Smrt Putinovega “spin-doktorja” je uradno nesreča, FBI meni drugače! – TOPNEWS.si

Smrt Putinovega “spin-doktorja” je uradno nesreča, FBI meni drugače!

Smrt Putinovega “spin-doktorja” je uradno nesreča, FBI meni drugače!

Bivši “medijski mag” Vladimirja Putina je bil ubit v Washingtonu, pred načrtovanim sestankom na Ministrstvu za pravosodje ZDA, trdita dva agenta FBI, njune besede pa mečejo novo luč na uradno pojasnilo ameriške vlade o njegovi smrti.

Truplo Mihaila Lesina je bilo odkrito v njegovi hotelski sobi 5. novembra 2015, s poškodbami glave, povzročenimi s topim predmetom. Po “vseobsežni preiskavi”, je zvezni tožilec sporočil, da je Lesin oktobra 2015 umrl sam v svoji sobi zaradi niza padcev “po nekajdnevni pretirani uporabi alkohola.” Njegovo smrt so razglasili za nesrečo, primer pa zaprli. Navkljub uradnemu sporočilu, dva agenta FBI trdita, da je bil Lesin pretepen do smrti. Po njunih besedah, nihče v FBI ne verjame, da je padel in se ubil, temveč, da za to smrtjo stoji ruska država, prenaša CNN.

FBI je plačal sobo Lesinu, ki so ga povabili na pogovor o notranjih zadevah ruske televizije RT (Russia Today), ki je pod nadzorom Kremlja. Lesin tako nikoli ni prišel na pogovor. Umrl je v noči pred dogovorjenim sestankom, piše ameriški portal Buzzfeed.

unnamed (15)

Mihail Lesin

Pred nekaj tedni je portal BuzzFeed po nekaj mesecih raziskovanja odkril, da so ruske službe povezane še z najmanj s 14-imi smrtnimi primeri, ki so se zgodili v Veliki Britaniji. Obstaja bojazen, da primer Lesin utegnete nositi enak podpis. Portal BuzzFeed piše, da jim je 18 različnih sedanjih in bivših ameriških obveščevalcev prav tako izrazilo tak sum, vendar FBi ni želel komentirati omenjenega primera. S strani patologov so dobili odgovor, da po zakonu, detajli iz avtopsije ne morejo biti objavljeni, medtem ko je tiskovni predstavnik policije, ki je vodila preiskavo o smrti, dejal, da “nima dokazov, da je v to smrt vključena umazana igra”.

Kdo je bio Lesin?

Lesin je bil sin gradbenega delavca. Bil je eden najmočnejših in najbolj vplivnejših ruskih medijskih uradnikov. Po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 je vodil dve uspešni marketinški agenciji, delal je tudi na kampanji, ki je pomagala Borisu Jelcinu zmagati na predsedniških volitvah leta 1996. Po Jelcinovi zmagi je bil minister za informiranje, Putin pa ga je zadržal na isti poziciji v svojem prvem mandatu. Lesin je pomagal Putinu ustvariti nadzor nad mediji in utišati kritike.

unnamed (16)

Zaradi tega je dobil nadimek “Buldožer”. V drugem Putinovem mandatu je bil imenovan je za višjega svetovalca predsednika in splezal na sam vrh njegove propagandne “mašinerije”. Prav on je ustanovil in osmislil televizijo Russia Today oziroma RT, katere cilj je bil, da se zoperstavi tv-kanalom na zahodu, kot je npr. CNN in podobni. Lesin je svojo kariero v vladi zaključil leta 2009, ko je na oblast prišel Dimitri Medvedev.

V naslednjih treh letih je Lesin potoval po svetu in živel razkošno. Bil je lastnik jahte, vredne 40 milijonov dolarjev. V nepremičnine je vložil 28 milijonov dolarjev, lastnik je bil posestva v Los Angelesu, na Beverly Hillsu. Ko se je Putin leta 2012 vrnil na oblast, se je v Moskvo vrnil tudi Lesin.

Dve leti kasneje je odstopil s funkcije, ker naj bi se skregal z ljudmi blizu Putina. Domnevno se je skrival v tujini, po enem od poročil, celo v švicarskih Alpah. Bilo ga je strah, da ga bodo ubili. Na lastno pobudo je stopil v stik z Ministrstvom za pravosodje ZDA in FBI-jem preko tretjih oseb. Bil je zaskrbljen glede varnosti svojih otrok, zaradi česar je želel sodelovati z ameriško varnostno službo in Ministrstvom za pravosodje.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Hja.
    Partija in generalni sekretar ne odpuščata.Putin je eden največjih komunističnih prevarantov naivne ovce v njem vidijo odrešenika,pametni še enega nadpovprečno grabežljivega levaka.