Bavčar in Janša o tem, kako je Tuđman leta 1991 pustili Slovenijo na “suhem” – TOPNEWS.si

Bavčar in Janša o tem, kako je Tuđman leta 1991 pustili Slovenijo na “suhem”

Bavčar in Janša o tem, kako je Tuđman leta 1991 pustili Slovenijo na “suhem”

Tukaj je Tuđman popolnoma nasedel Markoviću, ugotavlja Igor Bavčar.

Mi smo bili nekaj dni pred 25. junijem pred razglasitvijo (samostojnosti) v Zagrebu, skoraj cela vlada, vsaj velik del vlade, tudi predsedstvo, skupno zasedanje, kjer smo predstavili naše načrte.
In se dobro spomnim, ko smo mi predstavili načrte je Tuđman postal živčen in je v nekem trenutku rekel: “Pa i mi imamo vse pripremljeno”.

In je Gregorić, ki je bil takrat predsednik vlade vstal in rekel: “Mi gospodine prijedsedniče nemamo ništa”.

“Imamo, imamo u frižideru, je rekel Tuđman, u frižideru.”

In je bilo takrat nam jasno, da iz tega ne bo nič, kljub podpisu nekega dogovora o sodelovanju med med obrambnim in notranjim ministrstvom, z Boljkovcem in Špegljem, je prvi dan, prvo noč vojne, v naš štab prišel faks od Špeglja, ki je dobesedno rekel: “Fantje, zdaj ste sami, jaz ne smem narediti nič”. To je bilo po drugi strani za nas odrešujoče. Si ne znam predstavljati, da bi nam neka vojska, tudi če bi bila povsem minorna, bi jo morali plačevat celo življenje zato, da bi se morali sami braniti. In v tem smislu se je pokazalo, kako so v tej medarodni politiki in politiki nasploh ključni interesi in ne neka načela.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Aton 7 let

  TV Faktor – kjer lahko mirno trosiš laži, ga je Janša priravljal incidente v zalivu. Desettkrat, stokrat, se bo že kaj prijelo. Tokrat Aljuš za ministrstvo resnice!

  • comment-avatar
   milanček 7 let

   ti se raje ukvarjaj s slovnico, cepec