Ruski hakerji so si izmislili program, ki lahko uniči internet v ZDA – TOPNEWS.si

Ruski hakerji so si izmislili program, ki lahko uniči internet v ZDA

Ruski hakerji so si izmislili program, ki lahko uniči internet v ZDA

Hakerji ruske vlade so ustvarili zlonamerni program, ki lahko potencialno povzroči resno škodo električnemu omrežju v ZDA.

Po pisanju Washington Posta, ki se sklicuje na raziskavo ameriškega podjetja “Dragos Security, LLC, Maryland”, ki posluje na področju kibernetske varnosti, je bilo to kibernetsko orožje enkrat že uporabljeno v praksi.

– Hakerji, ki delajo “v povezavi z rusko vlado”, so namreč izdelali kibernetsko orožje, ki lahko potencialno postane najbolj destruktivno v tem trenutku za ameriška elektro-omrežja – piše omenjeni časopis, ki se sklicuje na raziskavo omenjenega ameriškega podjetja “Dragos”, ki se ukvarja z vprašanji kibernetske varnosti.

Namreč, gre za virus, ki so ga raziskovalci podjetja poimenovali “Cresh Override Virus”. Washington Post piše, da je do zdaj znan samo en tak primer, ko je omenjeni program prekinil delovanje električnega omrežja, ki se je zgodil decembra lani v Ukrajini. Tedaj so hakerji na kratko “prekinili oskrbo petine električne energije, proizvedene v Kijevu”.

hekerji2

Sergio Caltagirone, direktor obveščevalne službe za varnostne grožnje podjetja “Dragos Security, LLC, Maryland”, je povedal, da se omenjeni virus, v kolikor se ga modificira, lahko uporabi tudi proti ameriškim sistemom za prenos in distribucijo električne energije, pri čemer bi bil efekt katastrofalen.

Po besedah raziskovalca omenjenega podjetja, so hakerji ruske vlade že pokazali interes za izvajanje kibernetskih napadov na električno mrežo ZDA in tudi drugje.

Raziskava podjetja je bila objavljena v času, ko ameriške oblasti vodijo preiskavo glede lanskega domnevnega vmešavanja ruske vlade v predsedniške volitve v ZDA.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Kibernetska varnost postaja vse večji problem:
    Seveda pa je treba malce razumeti poslovneža;ki želi malce biznisa;kot tudi realno nevarnost;ki se je verjetnoobveščevalne službe zavedajo:Zelo verjetno pdobne in druge programe gradijo tudi druge države:Seveda gre za režave;vendar pa gre za težave;ko taki ljudje postanejo neobvladljivi in začno delati popolnoma na lastno pest: