EU zaradi Rusije na bojni nogi z ZDA: Bruselj ostro proti novim sankcijam Moskvi! – TOPNEWS.si

EU zaradi Rusije na bojni nogi z ZDA: Bruselj ostro proti novim sankcijam Moskvi!

EU zaradi Rusije na bojni nogi z ZDA: Bruselj ostro proti novim sankcijam Moskvi!

LONDON – Uradni Bruselj pripravlja oster odgovor Združenim državam Amerike, v kolikor bo uradni Washington nadaljeval z uvajanjem novih dolgoročnih sankcij Rusiji, ki bi prizadele evropska podjetja, piše Financial Times (FT).

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pozval, da se nujno prouči način, na kateri bo Bruselj odgovoril, v kolikor se evropska energetska podjetja ali druge evropske dejavnosti znajdejo na udaru sankcij, o katerih trenutno razpravlja ameriški Kongres.

Skladno z dokumentom, ki so ga pripravili za zasedanje Evropske komisije v sredo in v katerega je imel vpogled Financial Times, bi uradni Bruselj “moral biti pripravljen, da se odzove v roku nekaj dni,” v kolikor bodo ukrepi ZDA “sprejeti brez upoštevanja zaskrbljenosti Bruslja”.

Predstavniki republikancev in demokratov v ameriškem Kongresu so med vikendom dosegli dogovor o širokem svežnju sankcij proti Rusiji, s katerim želijo kaznovati Moskvo zaradi domnevnega vmešavanja v lanskoletne predsedniške volitve v ZDA. Predstavniški dom ameriškega Kongresa bi se moral jutri opredeliti glede omenjenega svežnja sankcij, ki se poleg Rusije, nanašajo tudi na Iran in Severno Korejo.

Uradni Bruselj medtem išče “javno oziroma pisno potrdilo” administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da uporaba novih sankcij ne bo prizadela interesov EU. Evropski uradniki so po navedbah Financial Timesa globoko zaskrbljeni, da bodo ameriške sankcije prizadele evropska energetska podjetja, ki sodelujejo v ruskih projektih, vključno tudi tista, ki delajo na projektu plinovoda Severni tok 2, ki bi moral dobavljati ruski plin Nemčiji.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)