Janez Janša napovedal novega predsedniškega kandidata – TOPNEWS.si

Janez Janša napovedal novega predsedniškega kandidata

Janez Janša napovedal novega predsedniškega kandidata

Predsedniške volitve – volilna kampanja v polnem teku: Nasproti Pahorju Boštjan M. Župančič?

Pahor se bo z imenovanjem Ernesta Petriča za svetovalca, rešil enega potencialnega protikandidata, da ga ne bi slučajno ogrozil na predsedniških volitvah. Težko pa bo nevtraliziral že napol napovedano kandidaturo Boštjana M. Zupančiča.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez bo v petek točno opoldne izdal datum predsedniških volitev. Zato ni naključje, da je Dnevnik objavil novico, “da si Borut Pahor za svetovalca želi Ernesta Petriča, ki naj bi mu svetoval na področju mednarodnih odnosov in mednarodnega prava”. Petrič, ki je lani praznoval okroglo osemdesetletnico, rojen je namreč leta 1936 v Tržiču, bi bil pravzaprav idealni kandidata za predsednika države. Pahor je tako prehitel politične tekmece, da si slučajno ni bi kdo spomnil in na predsedniških volitvah predlagal za kandidata nekdanjega ustavnega sodnika Ernesta Petriča.

Nekdanji predsednik republike Danilo Türk ga je leta 2010 odlikoval z zlatim redom za zasluge Republike Slovenije, sedanji predsednik pa bi Petriča imel v kabinetu kot svetovalca, čeprav bi vloge pravzaprav morale biti obrnjene glede izkušenj in znanja ter dejstva, da je bil prof. dr. Ernest Petrič nenazadnje Pahorjev profesor na FSPN-ju. Ernest Petrič, slovenski politik v letih 1967-72, je bil član Izvršnega sveta skupščine SRS (t. i. Kavčičeve vlade), zadolžen za znanost in tehnologijo, pravnik, politolog – predavatelj – profesor mednarodnega prava in mednarodnih odnosov praktično od leta 1965 najprej, na Visoki šoli za politične vede, ki se je kasneje preimenovala v Fakulteto za sociologijo, politične vede in novinarstvo, strokovnjak za mednarodne odnose, univerzitetni profesor in najprej jugoslovanski diplomat v Indiji in kasneje predstavnik Slovenije v OZN, pa veleposlanik v Avstriji.

Skratka idealni predsedniški kandidat. Leta 2008 je bil izvoljen za ustavnega sodnika, novembra 2010 je postal predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Novembra 2013 ga je na položaju zamenjal Miroslav Mozetič, mandat ustavnega sodnika mu je prenehal aprila 2017. Petričeve reference so morda primerljive samo še z enim pravnikom in sicer Boštjanom M. Župančičem, ki bi glede na reference bil idealni predsedniški kandidat. Janez Janša je v twitu bil nedvomen. “BMZ bo kandidat za PR”.

Nekdanji sodnik ESČP Boštjan M. Zupančič (BMZ) se je po pisanju portala Domovina.si v javnem pismu na Požareportu odzval na zadnje medijske napade nanj. Zapisal je, da se je tornado zavrtinčil, ker hočejo mediji preprečiti, da bi kandidiral na “prvih ali na drugih volitvah”. V komentarju na Twitterju se je na vso stvar odzval Janez Janša, ki je situacijo primerjal z volitvami predsednika republike leta 2007 in napovedal, da bo BMZ kandidat za predsednika. Nekdanji politik Demosa, Anton Tomažič, pa je spomnil, da je BMZ enkrat že kandidiral – kot kandidat Stranke demokratične prenove, naslednice Zveze komunistov Slovenije. Boštjan M. Zupančič je namreč na prvih (za silo) demokratičnih volitvah 1990 kandidiral za člana predsedstva Socialistične republike Slovenije kot kandidat stranke prenovljenih komunistov ZKS-SDP.

