Zunanji minister Nemčije Sigmar Gabriel: Za Erdogana ne bo sprehoda po Nemčiji izven Vrha G20 – TOPNEWS.si

Zunanji minister Nemčije Sigmar Gabriel: Za Erdogana ne bo sprehoda po Nemčiji izven Vrha G20

Zunanji minister Nemčije Sigmar Gabriel: Za Erdogana ne bo sprehoda po Nemčiji izven Vrha G20

Minister za zunanje zadeve Nemčije Sigmar Gabrijel je danes povedal novinarjem, ki ga spremljajo na obisku v Rusiji, da ne bi bilo primerno, da bi se predsednik Turčije Redžep Tajip Erdogan javno pojavljal izven Vrha Skupine G20, glede na to, da je trenutna situacija v zvezi z odnosi med Nemčijo in Turčijo zelo napeta.

Gabrijel je prav tako povedal, da je Erdogan v sredo zaprosil za dovoljenje, da bi med svojo udeležbo na Vrhu G20 nagovoril turške državljane, ki živijo v Nemčiji, kljub nasvetom, naj ne prosi za formalno odobritev, poroča Reuters.

Nemški zunanji minister Gabriel je še dodal, da nemška vlada ne želi, da bi se odnosi med turškimi državljani in dvojnimi državljani, ki živijo v Nemčiji, antagonizirali.

erdogan 1

Vrh G20 bo potekal 7. in 8. julija v Hamburgu.

Najbolj problematični Vrh G20 doslej

Danes pa je nemška kanclerka Angela Merkel, kot bodoča gostiteljica vrha G20, sklicala zahodnoevropske zaveznike, da bi pripravili strategijo za izvedbo omenjenega vrha, za katerega se pričakuje, da bo to vrh z največ prepiri doslej, navaja AFP.

Merkel je dejala, da je Evropska unija “odločnejša kot kdaj koli”, da uspešno izvede klimatski sporazum iz Pariza, potem ko so se ZDA odločile, da se iz njega umaknejo.

“Tisti, ki menijo, da se lahko svetovni problemi rešijo z izolacionizmom ali protekcionizmom, so v veliki zablodi,” je izjavila Merklova.

Merklova je v današnjem govoru pred nemškim parlamentom poudarila, da EU popolnoma podpira sporazum, in dodala, da je “pariški sporazum nespremenljiv” in da se o njem “ne da pogajati”, prenaša AP.

Agencija AP ocenjuje, da bo za razliko od prejšnjih vrhov, kjer so bile globalne razlike izražene med severom in jugom, kot tudi vzhodom in zahodom, tokrat zaradi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki propagira slogan “Amerika na prvem mestu” in zavrača idejo o klimatskih spremembah, bodo imeli zahodni zavezniki težave najti skupno platformo na Vrhu G20.

Navaja se, da se bodo na Vrhu G20 7. in 8. julija v nestabilni mešanici liderjev sestali ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Turčije Redžep Tajip Erdogan in saudski kralj Salman. Med temami, ki utegnejo biti potencialne “mine”, bodo: vojna v Siriji, ukrajinski spor in diplomatska izolacija Katarja.

“Merklova je sklicala Vrh Evropejcev, ker obstaja problem odnosa s Trumpom,” je povedal diplomatski vir, ki ni želel biti imenovan.

AFP je povzela tudi besede Jean-Dominique Giulianija, predsednika “Fundacije Robert Schumann”, s sedežem v Parizu, ki je dejal, da je “nujno potrebno zagotoviti evropsko kohezijo zato, ker jo je komplicirano zagotoviti znotraj G20”.

Giuliani je navedel tudi, da je poleg transatlanskega razcepa “prisotna prav tako tudi nova evropska delitev, ki je vse bolj izrazita med vzhodom in zahodom” ter dodal, da se “delitev ponovno pojavlja glede vprašanja beguncev”.

Rusija: Sestanek Lavrova in Tillersona na Vrhu G20

Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov in državni sekretar ZDA Rex Tillerson bi se morala sestati ob robu Vrha G20. Reuters prenaša navedbe ruskih agencij, da naj bi slednje danes sporočil namestnik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)