VV Faktor o primeru Gašper Tič: hladnokrvni umor ali prekoračen silobran Stefana Cekića? – TOPNEWS.si

VV Faktor o primeru Gašper Tič: hladnokrvni umor ali prekoračen silobran Stefana Cekića?

VV Faktor o primeru Gašper Tič: hladnokrvni umor ali prekoračen silobran Stefana Cekića?

V medijih in pogovorih med ljudmi pa so še vedno glavna tema skrivnostne okoliščine smrti Gašperja Tiča, ki je umrl v nedeljo zjutraj, v svojem stanovanju na Trubarjevi, v Ljubljani. Igralca so danes pokopali v Kopru, njegovo življenje je končal Stefan Cakič, ki je v priporu.

VV Faktor: Seveda skrivnostna smrt bo razvnemala pravzaprav domišljijo, dokler zadeva očitno ne bo prišla na sodišče, glede na izredno skope informacije oziroma informacije o tem, kaj se je dogajalo za štirimi stenami, pravzaprav ni. Zdaj Bojan, ti si eno teorijo napisal, da je šlo za silobran oziroma prekoračen silobran, čeprav je zdaj nekako že uradna verzija, da so našli človeka mrtvega z enajstimi vbodi in poškodbe, ki kažejo na to, da se je znani igralec branil, medtem ko na Stefanu Cakiču, vsaj sodeč po tem, kar smo videli na sodišču, ni niti prakse oziroma človek se je smejal, ko je prišel s sodišča. Kako komentiraš to?

Bojan Požar: Zdaj jaz nisem tako napisal, ker jaz sem pri tem pisanju, sem jaz zelo natančen. Jaz sem napisal, članek sem napisal takrat, ko je bilo že jasno, da je bilo več kot 11 ran, tako, da ti podatki so bili že znani. Jaz sem napisal, ali je šlo za hladnokrvni umor, ali je šlo za prekoračen silobran. To sem pa napisal zaradi tega, ker je do sedaj velika večina medijev napisala, da je šlo za hladnokrvni umor. Te stvari pa še zdaleč od tega, da bi bile jasne. Ravno obratno, celo vedno več indicev je, da je šlo za prekoračen silobran. Ampak vse, kar sem jaz doslej napisal o tem primeru, sem napisal na podlagi informacij, ki sem jih dobil od državnih organov, se pravi od policije, od policije, ne. To je bilo podobno kot v primeru Baričevic. Jaz sem v primeru Baričevič napisal samo to, kar je policija našla na kraju dogodka in isto počnem zdaj in informacij, ki jih imam sam, ali pa preko mojih drugih drugih virov iz gejevske skupnosti v Ljubljani.

Načeloma pa sem proti temu, in to me pa, na nek način se zgražam nad tem, da slovenski mediji še vedno ne upajo pisati tem, o slovenski gayjevski sceni in na ta način sami v principu stigmatizirajo, demonizirajo in jo pošiljajo v geto. Ne moremo pač poročat samo enostransko, da je ta fant ne, recimo mediji so nemudoma objavili njegovo polno ime in priimek, kar je celo v nasprotju z zakonom, ampak ne smemo pač sami po sebi pristajati na tezo, da je šlo za hladnokrvni umor, če indici, ki nam jih pripoveduje policija, seveda neuradno, kažejo na to, da je zelo verjetno šlo tudi za neke vrste prekoračen silobran.

VV Faktor: Zdaj Ivan, ti tudi spremljaš zadevo medijsko, ne. Kateri teoriji oziroma kakšno je tvoje stališče glede na to, da si bil tudi kriminalist in si bil zaposlen dolgo časa v policiji in poznaš malo metode dela policije?

Ivan Simič: Torej…

VV Faktor: Nisi bil na krvnih deliktih, verjetno?

Ivan Simič: Nisem bil, sem bil na drogah. Bil sem na drogah.

Bojan Požar: Potem si bil blizu Ivan.

