Milan Kučan ob predstavitvi spomenika komentiral odsotnost Janeza Janše in o tem zakaj proces državljanske pomiritve traja dolgo – predolgo – TOPNEWS.si

Milan Kučan ob predstavitvi spomenika komentiral odsotnost Janeza Janše in o tem zakaj proces državljanske pomiritve traja dolgo – predolgo

Milan Kučan ob predstavitvi spomenika komentiral odsotnost Janeza Janše in o tem zakaj proces državljanske pomiritve traja dolgo – predolgo

Na četrtkovi otvoritvi spomenika žrtvam vseh vojn sta bile najbolj opazni dve zadevi in sicer prisotnost nekdanjega predsednika Milna Kučana in odsotnost predsednika SDS Janeza Janše, ki je svojo odsotnost in kritiko pojasnjeval na Twitterju.

Nekdanji predsednik Milan Kučan je celotno dogajanje, kot tudi opazno odsotnost Janeza Janše in tudi nekaterih drugih, ki bi na Kongresnem trgu po njegovi oceni morali biti, pa jih ni bilo, komentiral z naslednjimi besedami:

“Žal mislim, da simbolni pomen tega dejanja, ki bi lahko in moral biti uresničen, ne bo dosežen. Preveč je bilo razlik, preveč je bilo nasprotovanja v pripravi in izpeljavi tega dogodka. Zato po mojem ni pomembno samo kdo je bil danes tukaj, ampak je pomembno tudi koga ni bilo in zakaj ga ni bilo. Tako, da mislim, da bo na neki simbolni konec tega procesa državljanske pomiritve, ki traja zelo dolgo, predolgo – predolgo traja politično izigravanje in preigravanje tega procesa in bomo na to morali še počakati”.

Torej za vas, večina je tudi rekla, da gre za začetek neke poti, ki bo še zelo dolga. Vi menite, da še niti na začetku nismo.

“Ne, začetek je bil že dolgo postavljen. Ampak ta je samo eden od dogodkov na tej dolgi poti, kot sem rekel, je predolga, To, da bi bil danes začetek te poti, to pa seveda ni res.”

Na naše vprašanje glede protesta borčevske organizacije proti nastopu nadškofa Zoreta je Milan Kučan dejal: To morate pa borce vprašat, saj niso bili edini, ki jih ni bilo”. Pa SDS-a …”pa še koga ni bilo, pa še marsikoga, ki bi recimo moral tu biti, pa ga ni bilo”.

Jožef Jerovšek, nekdanji poslanec SDS, ki se je kot edini vidni član omenjene stranke udeležil slovesnosti, je na naše vprašanje zakaj na slovesnosti ni bilo predsednika SDS-a Janeza Janše dejal: Ne tega jaz ne bom komentiral, zakaj bi jaz to komentiral… Jaz jemljem to kot nek začetek in se strinjam s tem, da je nekje treba začeti. Spoštujem ta prizadevanja, kajti meni ta naslov, kot mu je drugi del zakona (Zakon o postavitvi spomenika žrtvam vseh vojn v Ljubljani, op ur.) namenjen, je res grozen. Ampak sem se pa potem vprašal, zakon je bil sprejet leta 2009, zakaj naša vlada ni spremenila zakona. Predložila, da bi bil to spomenik sprave – zakonska osnova. Žal je Slovenija tako grozno indoktrinirana, da verjetno, to seveda to niti ni bilo mogoče – možno. In ker je tako strašansko indoktrinirana, je treba nekje začeti korak za korakom, da bo to sobivanje Slovencev omogočeno. In da ne bomo več prvorazredni in drugorazredni Slovenci.”

Najbolj provokativen v svojem komentarju dogajanja pa je bil Jože Dežman, predsednik Vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč;

“Glejte, jaz mislim, da že ta naziv – vojn in z vojnami povezanih dogodkov – odpira prostor za sočutje z večjim številom žrtev, kot so samo moške žrtve. Drugo je, da se nam ta časovni volumen res potegne v nacionalno zgodovino. In s tem skupnim imenovalcem pomeni, da obsojamo vojno nasilje revolucionarno, bratomorno, kakršnokoli že. In to, da je spomenik tako prazen je, njegova velika prednost. In je tudi ogledalo, on je ogledalo živim. In hvala bogu, da tisti, ki vanj pljuvajo, da jih danes tukaj ni bilo. To pomeni, da imamo en zelo enostaven test pravzaprav že ob otvoritvi. Jaz bi tako rekel, da mogoče napoveduje ta spomenik čas, ko nas ne bodo več manjšine tako nadlegovale, kot so nas do sedaj z določenimi svojimi potrebami.

