Lagarde: Mednarodni denarni sklad bi se lahko relativno kmalu preselil iz Washingtona! – TOPNEWS.si

Lagarde: Mednarodni denarni sklad bi se lahko relativno kmalu preselil iz Washingtona!

Lagarde: Mednarodni denarni sklad bi se lahko relativno kmalu preselil iz Washingtona!

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde je izjavila, da bi lahko ta organizacija preselila svojo upravo iz Washingtona v Peking, v kolikor se bo v naslednjih 10-ih letih nadaljeval trend rasti kitajskega gospodarstva, vključno z nadaljnjim odpiranjem novih trgov.

Spremembe na velikih trgih v nastajanju se bodo odrazile tudi na strukturo glasovanja Mednarodnega denarnega sklada, Sklad pa bo skladno s tem moral povečati svojo prisotnost v kitajski regiji.

“Kar bi zelo lahko pomenilo, da bi se lahko v naslednjih desetih letih pogovarjali v Pekingu, namesto v Washingtonu,” je dejala direktorica omenjenega Sklada.

unnamed (1)

Lagarde je poudarila, da v skladu s podzakonskim akti Mednarodnega denarnega sklada mora biti sedež institucije lociran v članici z največjim gospodarstvom, nekatere države, predvsem pa Kitajska, v gospodarskem razvoju trenutno rastejo in postajajo vse bolj vplivne.

Tako bi se omajala 70 let dolga tradicija, saj je imel Mednarodni denarni sklad že od svoje ustanovitve ves čas sedež v Združenih državah Amerike, katerih vlada ima efektivni veto na odločitve s 16,5 odstotki glasov.

unnamed (2)

Po napovedih ima Kitajska s šest odstotno stopnjo rasti letno možnost prehiteti ZDA v BDP-ju in tako postati največja svetovna gospodarska sila.

unnamed (3)

Peking

Zadnja revizija strukture glasovanja v MDS (IMF) je bila izvedena leta 2010, ko se je delež Kitajske povečal na 6,1 odstotka, naslednja revizija pa bi morala biti izvedena že naslednje leto.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)