Ivan Simič: Bil sem samo dve leti. Torej, jaz to zadevo pač spremljam, kolikor jo spremljam. Kajti danes, katerikoli medij odpreš, se ti prikaže slika bom rekel igralca, ki ga je pač doletela smrt. Jaz menim, da pri teh zadevah moraš bit dosti takten. Jaz bi predvsem priporočal, da počakamo končne izvide, da ugotovijo kaj bo. Tudi, ko se dobijo krvni izvidi obeh, kaj je bilo in kaj je imel kateri v sebi. Ali je šlo za droge ali je šlo za kakšne druge substance. Kaj ta substanca pomeni, koliko si sposoben reagirati in kaj si sposoben sploh fizično karkoli početi. Potem pa naj še psihologi in psihiatri ugotavljajo, ali je bilo kaj storjeno v efektu ali je bilo storjeno, kot pravi Bojan, v silobranu. Dejansko dejstvo je, da vse te informacije, ki krožijo, jih ne moreš nikakor logično skupaj sestavit in reči, kaj se je dejansko zgodilo in kaj se je zgodilo prej in kaj se je zgodilo pol. Kdo je imel nož in kdo ni imel noža in tudi v končni fazi zakaj je nekdo prišel z nekom v neko stanovanje in tako naprej. Nekateri pravijo, da sta se tudi družila ponoči. Spet so informacije, ki jih beremo in zaradi tega menim, da tudi vsiljevanje novinarjev pred sodišče in spraševanje, ali se boste branili z molkom in tako naprej, je za mene pretirano. Počakajmo, da bomo videli kaj. Kajti na koncu, ko se ugotovi, da je bila resnica popolnoma drugačna, je zelo malo medijev ali pa skoraj nobeden, ki bi poročal in se opravičili tistemu, o katerem so poročali krivično. Normalno je pa, da svojo prednost ima zmeraj oseba, ki je bolj znana, katero imajo ljudje radi in iz tega vidika tudi tukaj poročanje poteka na tak način.

VV Faktor: Ampak imamo neke fakte, ki so na mizi. Imamo mrtvega igralca, imamo žrtev, zadeva se je zgodila v njegovem stanovanju, ta Stefan Cakič, ki je bil z njim, če se je karkoli dogajalo ali če mu karkoli ni bilo všeč, je imel možnost oditi, ne pa enajstkrat zaklat nekoga, pa tudi, če je ne vem kaj, to so neki fakti ne.

Ivan Simič: Ko se bo enkrat zvedela resnica, bo to na sodišču ali kjerkoli, kaj se je dejansko dogajalo, kaj je bilo v trenutku pred tem, preden se je začel vihteti nož in tako naprej, takrat bomo mogoče imeli drugo predstavo.

VV Faktor: Zakaj pa misliš Ivan, da policija ne da nobenih informacij, ker običajno po vseh teh velikih akcijah ali umorih, se spomnim, da je bila tiskovna konferenca, da so poročali, ko je šlo za umor direktorja Kemijskega instituta. Bila je tiskovna konferenca na policiji, policija je zelo hitro sporočila, kaj je ugotovila, tu pa očitno ni nekih uradnih informacij. Bojan pravi, da ima neuradne informacije.

Ivan Simič: Predvidevam, da še raziskujejo in ko bodo ugotovili, ko bodo dovolj trdne informacije, takrat bodo predstavili na tiskovni konferenci, Bojan je povedal, da ima neuradne informacije, torej verjetno jih ima, jaz sem zagovornik tega, da počakamo. Ne polnimo medije z nekimi informacijami, ne ustvarjajmo neke slike o nekomu, dokler ne vemo kaj je dejansko res, ko pa se ugotovi dejanska resnica, potem pa se reče, da je sodišče narobe sodilo. Sploh že to dejstvo, da je nekdo nekoga ubil in da je počakal na tistem mestu in kot beremo sam poklical policijo, mi kaže na nek drug potek dogodkov. Če bi bilo tako, kot si sam povedal, da je bil v drugem stanovanju, bi to naredil, bi pobegnil in bi ga danes še iskali.

VVFaktor: Verjetno si je vzel precej časa, medtem ko se je zgodil ta umor in medtem ko je on poklical policijo, sta minili vsaj dve, tri ure. Vzel si je precej časa za razmislek. Verjetno je ocenil, da nima smisla, da bi pobegnil. Bojan, ne vem, kaj ti praviš?

