Rim od EU zahteva nujno pomoč: Italija bi v nasprotnem spustila migrante v zahodno Evropo! – TOPNEWS.si

Rim od EU zahteva nujno pomoč: Italija bi v nasprotnem spustila migrante v zahodno Evropo!

Rim od EU zahteva nujno pomoč: Italija bi v nasprotnem spustila migrante v zahodno Evropo!

Italija je pripravljena beguncem izdati 200.000 začasnih vizumov, ki bodo nato lahko svobodno potovali po EU.

RIM – Italijanska vlada je zagrozila, da bo izdala začasne vizume tisočim imigrantom, da bi olajšala breme prevelikega števila beguncev, ki so okupirali Apeninski polotok.

V Rimu menijo, da bi lahko izdali vizume za več kot 200.000 imigrantov, ki bi nato lahko legalno nadaljevali pot proti severu Evrope in se svobodno gibali po EU.

image(5)

Jedrska opcija

Strokovnjaki to potezo opisujejo kot “jedrsko opcijo“ v boju proti prevelikemu prilivu migrantov s severa Afrike. Italija se bori z množičnim prihodom migrantov, medtem ko ostale evropske države izrecno zavračajo pomoč in sprejem dela bremena.

Od začetka letošnjega leta je na obale Italije prispelo preko 86.000 migrantov, v italijanskih azilnih in sprejemnih centrih se nahaja 200.000 beguncev, ki so v Evropo prispeli, da bi našli boljše življenje.

image (6)

Mattia Toaldo, visoki analitik Evropskega sveta zunanje zadeve, ocenjuje, da v primeru nadaljevanja tako množičnih migrantskih prihodov na obale Italije in odločitve vlade v Rimu, da bo uvedla svojo napoved, bi to pomenilo “jedrsko opcijo”. Mario Giro, namestnik italijanskega ministra za zunanje zadeve je za britanski Times potrdil, da se razmišlja o izdaji začasnih vizumov za migrante, kot tudi, da se je o tem že razpravljalo v vladajoči stranki.

Direktiva 2001/55

Kot je potrdil Giro, Italija namerava uporabiti direktivo 2001/55, ki jo je sprejel Evropski svet. Gre za direktivo, ki omogoča izdajo začasnih vizumov migrantom za pot preko Evrope.

image (7)

“Dopustitev migrantom, da se svobodno gibljejo po Evropi, bi povzročilo veliki problem našim EU sosedom, vendar upam, da bi to prisililo Francijo, da se končno tudi sama sooči s problemom migrantske krize,” je sporočil Luigi Manzoni, sekretar vladajoče Demokratske stranke.

Napeto med sosedi: Avstrijci bodo poslali vojsko

Avstrija je najavila, da bo poslala vojsko na mejo z Italijo, da bi preprečila povečan priliv migrantov.
“Pripravljeni smo v roku 72-ih ur razporediti 750 vojakov, kot pomoč policiji na meji,” je dejal avstrijski minister za obrambo Hans Peter Doskozil.

Italija zatrjuje, da bi takšna avstrijska odločitev predstavljala kršitev evropske svobode gibanja. Obe državi sta članici schengenskega območja. Italija je zaradi avstrijskega stališča poklicala na pogovor veleposlanika Avstrije v Rimu.

logo-topnews (1)

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    T-Rex 7 let

    Poščijem se na makaronarje, kar so uvizili z tako vnemo naj sedaj imajo. budale!