Na korejskem polotoku ne bo vojne! – TOPNEWS.si

Na korejskem polotoku ne bo vojne!

Na korejskem polotoku ne bo vojne!

Predsednik Južne Koreje Mun Jae-in je danes izjavil, da ne bo vojne Korejskem polotoku, kljub napetostim glede jedrskega in balističnega programa severne sosede.

“Vsi Južnokorejci so težko delali za obnovo države na ruševinah korejske vojne. Za vsako ceno bom preprečil vojno”, je dejal Mun novinarjem ob priložnosti 100 dni vladanja, od kar je prišel na oblast.

Severna Koreja je zagrozila, da bo izstrelila rakete v bližino ameriškega otoka Guam v Pacifiku. Pjongjang je nato sporočil, da so trenutno “naredili pavzo” glede izvedbe najavljenega načrta.

Severna Koreja se je odzvala na izjave ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je obljubil “ogenj in bes”, v kolikor bo Severna Koreja nadaljevala z grožnjami na račun ZDA. Takšna vojna retorika med Severno Korejo in ZDA je izzvala zaskrbljenost mednarodne skupnosti, še posebej pa Južne Koreje.

Mun je ponovil, da je Washington porok južnokorejske varnosti, vendar je tudi dodal, da nihče ne more sprejeti odločitve glede vojaške akcije brez odobritve Seula.

Ameriški predsednik Donald Trump pa je nepričakovano pohvalil severnokorejskega liderja Kim Jong-una, ker je “sprejel modro in premišljeno odločitev” po najavi, da bo Pjongjang izstrelil štiri balistične rakete v smeri ameriškega otoka Guam v Pacifiku.

“Lider Severne Koreje Kim Jong-un je sprejel zelo modro in globoko premišljeno odločitev. Alternativa bi bila tako katastrofalna kot tudi nesprejemljiva”, je napisal Trump na Twiterju.

Med obhodom Strateških sil severnokorejske vojske, pristojnih za raketni program, je Kim pohvalil vojsko, ker je izdelala “natančen načrt”. Včeraj pa je sporočil, da bo še malo opazoval “noro in neumno obnašanje Jenkijev”, preden se bo odločil za izstrelitev raket, je sporočila severnokorejska državna agencija KCNA.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)