Islamska država priznala poraz? Zrušili so džamijo, v kateri je Al-Baghdadi leta 2014 razglasil Kalifat ID! – TOPNEWS.si

Islamska država priznala poraz? Zrušili so džamijo, v kateri je Al-Baghdadi leta 2014 razglasil Kalifat ID!

Islamska država priznala poraz? Zrušili so džamijo, v kateri je Al-Baghdadi leta 2014 razglasil Kalifat ID!

Iraški premier Hajder al-Abadi je izjavil, da je z uničenjem velike džamije al Nuri v Mosulu Islamska država priznala svoj poraz, je sporočila AFP.

baghdadi

Al-Baghdadi

“To je uradno priznanje poraza,” je dejal iraški premier Al-Abadi nekaj ur potem, ko je Islamska država zrušila džamijo. Vest o uničenju džamije je objavila iraška vojska.

“Tolpe Islamske države so storile še en zgodovinski zločin – zrušile so džamijo al Nuri in njen minaret el Hadba,” piše v sporočilu za javnost iraške vojske.

V tej srednjeveški džamiji je lider Islamske države Bakr al Baghdadi pred tremi leti razglasil “kalifat”, ki je obsegal dele Sirije in Iraka.

dzamija1

Velika džamija Al Nuri nekoč

Kot navajajo, je do eksplozije prišlo, ko so iraške elitne enote za boj proti terorizmu prišle vsega na 50 metrov oddaljenosti od džamije.

Samooklicana Islamska država pa je obtožila ZDA, da so v zračnem napadu uničile veliko džamijo al Nuri v Mosulu in minaret, ki se naslanja nanjo. Vest je objavila tiskovna agencija Islamske države Amak, poroča Reuters.

Koalicija na čelu z ZDA nudi iraškim silam letalsko in kopensko podporo v ofenzivi za Mosul, ki se je začela oktobra 2016.

Prejšnji teden so ruske letalske sile sporočile, da so v letalskih napadih na cilje Islamske države v Siriji ubili vodjo Al- Baghdadija, vendar pa do danes uradni Kremelj ni potrdil te vesti.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Nata 7 let

    Oh, takih zgodovinskih zločinov je bilo v tem desetletju že veliko !!