Bojan Požar: Glej Vlado, povedal si, da je neki fakt, od tega si povedal samo dva fakta, tretji fakt pa so samo tvoja neka predvidevanja. Samo dva fakta sta zaenkrat. Prvi fakt je to, da sta bila v njegovem stanovanju, da je to karkoli se je zgodilo, da sta bila skratka oba dva tam in drugi fakt je, da je igralec mrtev in zaenkrat ima kopico nekih ran, od enajst do petnajst, šestnajst ran, vse ostalo so doslej špekulacije. Jaz se absolutno ne strinjam s to teorijo, da je ta Stefan Cakič dve uri razmišljal, da je bolje, da ostane tam, to je napačna teorija. Jaz mislim, da če držijo informacije, da je bil v tujski legiji, on bi v nedeljo zjutraj, kjer ne vidiš nobenega policista sredi Ljubljane, bi zlahka pobegnil, mogoče tudi nazaj v tujsko legijo. Ti ljudje, ki so tam in ki imajo dve leti teh vaj za sabo, jim je bistveno lažje zginiti ali pa se nekam skriti, kot pa nam. Mi trije verjetno tega ne obvladamo. Veliko je mogoče res na tem, kot je rekel njegov odvetnik, da je ta fant v nekem določenem šoku. Kar pa zadeva policijo, praviš, da je pri smrti direktorja Kemiskega instituta imela naslednji dan, zelo hitro, tiskovno. Tukaj pa se ponavlja popolnoma enaka zgodba kot v primeru Baričevič, ko je že cela Slovenija tako rekoč 10 dni zahtevala neko tiskovno konferenco, neko pojasnilo policije, se je to zgodilo, tiskovna konferenca po smrti Baričeviča je bila čez kakšnih 10 dni. In tukaj se dogaja enako. Vsi ljudje, saj prideš s kolesom po Ljubljani, se samo še o tem pogovarjajo. In zakaj tukaj policija ne da informacij, jaz mislim, da zato iz dosedanjih novinarskih izkušenj, da je policija ocenila, da so nekatere ugotovitve zelo problematične in bi preprosto šokirale in razdelile slovensko javnost, niso pa še popolnoma odkrite. In mislim, da zardi tega tukaj še ni nobene prave informacije. Če drži dejstvo, pardon informacija, da je policija v stanovanju Gašperja Tiča našla en kup mamil-kokaina ne, je to že nenavadno dejstvo ne? Bi sprožilo neke določene reakcije in en kup še podobnih malenkosti, zaradi katerih se je policija odločila, da ne daje informacij, konkretnih o tem. Se pa zdaj Ivan ne strinjam, da ne bi zdaj pisali, ker če zdaj ne bi o tem pisali, o tem pišejo vsi mediji že med samim procesom, preiskavo, itd., bi bile te strani črne kronike popolnoma prazne. Mene to sicer ne bi motilo, ker jaz ne pišem črne kronike, Delo, Dnevnik in Slovenske novice pač ne bi mogle iziti, če ne bi pisali o teh stvareh že sproti.

Ivan Simič: Ampak, bilo bi bolje, če bi poročali dosti bolj nevtralno…

Bojan Požar: Ja, saj tukaj je ta problem, da so mediji na nek način sprejeli neko odločitev, da je treba na vsak način ohraniti nek spomin na Gašperja Tiča, kar seveda ni nič napačno, on bo zame ostal še naprej odlični igralec, ne glede na to, kaj se je tukaj zgodilo. Te stvari je treba ločiti. Jaz pa kot novinar poskušam javnost obveščat korektno o tem, kaj se je tukaj zgodilo, ne glede na to, kakšen je moj odnos z igralcem, jaz sem ga poznal, šel sem občasno na njegove predstave, vem, da je bil odličen igralec. Vendar to ne spreminja nekaterih drugih stvari.

VV Faktor: Vendar zdaj tu se postavlja vprašanje, ali je on žrtev bi rekel neke drugačne spolne usmerjenosti, kar seveda ne more biti opravičilo za kruti umor.

Bojan Požar: To pa mislim, da ne Vlado. Na to pa vsaj po mojih informacijah, jaz veliko kontaktiram s pripadniki, člani gayevske srenje v Ljubljani. Na to pa še ni nihče pomislil. Nihče od pripadnikov gayevske skupnosti v Ljubljani mi še ni rekel, še ni omenil te možnosti, da je ta fant ubil Gašperja Tiča, zato ker je gay. Tega mi še nihče ni omenil, če imaš ti take informacije… Ravno nasprotno, ti mi govorijo neke druge stvari, daje bil Gašper Tič zelo nepreviden pri zbiranju partnerjev, da je preveč želel odnose z nekaterimi mlajšimi partnerji in da je to prevečkrat nevarno v tej gayevski sceni. To pripovedujejo. Da bi pa nekdo ga ubil zaradi tega, ker je gay, to pa še nisem slišal.

VV Faktor: A to imaš zanesljive informacije, da je bil drugačne spolne usmerjenosti, ali da je bil gay?

Bojan Požar: To pa se v Sloveniji ve že nekaj časa, ne vem v čemu je to sploh problem. Saj to je bil tudi eden od razlogov, da sta se ta zakonca tudi ločila. Danes je to povsem običajna zadeva pri nas in v svetu. O tem, ali je bil gay ali ne, ne mislim niti debatirati.

VV Faktor: Govorim o tem, da vsaj uradno tega ni deklariral, ni se sprehajal po Ljubljani z nekom, razen da je podpiral referendum..

Bojan Požar: To je pač stvar vsakega posameznika, nekdo se deklarira, nekdo se ne deklarira, to ne spremeni dejstva, nekdo se pač tako odloči in se odloči da tega ne bo javno deklariral, tudi to jaz spoštujem.

VV Faktor: Ivan, ti si delal, kot si dejal, na mamilih. Očitno je, lahko rečemo, da je v tem primeru šlo tudi za prisotnost mamil in ali dopuščaš možnost, da je bil ta Stefan Cakič diler z drogo?

Ivan Simič: To je sedaj lahko prvi zaključek nekoga, lahko pa se je zgodilo tudi kontra, mogoče je bil on z neko drugo drogo omamljen in tako naprej in zardi tega tudi mogoče ni vedel, kaj se je dogajalo, lahko da je bilo marsikaj. Lahko, da je prišel drogo prodati. Za mene so vse te informacije, ki sem jih dobil, koliko je te droge v Ljubljani, šokantne, kdo vse uživa in ne morem verjeti, da se tukaj, kaj takšnega lahko dogaja. Veliko bolje bi bilo, če bi ljudje to svojo energijo usmerjali v kaj bolj pozitivnega kot, da se morajo s tem ukvarjati. Enostavno, vsak živi svoje življenje, zato pravim živimo in pustimo drugim živeti svoj način življenja. Vsak si zbere svojega partnerja in tako naprej. Jaz tukaj ne želim nikogar omejevati, kdo pa je bil drogiran in kdo je bil prodajalec, bomo pa to zvedeli enkrat pozneje, tako, da jaz ne bi vlekel nobenih zaključkov dokler se ne ugotovi, kaj se je dejansko zgodilo.

VV Faktor: V katero smer, po tvojem Bojan, bo šla cela zadeva? Zdaj se razvija neka interpretacija o sprevrženosti te družbene elite, malodane političen problem.

Bojan Požar: To ne sme vplivati na sam kazenski postopek.

VV Faktor: To razumem, vendar gre za neki konflikt ne, ali bo to spremenilo odnos do…, to je zanimivo, da se je zgodilo ravno na večer oziroma zjutraj po gayevski paradi v Ljubljani in to bo ostalo, bi rekel vplivalo na,,,,

Bojan Požar: Jaz sicer načeloma dvomim. Konec koncev je pripadnik gayevske srenje mrtev. Tako, da jaz zdaj ne vem, da bo to povzročilo kakšne obratne reakcije, upam, da ne. Sicer vse je možno. Ničesar ni možno izključiti. Ampak tukaj je ta družbeni problem drugačen. Jaz se bojim, da bo zaradi tega večji družbeni pritisk na sodišče, to kar se delno že dogaja, da je treba na vsak način tega Stefana Cakiča obsoditi, jaz tukaj vidim malo večjo nevarnost. So sodišča sugestibilna, to se kaže v številnih primerih.

VV Faktor: Kaj pa recimo problem pedofilije, droge, kjer tudi namigujejo v teh pogovorih…

Bojan Požar: Za pedofilijo jaz ne vem. Ta fant je bil star 20 let, zdaj tukaj ne more biti govora o kakšni pedofiliji. Zdaj, kar se pa tiče droge, predpisi so zelo jasni. Uživanje je dovoljeno, dilanje pa prepovedano, če jaz prav razumem, a je tako Ivan?

Ivan Simič: Prav gotovo. Upam, da bo policija v nekaj dneh pripravila tiskovno konferenco, kjer bo dala osnovne smernice in povedala, kaj je ugotovila, da se vsa ta javnost oziroma tisti, ki želijo kaj več vedeti, pomiri. Jaz mislim, da večino ljudi to zanima bolj iz firbca, nekateri, ki so ga bolj poznali, želijo natančno vedeti, kaj je bilo, vsi ostali pa pač tako kot je, danes je ena novica, jutri je druga, žal je življenje takšno kruto in nimaš kaj narediti.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Aton 7 let

  Ko droga malo popusti in ko pride malo k sebi in vidi, kaj se dogaja….
  Novinarska mafija pa lepo molči – pa še nedavno so imeli polna usta , ko je šlo za Magajno. Tako je pač naročeno, najboljši pa že sami vejo…

 • comment-avatar
  Jean Nikolic 7 let

  Obupna slovnica. Prava groza. Me prav zanima, kako vidi svoj odgovor: ”Sem bil na drogah,” g. Simič?