politični dialog”, je dejal Stoltenberg.

Generalni sekretar je prav tako spomnil Poljsko, da je NATO organizacija, ki temelji na spoštovanju pravne države in državljanskih svoboščin ter pozval Poljsko, naj jih tudi sama spoštuje.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)