Napadi na Trumpa ne pojenjajo zaradi neustrezne obsodbe rasne nestrpnosti! – TOPNEWS.si

Napadi na Trumpa ne pojenjajo zaradi neustrezne obsodbe rasne nestrpnosti!

Napadi na Trumpa ne pojenjajo zaradi neustrezne obsodbe rasne nestrpnosti!

Ameriški mediji, državljani, igralci in politiki z obeh političnih strani so se zedinili v izjavah proti predsedniku ZDA Donaldu Trumpa, ki ga obtožujejo, da podpira rasizem.

Predsednik ZDA je ostal osamljen, podporo pa so mu po izjavah o napadu v Charllotesville, v Virginiji, umaknili celo strankarski kolegi iz Republikanske stranke. Trump je na zadnji tiskovni konferenci ponovil, da bi za nerede, ki so izbruhnili morali obsoditi obe strani, od česar so se distancirala tudi najbolj ugledna imena njegove stranke.

Republikanska kongresnika Pat Tiberi iz Ohia in Justin Amash iz Michigana sta med prvimi na Twitterju pozvala Donalda Trumpa in izrazila nezadovoljstvo, medtem ko je republikanski kongresnik Will Hurd iz Teksasa dejal, da bi se moral predsednik opravičiti zaradi svojih izjav. Številni, ki niso omenjali Trumpa, so jasno obsodili fanatizem, predsednik Predstavniškega doma, republikanec, Paul Ryan pa je napisal, da “ne sme obstajati moralna dvoumnost”.

Senator Bernie Sanders je napisal, da rasisti “sramotijo državo in milijone Američanov, ki so se borili in izgubili življenja, da bi premagali nacizem”.

unnamed (39)

Čeprav je Trump zavrnil vse obtožbe, medijsko poročanje ocenil kot lažno, so se proti njemu odzvali celo evropski politiki. Premierka Velike Britanije Theresa May je izjavila, da ni nikakršne podobnosti med ekstremizmom in tistimi, ki proti njemu protestirajo in da meni, da je pomembno, da vsi tisti na položajih obsodijo skrajno desne nazore, kjerkoli se ti pojavijo, medtem ko je nemški minister za pravosodje Heiko Maas dejal, da je nedopusten način, s katerim sedaj Trump poskuša zgladiti svoje izjave. Minister za zunanje zadeve Nemčije Sigmar Gabrijel pa je izjavil, da Trump ni jasno obsodil neonacističnih shodov, ker ga podpira ekstremna desnica. Oglasila se je tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je dogajanje v Charlottesvillu obsodila kot “rasistično”, “strašljivo” in “zlobno”, mednarodno skupnost pa pozvala, da obsodi “skrajno gnusno” nasilje skrajne desnice.

Negodovanje proti Trumpu se je prelilo iz političnih krogov tudi na ulice, kjer so se včeraj zbrali protestniki pred Trumpovim stolpom v New Yorku in vzklikali “ne Trump, ne KKK, ne fašistične ZDA”. Pridružile so se jim tudi številne javne osebnosti med njimi tudi igralec Mark Ruffalo in producent Michael Moor, medtem ko je eden najboljših košarkarjev z ameriškega kontinenta LeBron James dejal, da je Trump “vrnil rasizem v modo”.

unnamed (40)

“Vedno je obstajalo rasno sovraštvo v ZDA. To je znano, vendar je Donald Trump to vrnil v modo,” je dejal košarkar Clevelanda.

unnamed (2)

Kongresniki na Twitterju udarili po predsedniku

Senator John McCain je napisal, da “ni nikakršne moralne enakosti med rasisti in Američani, ki nasprotujejo sovraštvu in nepravičnosti. Predsednik Združenih držav Amerike mora to povedati”, je napisal John McCain.


unnamed (41)

Kritikam se je pridružil tudi nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney, ki je dejal, da gre za vprašanje dveh popolnoma različnih strani. “Ne, ni enako. Ena stran je rasistična, fanatična in nacistična. Druga nasprotuje rasizmu in nepoštenosti. Moralno, to sta različna univerzuma, je napisal Romney.

Republikanec Paul Ryan je poudaril, da je premoč belcev odbojna. “Moramo biti jasni. To je nestrpnost nasprotna vsemu tistemu, za kar se ta država zavzema in ne sme obstajati moralna dvoumnost”, je napisal na Twitteru Ryan.

Trump zanika obtožbe

Trump je na zadnji tiskovni konferenci ponovno zavrnil vse obtožbe.

Za naciste je dejal, da so sramota za državo. Na vprašanje novinarja zakaj je potreboval toliko časa za izjavo, je dejal, da je želel imeti vsa dejstva, saj “tisto kar govori mora biti točno”. Predsednik je potreboval toliko časa kljub dejstvu, da je bila ubita v napadu z avtomobilom ena oseba, 19 pa je bilo ranjenih, ko se je James Alex Fields, pripadnik belih nacionalistov, zaletel v skupino antifašističnih aktivistov in izjavi liderja Lojalnih belih vitezov Kju Kluks Klana, da mu je všeč, da je dekle umrlo v napadu. Naj spomnimo, Trump je celo v svoji prvi izjavi enako obsodil obe strani.

Zapuščajo ga tudi svetovalci

Trump je včeraj sporočil, da bo razpustil Ameriški industrijski svet in Strateško-politični forum, potem ko je osem direktorjev, med katerimi sta nazadnje tudi direktorica družbe Campbell Soup Denise Morrison in direktor 3M Inge Thulin, najavila izstop iz panelov.

Trumpove svete so sestavljali poslovneži najvplivnejših ameriških podjetij kot so: General Motors, Disney, Boeing, Walmart, JPMorgan and Chase, Dell, IBM, Under Armor, Uber, Tesla, Intel.

logo-topnews (1)

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)