In naslednja stvar, ki jo pa pač moram reči kot predsednik Vladne komisije za prikrita grobišča je pa ta, da bo čas, da ta država ustanovi en ustrezni Zavod, ki bo poskrbel za pokop vseh žrtev. ker en trezen pogled nam kaže, da nobena kategorija, zlasti tudi ne partizanske, nimajo ustreznih grobov. In ta nespodobnost nas pač ne uvršča med razvite zahodne demokracije. Tam so standardi po prvi svetovni vojni tako razviti, da če primerjamo, če vzamemo recimo Avstralijo, ZDA, Veliko Britanijo, Nemčijo – to je naš cilj. In zdaj imamo spomenik na vrhu, ki naj nas tudi k temu cilju pelje. Je pa že očitno, po teh reakcijah, ta spomenik krasno sredstvo za dialog. Če pogledamo spletne komentarje vidimo, da je ob običajni eksploataciji, se pravi čustvenih in ideoloških “overdozah”, se kljub vsemu prebija zdrava pamet. Tako, da jaz bi rekel, da upam, da bo tudi ta poziv k zdravi pameti, se pravi naj mrtvi uživajo večni pokoj, mi pa srečno prihodnost,” tako Dežman.

Namesto sprave in nacionalne pomiritve se je na Twitterju začela prava vojna. Najbolj komentirana na Twitter profilu Janeza Janše pa je poleg prisotnosti Milana Kučana, bila opazna prisotnost Zorana Jankovića, ki je bil skupaj z nekdanjim predsednikom bolj v ozadju. Janša je to na Twitterju komentiral z besedami: “Dva stebra sprave na včerajšnji ponovitvi prevare iz julija 1990 v Rogu”.

Janez Janša je retwital tudi podpredsednico Jelko Godec, ki je zapisala sledeče:

Medtem, ko je vodstvo SD-ja, na čelu z Dejanom Židanom, bilo v prvi in drugi vrsti.

 

logo-topnews (1)

COMMENTS

Wordpress (8)
 • comment-avatar
  Iva 7 let

  SD potomci Kidriča, Kardelja&Co. bi se “spravljali” le s pomočjo spomenika-materije, ne pa iskreno, s priznanjem in obžalovanjem zločinov (morije) in s političnim dejanjem (!),
  to je z obsodbo totalitarnega sistema (in njegovih nosilcev) v DZ. Kdaj bodo pripravljeni potrditi »Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu« v Državnem zboru?

  http://www.publishwall.si/gibanje13maj/post/127164/peticija-za-potrditev-resolucije-o-evropski-zavesti-in-totalitarizmu-v-drzavnem-zboru

 • comment-avatar
  domovina mili dom 7 let

  Kučan naj pride na TV, in se sooči z g. Janšo. Kučan naj podre spomenike krvnikov, potem se bomo naprej pogovarjali.
  Kučan se dela norca iz žrtev komunistične revolucije.
  Njegovi hostarski jurišniki niso prišli, torej niso za spravo.
  Za predlog pa dajem, da na vsako državno proslavo pridejo cerkveni dostojanstveniki in poškropijo z blagoslovljeno vodo. Tako ne bomo gledali hostarjev na proslavah,

  • comment-avatar
   Hribouc 7 let

   Kao naj bi Satan prišel na dogodek, kjer nastopa nadškof,Božji maziljenec in nosilec Križa?

 • comment-avatar
  Aton 7 let

  Paradirajo z rdečo zvezdo, naslednji dan pa se hahlajo ob betonskih bolkih.. Taka sprava ne bo rešila težav z njihovo vestjo. Pa vsak dan, ko se zbudijo so v EU in v Nato in je treba barvat partijske knjižice!

  • comment-avatar
   Borut Stari 7 let

   Moralne in etične vrednote danes tlačijo pod simbol, ki je v imenu interesne peščice zavladal s propagando in nasiljem.

 • comment-avatar
  Hribouc 7 let

  Slika zgoraj, shranite jo, ker je dragocen spomin!

  Naslov slike

  4 ZOMBIJI

 • comment-avatar
  Nata 7 let

  Kučan naj se skrije, ker je v Sloveniji že toliko megle zmešal in škode naredil Pa še kar naprej ” meša ” !!
  Bravo g. Jerovšek !!

 • comment-avatar
  Borut Stari 7 let

  Vsebina je seveda v tem cirkusu popolnoma podrejena učinku. Njen namen je, da pritegne pozornost. Resnica in drugi etični parametri so drugotnega pomena.