Prvih 100 dni Macronove vladavine: Podpora se je skoraj prepolovila! – TOPNEWS.si

Prvih 100 dni Macronove vladavine: Podpora se je skoraj prepolovila!

Prvih 100 dni Macronove vladavine: Podpora se je skoraj prepolovila!

Po zmagi na predsedniških volitvah 7. maja, je britanski časnik Economist na naslovni strani objavil novega francoskega predsednika Emmanuela Macrona, kako hodi po vodi, 100 dni kasneje, mladi predsednik postaja vse manj priljubljen zaradi rastočega skepticizma Francozev.

Zadnje ankete predstavljajo opozorilo, saj je samo 36 odstotkov Francozev zadovoljnih z Macronom, medtem ko jih je bilo pred tremi meseci 62 odstotkov.

“Macronova priljubljenost je vse manjša, zato mora sedaj prevzeti odgovornost glede svoje politike”, je ocenil predsednik francoskega Instituta za javno mnenjske raziskave Ifop, Jerome Fourquet.

unnamed (18)

Čeprav je Macron izpeljal nekaj predvolilnih obljub, kot je npr. zakon o moralizaciji političnega življenja, po kampanji polni škandalov zaradi korupcije v državi, se je novi francoski predsednik zavzel za ukrepe o omejevanju proračunskega primanjkljaja, kar je izzvalo nezadovoljstvo številnih Francozov.

Funkcionarji so ogorčeni z nenadno ukinitvijo dodatnih finančnih sredstev, ki so jih doslej imeli, upokojenci so nezadovoljni s povečanjem davkov, kar bo vplivalo na njihove pokojnine, medtem ko so siromašna gospodinjstva razočarana z najavo ukrepa o omejeni stanovanjski pomoči.

Zmanjšanje vojaškega proračuna je imelo za posledico odstop načelnika Generalštaba vojske Pierreja de Villiersa, slednje pa je povzročilo dodatne napetosti med vojsko in Macronom.

Tako rekoč, neznan pred petimi leti, sedaj Macron zbuja zanimanje vseh, odkar je vstopil v politiko. Za mnoge predstavlja znanilca sprememb, za nekatere pa le inkarnacijo ekonomske in politične elite.

Njegova mlada centristična stranka Republika v gibanju je osvojila večino junija na parlamentarnih volitvah, vendar je izostanek izkušenj vse vidnejši in pogosto na udaru posmeha starih politikov.

unnamed (19)

Maconova centristična linija s programom, ki ni levičarski, niti desničarski, je tarča kritik tradicionalnih in daleč bolj izkušenih strank v Franciji.

Po drugi strani pa tiskovni predstavnik vlade Christophe Castaner ocenjuje, da je bilo prvih 100 dni časa dovolj, da so “postavili osnove in temelje za globoko spremembo v državi”.

unnamed (20)

Poleg raznih izzivov, ki čakajo francoskega predsednika po dopustu, menijo mediji, da se je Macron na mednarodni politični sceni odlično “soočil z “velikani” svetovne diplomacije, kot so Angela Merkel, Donald Trump in Vladimir Putin”.

unnamed (21)
unnamed (22)

Na evropskem prizorišču ima Macron “prijateljsko zavezništvo” z nemško kanclerko Angelo Merkel in kot prepričan Evropejec upa na ponovno oživljanje Evropske unije po odhodu Velike Britanije (Brexit).

unnamed (23)

Poleg tega, je Macron zbudil pozornost s svojim, kot številni menijo, atipično zakonsko zvezo.

Macon (39) in njegova soproga Brgitte (64), ki sta od leta 2007 poročena, sta zbujala medijsko pozornost v času predsedniške kampanje, saj za mnoge predstavljata atipičen par zaradi razlike v letih.

Brigitte je postala pri Francozih priljubljena, vendar ne med politiki zaradi statusa prve dame, ki ga je šele treba definirati.

Zaradi peticije, ki se je pojavila proti uradnemu statusu prve dame, so mediji poročali, da Brigitte verjetno ne bo dobila “statusa prve dame”, saj se v Elizejski palači že sestavlja “dokument o transparentnosti” njene vloge.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)