Trumpova sprememba politike: ZDA ne bodo več preurejale drugih držav, temveč bodo ubijale teroriste! – TOPNEWS.si

Trumpova sprememba politike: ZDA ne bodo več preurejale drugih držav, temveč bodo ubijale teroriste!

Trumpova sprememba politike: ZDA ne bodo več preurejale drugih držav, temveč bodo ubijale teroriste!

ZDA so porabile preveč časa, denarja in energije s tem, ko so preurejale druge države glede na lastno prepričanje, je izjavil ameriški predsednik Donald Trump.

“Delim frustracije Američanov zaradi ameriške zunanje politike, ki je porabila preveč časa, energije, denarja in kar je najpomembnejše življenja, s poskusi preurediti države glede na svoje prepričanje. Ti dnevi so minili. Namesto tega, bomo delali z našimi zavezniki in partnerji za zaščito skupnih interesov“, je izjavil Trump v svojem govoru v vojaški bazi Fort Myer v Virginiji, kjer je predstavil novo strategijo ZDA do Južne Azije. Po njegovih besedah, je prav zato ukazal revidiranje politike, posebej v Afganistanu in Južni Aziji.

Trump je dejal, da bodo Združene države Amerike sodelovale z Afganistanom vse dokler bo želel Kabul napredek, vendar ta pomoč ne bo brezmejna.

janmes mattis

“Mi več ne preurejamo nacij. Mi ubijamo teroriste“, je poudaril ameriški predsednik.

Ameriški predsednik Donald Trump je predstavil novo strategijo za Afganistan in najavil povečanje števila vojakov v tej državi in obljubil “boj do zmage“. V govoru v vojaški bazi pri Washingtonu je dejal, da bi večji umik ZDA iz Afganistana pustil vakuum, ki bi ga zapolnili teroristi.

Prvotna zamisel je bila, kot je navedel, umik ameriških sil, vendar se je raje odločil, da vojaška prisotnost ZDA ostane za “boj do zmage“, da bi se izognili napakam, narejenim v Iraku.

Trump ni preciziral, koliko vojakov bo dodatno napotil v Afganistan, niti v kolikem času bodo ZDA tam prisotne, vendar so uradniki povedali, da je z ministrom za obrambo dogovorjen kontingent približno 4.000 vojakov.

Predsednik ZDA je dejal, da ima njegov novi pristop namen preprečiti, da bi Afganistan postal varno zatočišče islamističnim ekstremistom, ki načrtujejo napad na ZDA.

slovenski vojaki nato

Ameriški sovražniki v Afganistanu morajo vedeti, da se ne morejo nikamor skriti in da noben kraj ni izven dosega ameriškega orožja. “Naše sile se bodo borile za zmago“, je sporočil Trump, ki je obenem opozoril Pakistan, da ZDA ne bodo več tolerirale, da nudi “varno zatočišče“ ekstremistom, saj bo Pakistan “izgubi veliko“, v kolikor ne bo sodeloval z Američani.

“ZDA Pakistanu plačuje milijarde in milijarde dolarjev, istočasno pa Pakistan sprejema teroriste, proti katerih se ZDA borijo“, je dejal Trump.

Po drugi strani je Trump najavil močnejše partnerstvo z Indijo in dodal, da pričakuje podporo zaveznikov pri svoji novi strategiji, kot tudi njihov večji prispevek.

Minister za obrambo James Mattis je v sporočilu nakazal, da je nekaj ameriških zaveznikov že obljubilo “povečanje števila svojih vojakov“. V Afganistanu se trenutno nahaja več kot 8.000 ameriških vojakov.

Slovenski kontingent v Afganistanu šteje sedem pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)