Francija je prva na spisku “mehkih sil”, ZDA je zaradi Trumpa zdrsnila na tretje mesto – TOPNEWS.si

Francija je prva na spisku “mehkih sil”, ZDA je zaradi Trumpa zdrsnila na tretje mesto

Francija je prva na spisku “mehkih sil”, ZDA je zaradi Trumpa zdrsnila na tretje mesto

Francija je letos zavzela prvo mesto na spisku “mehkih sil” (soft powers) in je s prvega mesta zrinila ZDA, po zmagi Emmanuela Macrona na predsedniških volitvah, piše v včeraj objavljeni študiji Centra za diplomacijo Univerze Južne Kalifornije in Sveta za konzultantske komunikacije v Portlandu.

ZDA so padle na tretje mesto po prihodu Donalda Trumpa v Belo hišo, medtem ko je na drugem mestu Velika Britanija, se navaja v študiji Centra za diplomacijo Univere Južne Kalifornije in Sveta za konzultantske komunikacije v Portlandu.

Nemčija je na četrtem mestu, na petem pa je Kanada, poroča agencija France-Presse.

image (13)

Izraz “mehka sila” označuje možnost vpliva neke države na področju politike, ekonomije in kulture na mednarodni sceni. Iz te klasifikacije je izključen vojaški vpliv.

Klasifikacija temelji na osnovi nekaj kriterijev, med katerimi so mednarodni ugled države, njena diplomatska mreža, digitalni vpliv in turistična percepcija.

Skok Francije s petega na prvo mesto se interpretira z dinamiko te države po zmagi centrista in pro-evropsko usmerjenega Macrona, ki je 7. maja slavil zmago na predsedniških volitvah, piše v omenjeni študiji.

Francija je tudi prva turistična destinacija v svetu z 82,5 milijoni turistov letno, kljub terorističnim napadom, v katerih je od leta 2015 pa do danes umrlo 230 oseb.

V študiji je omenjeno tudi, da slogan Donalda Trumpa “Najprej Amerika” (America first) spodkopava vpliv ZDA v svetu.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)