Igor Bavčar bo tokrat šel v zapor na Dob. Kaj sta ob tem povedala Janez Janša in Igor Bavčar? – TOPNEWS.si

Igor Bavčar bo tokrat šel v zapor na Dob. Kaj sta ob tem povedala Janez Janša in Igor Bavčar?

Igor Bavčar bo tokrat šel v zapor na Dob. Kaj sta ob tem povedala Janez Janša in Igor Bavčar?

Igor Bavčar, je ob robu akademije: Vojna za Slovenijo – poročanje slovenskih tiskanih medijev v organizaciji VSO-ja, na kateri je 26 junija v Ljubljani nastopil skupaj z Janezom Janšo in Tonetom Krkovičem potrdil, da bo 20 julija šel v zapor na Dobu. Bavčar je dejal, da bi šel že prvič, če bi mu zdravstveno stanje takrat to omogočalo. Tokrat zdravstvenih težav nima in očitno stavi na odločitev Vrhovnega sodišča, na katerega je naslovil zahtevo za varstvo zakonitosti. Odvetniki vseh treh obsojenih v zadevi Istrabenz, poleg Bavčarja sta to še brata Kristjan in Nastja Sušinski, so napovedali vložitev zahteve za varstvo zakonitosti, a to ne zadrži začetka prestajanja kazni. Pomenljiv naslov razprave – poročanje slovenskih tiskanih medijev, ki so če upoštevamo javno mnenje bistveno vplivala na senzibilnost javnosti glede odločitev sodišč, ki so Igorja Bavčarja poslala v zapor.

Na vprašanje moderatorja Igorja Pirkoviča Janezu Janši, takratnemu obrambnemu ministru, kakšna je bila moč tiskanih medijev pred 26 leti. “No, večja kot danes, sigurno” je dejal Janša. “S tem, da na tej razstavi vidimo odsev tega časa v enem mediju to je ljubljanski Dnevnik… je dejal Janša. “Ta razstava kaže tudi na to (v prostorih VSO), da kljub temu, da danes prevladuje nek drugačen vtis, je v slovenskem tisku, še posebej na samem začetku vojne, vladala velika zmeda, ne. Že če naslove pogledate v Dnevniku, eni so pozdravili prihod tankov, v istem časopisu, drugi so bili zgroženi. Zdaj urednik Meden, ki je pisal naslove, je pozdravil tanke, ni pa mogel spremeniti vseh člankov. Očitno so eni novinarji pisali drugače. Tam nekje do konca junija 1991 je neka mešanica v tem… Delo je bilo drugačno, je bilo za osamosvojitev. Razglasili so samostojno Slovenijo še preden je bila izglasovana. So pol tisti, ki so bili malo proti, v skupščini mahali s tistim izvodom Dela, češ kakšna samostojna Slovenije, saj še nismo glasovali.”

Igor Bavčar se je osredotočil na nasprotovanje osamosvojitvi Slovenije, ki se je odražalo v takratnih tiskanih medijih. “Torej moj komentar je, da so pravzaprav mediji takrat v tistem trenutku odražali neka nasprotja, neko protislovnost, o kateri je govoril Janez, predvsem zaradi tega, ker so ta nasprotja, je ta protislovnost obstajala v slovenski politiki. Vrsta nastavkov za različne članke je bila v različnih izjavah političnih akterjev, ki so takrat še vedno, tudi zelo odprto, računali na to, da pravzaprav ta skupna država ne bo propadla in da je to samo ena epizoda do sestave neke nove skupnosti. Predsednik države je takrat v govoru pred glasovanjem v skupščini naštel celo vrsto pogojev pod katerimi bi Slovenija takrat lahko vstopila v neko novo skupnost… kar je seveda dalo mnogim akterjem v slovenskih medijih dovolj poguma za to, da so z veliko skepso dočakali naša dejanja.”

Izpostavil je, kako so nasprotniki (kot sta Veno Karbone oziroma Neven Borak in Meden) v svojih objavah kar tekmovala, kdo bo bolj proti. Kučanova izjava, da osamosvojitev ni njegova intimna opcija ali izjava Stanovnika, so odmevale v medijih, saj to niso bili nepomembni ljudje. Dodal je tudi, da je bilo ob koncu oboroženih spopadov zoper agresorje podanih preko 300 ovadb, a vse so padle. Tudi Janez Janša je potrdil, da je celotna resnica zapisana v tiskanih medijih tistega časa, le brati je treba in povezovati. Ko je nekoč ponovno bral Dnevnik iz leta 1991, je bil presenečen, da je bilo veliko stvari zapisanih v takratnih medijih, nikoli več ponovljenih.

Akademija o poročanju slovenskih medijih v času vojne je ena od redkih skupnih nastopov Janeza Janše in Igorja Bavčarja pred njegovim odhodom v zapor. Gre za neke vrste moralno podporo Bavčarju, kjer je sicer zaznati določeno zadržanost, predvsem pri nekaterih v opozicijski SDS, zaradi Bavčarjevih ravnanj v času, ko je prevzel Istrabenz. Odbora 2017 za varstvo pravic Igorja Bavčarja verjetno ne bo, moralna podpora, predvsem vodstva VSO-oja, pa ostaja.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)