Janša, tako medijski portal Domovina.si, opozarja na situacijo iz predsedniških volitev 2007, kjer so favoriziranega kandidata iz takratnih vrst konservativne desnice, Lojzeta Peterleta, oslabili tako, da so ob levem kandidatu dr. Mitji Gaspariju lansirali še “lažnega desnega” Danila Türka. Njegovo kandidaturo so takrat pospremili z odmevno izjavo s poletne partizanske proslave, kjer je Türk dejal, da je “komunistična partija zlorabila partizanstvo za lastno osvojitev oblasti in s partizanstvom legitimirala nedemokratični politični sistem.” Izjava naj bi takrat tako razburila predsednika ZZB NOB Janeza Stanovnika, da je predsedniškemu kandidatu Türku javno odrekel podporo borcev. Kako se je vse skupaj končalo, je znano, borci pa so bili v času njegovega predsedovanja eni največjih Türkovih podpornikov in zaveznikov.

“Po namigih predsednika SDS se naj bi podobna zgodba, tokrat na ropotanju proti vladi zaradi požarov in tradicionalno desni temi splava, pisala tudi sedaj. Verjetno z namenom oslabiti pravega kandidata desnice, še posebej pa desni del podpore obstoječemu predsedniku Borutu Pahorju, ter ga z večjo verjetnostjo pahniti v 2. krog, s kandidatom trde levice Marjanom Šarcem. Če je vsa zgodba okrog BMZ res zgolj del medijsko-političnega spina v namene predsedniške bitke, bo jasno, ko bodo znani kandidati obeh največjih političnih strank ter seveda ali se bo BMZ to jesen res pojavil na volilnem lističu”, zaključuje svoj zapis Domovina.si v zapisu: “Boštjan M. Zupančič odgovarja na medijske napade. Janša: BMZ bo kandidat za predsednika!”

Glede na Janšev twit in citirani zapis v Domovini.si ni jasno, ali bo BMZ kandidat SDS-a, ali pa bo samostojen predsedniški kandidat.

logo-topnews (1)

COMMENTS

Wordpress (4)
 • comment-avatar
  Aleksander Jakopič 7 let

  Tole pa spominja na senzacionalizem, ki ga stari šoli ne bomo pripisali, ali pač.

  Naslov, spoznamo v zadnjem stavku prispevka, zavaja …

  Morda bi bilo bolje pisati samo o primernosti Petriča za Kandidata, ostalo kot da je odmev laježa iz nekega drugega sveta, za katerega se izkaže, da je cviljenje mačke.

  Morda o odmevu le to. Predsednik bo ta, ki najbolje zastopa slovenski kolektivni um.

  Vsak od nas bo moral pokazati pravi obraz, da si bomo lahko izvolili pravega predsednika.

  Do takrat bo maneken, nastopač, cinik, brezdelnež in postopač lažnih nasmehov, ker ga je mati Narava bogato obdarila, mu namreč ni treba skrbeti za kruh in s 3.000,00 E mesečno veselo vzklika med poskakovanjem, ker je Slovenc: “To mi deli mala. Migaj, migaj!”

 • comment-avatar
  domovina mili dom 7 let

  Kot je zapisano. Gladiatorske igre so se začele. Tisti, ki v globino poznajo to gnilobo, strategijo dobro predvidevajo. Za plehke butn glave ovce pa je to, piš me v uh. Posledice pa so znane. Jih doživljamo že 9 let.

 • comment-avatar
  Hribouc 7 let

  Transparenten naslov, g.Vodušek bi bil:

  Janšev Janez- Jekleni, je napovedal novega predsedniškega kandidata Kučanove mafije.

  podnaslov:
  Mater, Rdeča banda Udbučanističnega Slovenistana pa zna!

 • comment-avatar
  xtc 7 let

  Mislim ,da je JJ zelo dobro zadel zadevo.