Razkrite skrivnosti francoskega predsednika: WikiLeaks objavil preko 20 tisoč sporočil iz Macronove predvolilne kampanje! – TOPNEWS.si

Razkrite skrivnosti francoskega predsednika: WikiLeaks objavil preko 20 tisoč sporočil iz Macronove predvolilne kampanje!

Razkrite skrivnosti francoskega predsednika: WikiLeaks objavil preko 20 tisoč sporočil iz Macronove predvolilne kampanje!

Portal WikiLeaks je objavil 21.075 elektronskih sporočil iz predsedniške kampanje prvega moža Francije Emmanuela Macrona.

Časovno obdobje, v katerem so bila izmenjana elektronska sporočila je celo od 20. marca 2009 do 24. aprila 2017, sporoča WikiLeaks.

Računalniški specialisti WikiLeaksa so preko svojega sistema DKIM (DomainKeys Identified Mail) posamično forenzično verificirali 21.075 sporočil.

Portal je navedel, da je poleg objavljenih sporočil pridobil še arhiv, ki obsega 71.848 meilov in pojasnil, da so objavili le 21.075 mailov, ki so bili verificirani in da se z veliko gotovostjo lahko pričakuje, da so tudi maili preostanka serije avtentični “glede na statistični vzorec“.

Emmanuel Macron je zmagal v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji, ki so bile 7. maja in dobil podporo vel kot 66 odstotno podporo volivcev. Funkcijo predsednika je prevzel 14. maja.

Naj spomnimo, da so 5. maja iz tabora francoskega predsedniškega kandidata Emmanuela Macrona sporočili, da so bili žrtev “obsežnega” računalniškega vdora in kraje elektronske pošte, povezane s kampanjo. Elektronsko pošto so hekerji objavili na spletu dan in pol pred nedeljskim drugim krogom volitev.

Na spletni strani Pastebin, ki omogoča anonimno deljenje dokumentov, je bilo na profil, imenovan EMLEAKS, naloženo do devet gigabajtov podatkov, je poročal Reuters. Ni bilo sicer znano, kdo je odgovoren za objavo podatkov, niti to, ali so podatki verodostojni.

Povezavo do dokumentov je na družbenem omrežju Twitter med drugim objavila tudi spletna stran WikiLeaks. Kot so zapisali, je šlo za desettisoče elektronskih sporočil, fotografij in prilog, čeprav za objavo naj ne bi stali oni.

Francosko notranje ministrstvo ni želelo podati komentarja zaradi pravil, ki prepovedujejo vsakršen komentar, ki bi lahko vplival na izid volitev, in ki so veljala od petka opolnoči.

Macronovo gibanje Naprej! in podjetje za informacijsko varnost Trend Micro pa sta že konec aprila potrdila, da je bilo gibanje tarča napada hekerske skupine Pawn Storm. Kot menijo zahodni strokovnjaki (predvsem ameriški), je ta skupina povezana z ruskimi obveščevalnimi agencijami, kar pa ni bilo s strani francoskih varnostnih agencij in policije nikoli uradno potrjeno.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)