Moskva načrtuje izgon 30-ih ameriških diplomatov in zaseg lastnine ZDA – TOPNEWS.si

Moskva načrtuje izgon 30-ih ameriških diplomatov in zaseg lastnine ZDA

Moskva načrtuje izgon 30-ih ameriških diplomatov in zaseg lastnine ZDA

Moskva načrtuje izgon približno 30-ih ameriških diplomatov in zaplembo nekaj objektov v lasti ZDA v Rusiji, piše list “Izvestija”, sklicujoč se na neimenovani vir v ruskem Ministrstvu za zunanje zadeve.

Kot navajajo, je na take ukrepe rusko stran prisilila odločitev Washingtona, da ne vrne lastnine ruskega veleposlaništva v Washingtonu, ki so jo Američani zaplenili decembra 2016, piše Interfaks in dodaja, da je to vprašanje ostalo nerešeno tudi po sestanku predsednika Rusije Vladimirja Putina in predsednika ZDA Donalda Trumpa v Hamburgu.

“Izvestija” piše, da je po pogovoru Putina s Trumpom ob robu Vrha G20, kjer je tekel pogovor med drugim tudi o temi diplomatske lastnine, je postalo jasno, da ZDA nimajo načrta za rešitev omenjene diplomatske krize.

V takih pogojih je Rusija prisiljena odgovoriti recipročno, oziroma da tudi sama izžene 30 uslužbencev ameriške diplomatske misije in uvede recipročne sankcije do ameriške lastnine v Rusiji.

Moskva je sporočila, da ne želi uvesti takšnih ukrepov, vendar ne more ostati brez odgovora glede sovražnega dejanja Washingtona.

obama clinton trump

“Obstaja preliminarni dogovor o izvedbi sestanka v Sankt Peterburgu z namestnikom državnega sekretarja ZDA Thomasom Shannonom. V kolikor tudi tedaj ne bo prišlo do kompromisa, se bomo morali odločiti za takšen ukrep,” je komentiral za “Izvestijo” predstavnik Ministrstva za zunanje zadeve Rusije.

Administracija bivšega predsednika ZDA Baracka Obame je konec decembra 2016 uvedla sankcije devetim ruskim institucijam, podjetjem in fizičnim osebam, vključno GRU in FSB, zaradi domnevnega “vmešavanja v ameriške predsedniške volitve in pritiska na ameriške diplomate, ki delajo v Rusiji”.

ZDA so prepovedale dostop k stanovanjskim kompleksom (podeželskim hišicam), stalnega predstavništva Rusije v New Yorku in veleposlaništva v Washingtonu, ki so diplomatska lastnina. Prav tako je bilo 35 ruskih diplomatov razglašenih za “persono non grata”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Soave 6 let

    To, vidiš !! Zaseg lastnine !! Bravo Putin.

    Zrno na zrno pogača, , , , , cekin na cekin. . . . . . milijarde !