VV Faktor: Ozadje umora Gašperja Tiča – TOPNEWS.si

VV Faktor: Ozadje umora Gašperja Tiča

VV Faktor: Ozadje umora Gašperja Tiča

VV Factor: V Ljubljani je nasilne smrti umrl igralec Gašper Tič. Ljubljanski policisti so mrtvega igralca našli v nedeljo zjutraj, v stanovanju na Trubarjevi ulici v Ljubljani. Po podatkih policije, naj bi se igralec sprl z dvajsetletnikom. Slednji je z ostrim predmetom, najverjetneje z nožem, poškodoval igralca, ki je zaradi poškodb umrl na kraju. Dvajsetletniku so policisti odvzeli prostost. Osumljenec je še vedno v policijskem pridržanju in ga še niso pripeljali pred preiskovalnega sodnika. V pridržanju je lahko največ 48 ur, sicer pa policisti, kot so pojasnili na Ljubljanski policijski upravi, nadaljujejo z zbiranjem obvestil, s katerimi bodo razjasnili ozadje spora med osumljencem in žrtvijo. Prav tako bodo danes opravili obdukcijo oziroma so jo že opravili, policisti pa nadaljujejo z ogledom kraja dogodka, ampak predlagam, da v spomin na igralca najprej pogledamo, kako je recitiral pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani.

Ne samo kulturna javnost, igralci in vsi, ki so poznali Gašperja Tiča, so pretreseni. Umrl je nenazadnje slaven slovenski igralec zaradi vbodnih ran, nihče ne govori o teh podrobnostih za štirimi stenami. Kaj se je pravzaprav dogajalo za stenami, kamor se je Gašper Tič preselil približno pred dvema tednoma. A imata komentatorja, kaj več informacij, zakaj je pravzaprav šlo, Tino?

Tino Mamič: Glede Gašperja Tiča, mu želim, da počiva v miru in da bi mu bil nebeški oče milosten pri poslednji sodbi, torej pri teh stvareh ali kakorkoli jih pač imenujemo, kar se zgodi po smrti, tako, da tu ne bi mogel, kaj veliko povedati o njem. Imel je zelo dober glas, bil je odličen igralec, sam pa ga nisem veliko poslušal, saj je bil zelo vulgaren. Ena od zadnjih njegovih iger ima tak naslov, da si ga ne upam zdaj v kamero povedati, ker je enostavno preveč vulgaren. Zato mi kot igralec ni bil blizu. Zato zdaj težko rečem kaj o njem, ker je pri humorju najlažje se norčevati iz spolnosti, torej mastne vice praviti, je najlažje. To meni ni blizu, zato ga kot igralca ne poznam veliko. Zdaj tudi glede morebitne spolne orientiranosti, kot nekateri namigujejo po spletnih omrežjih, ne vem nič. Je pa res, da ko sem slišal, pomisliš, si postaviš vprašanje, da je bil ponoči z nekim drugim moškim, dvajset let mlajšim, pomisliš tudi na to, ker je to en indic. Meni je tudi zazvonilo v glavi, ker je dve hiši stran prišlo, ravno tako na Trubarjevi je bil tudi en incident pred leti, ko so se eni iz desnosredinskega političnega svetovnonazorskega tabora, so tudi imeli neke podobne zadeve, zato sem takoj tudi pomislil na to in sem šel brskat po internetu, kjer nisem praktično nič dobil. To me pravzaprav veseli, ker to ni naša stvar, kar se je dogajalo, če se je kaj dogajalo tam v tisti sobi. Ampak potem, ko te iste medije gledaš in bereš kaj drugega, pa dobiš ogromno podrobnosti. Recimo v enem mediju. ki je govoril o vsem, razen o tem, kaj naj bi se res dogajalo na Trubarjevi, so denimo opisovali par mesecev nazaj Janeza Janšo in so napisali, da je PR-jevko odslovil, zato ker hodi z drugo žensko, da je imel veliko priležnic in da je z veliko ženskami spal, da so to zlohotne govorice. To so dvojna merila. Od nekoga lahko izvemo vse, vsa namigovanja, ki so izmišljena, ali ne, to ni bistveno. O nekomu se lahko piše vse, o spolnih navadah Janeza Janše lahko vsi vse vemo, če pa en estradnik umre v skrivnostnih okoliščinah, mogoče druge spolne orientiranosti, o tem pa se ne sme nihče nič vprašati ali napisati. In to je dvoličnost.

VV Faktor: Po poročanju Večera gre za 20-letnega osumljenca Štefana Cakića, ki je v policijskem pridržanju. Policija pač nadaljuje z zbiranjem obvestil. Naj bi se sicer družila v nekem znanem lokalu, potem zjutraj šla domov, kjer naj bi se nato sporekla in takrat je prišlo do tega umora z nožem, ki je strašen. Bojan Požar je objavil neki tvit. Kaj praviš ti Sebastjan o okoliščinah tega krutega umora, ki je seveda nesprejemljiv in po mojem mnenju ni nikakršnega opravičila za karkoli.

Sebastjan Jeretič: Glej Vlado, seveda ne vemo kaj se je tam dogajalo. Zadnje čase je bilo kar nekaj nasilnih smrti v Sloveniji, mogoče več kot smo jih bili prej vajeni, ali pa jim mediji posvečajo več pozornosti. Vsekakor, vsakič ko umre priljubljena javna osebnost, to seveda javnost pretrese in po drugi strani je javnost radovedna. Jaz se tukaj strinjam s Tinom, da ne moremo imeti dvojnih meril. Javne osebe živijo od pozornosti javnosti. In ne glede na to, da gre za tragični dogodek, je zelo težko presekat v nekem momentu in reči ljudem naj se ne brigajo za to, kar se je zgodilo. Danes, ko sem se malo po Kopru pogovarjal z ljudmi, in ko je završalo to, kar je Tino omenil in kar se je pojavilo danes na spletu, so bili vsi presenečeni. Nihče ni govoril o njegovi spolni usmerjenosti, imeli so ga radi kot igralca, ampak kot sem rekel, ko se zgodi nekaj takega javni osebnosti, je javnost zaintrigirana in če ne bo relevantnih podatkov in informacij, si bodo ljudje enostavno izmislili cel kup stvari. Mi smo lahko pred leti spremljali primer Baričevič, kjer je prav tako šlo za nek dogodek, ki bi si ga še v Hollywoodu težko izmislili in če ne bo relevantnih, utemeljenih podatkov na pravi način podanih, bo to postala neka urbana legenda in ljudje bodo seveda govorili vsemogoče. Mislim, da je treba seveda tudi iz spoštovanja do njegove družine biti obziren pri vsem, kar se o tem govori. Težko pa rečem, da se javnost ne bi smela brigati.

VV Faktor: Predlagam, da pogledamo še en videoposnetek, kjer je Gašper Tič zagovarjal Družinski zakonik.

Sebastjan Jeretič: To zagovarjajo številni politiki, estradniki, ki niso istospolno usmerjeni in to ni dokaz, dajmo reči, neke usmerjenosti, je samo dokaz progresivnosti.

VV Faktor: No, če mogoče Tino, Gašper je takrat zagovarjal Družinski zakonik v tej kampanji, Reporter namiguje, da naj bi šlo za neko drugačno ozadje, kot samo zgolj spor.

Tino Mamič: Ne vem, nisem bil zraven in me dejansko ne zanima, ker me ne zanima ne to, s kom je on spal, ne to, s kom je spal Janez Janša. To mene pač ne zanima. Se mi pa ne zdi prav, da imamo dvojna merila, tako kot sem rekel. Glede tega, kar pa je bilo sedaj rečeno, kar smo videli ta posnetek, bi bilo zanimivo vprašati, kakega strokovnjaka, ker če pogledate govorico telesa takratne soproge takrat, ko sta šla narazen, pokojnega Tiča, jaz nisem verjel, da ona intimno ne verjame v to, kar je govorila. Če meni ne verjamete, potem vprašajte, kakega psihologa, ki se ukvarja z govorico telesa. Kaj hočem reči, tu gre za eno politiko, za eno stalno namigovanje in ločevanje ljudi in tudi ne vem, ko je Sebastjan prej rekel, da je to progresivno, torej jaz, ki zagovarjam, da ima oče, oziroma da ima otrok pravico do očeta in do matere, jaz zdaj nisem progresiven, torej sem nazadnjak, ali kaj?

Sebastjan Jeretič: Torej razlika med progresivno in konservativno politiko je povsem legitimna. In nisem nič rekel, da je ena boljša od druge. To je pač ena od delitev v političnem prostoru.

Tino Mamič: Ni bilo rečeno politika, temveč progresiven. Torej tisti, ki ne mislimo tako, smo konservativni, smo nazadnjaški in tako naprej. Če pa pogledamo strokovnjake in če pogledamo stroko, kaj pravi o teh stvareh, bomo dobili popolnoma drugačne odgovore. Seveda pa ni treba poslušati, kaj govorijo na FDV-ju, ker tisto pa je ena taka “kvazi” stroka ne, glede spolne usmerjenosti in vpliva na vzgojo. To smo se že veliko dajali o tem, ampak mnenje ljudi, ki mislimo tako, kot mislim jaz, ni prišlo tako do izraza ven, kot je prišlo od tako imenovanih naprednih, urbanih, progresivnih, svobodnih ljudi.

VV Faktor: Jaz bi seveda vsekakor na tej točki zaključil debato. Vsekakor je bil Gašper Tič imeniten igralec, dobil je konec koncev tudi Viktorja za posebne dosežke, za stvaritev lika AneLize, in še in še bi lahko naštevali. Zahvaljujem se vama za komentarje v nocojšnji oddaji VV Faktor, vam spoštovane gledalke in gledalci pa hvala za pozornost, kot veste, resnica boli, komentarji še bolj in ni vseeno, kaj kdo reče. Lahko noč!

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Nata 7 let

    + + + + + + + Všeč mi je ta oddaja. Oba sta zelo dobra. Mamič in Jeretič.

  • comment-avatar
    Aton 7 let

    Zgodba o pedofilu. Par mesecev več ali manj!