Odstopil hrvaški šef diplomacije Davor Ivo Stier! Nova ministrica za zunanje zadeve bo Marija Pejčinović Burić! – TOPNEWS.si

Odstopil hrvaški šef diplomacije Davor Ivo Stier! Nova ministrica za zunanje zadeve bo Marija Pejčinović Burić!

Odstopil hrvaški šef diplomacije Davor Ivo Stier! Nova ministrica za zunanje zadeve bo Marija Pejčinović Burić!

Hrvaški minister za zunanje zadeve Davor Ivo Stier je na tiskovni konferenci odstopil s funkcije. Za ta korak se je odločil, ker je premier Andrej Plenković stopil v koalicijo s Hrvaško narodno stranko.

Odstopljeni minister Stier je stara garda HDZ-a in koalicija HDZ-ja z liberalnim HNS-om, mu nikakor ne ustreza. Pred novinarji je pojasnil svojo odločitev in zakaj je Hrvaška v tem trenutku brez šefa diplomacije.

“Točno pred enim tednom sem razmišljal, kaj vse smo storili od oktobra do danes v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Poudaril sem, da smo postavili okvir za izvajanje samozavestne zunanje politike in da sedaj prihaja nova faza,” je dejal Stier.

Novinarjem je tudi povedal, da je pred tednom zahteval od premierja Andreja Plenkovića, da imenuje novo osebo na čelu Ministrstva za zunanje zadeve Hrvaške, ki bo dobro funkcionirala v novi politični konstelaciji.

“Potrebno je okrepiti tudi demokrščansko opcijo preko neposrednih stikov s hrvaškimi državljani. Moja ocena je, da lahko to sam najboljše storim, kot poslanec in sekretar HDZ-a. Velika čast je predstavljati Hrvaško v svetu, vendar v tem trenutku je pomembnejše biti v domovini, tukaj širiti demokrščansko opcijo in vrniti zaupanje v institucije države in demokracijo. Premier Plenković ni želel, da bi me razrešili z dolžnosti, medtem ko sem bil v tujini, zato sem danes uradno odstopil,” je poudaril Stier.

Bivša hrvaška premierka in dolgoletna članica HDZ Jadranka Kosor je takoj opazila zanimivo stvar na Stierovi tiskovni, konferenci, da Stier ni želel odgovoriti na novinarska vprašanja, hkrati pa Stier izjavlja, da želi širiti demokrščanske vrednote. Nato pa ga je pohvalila za verodostojnost.

Hrvaški premier Andrej Plenković, gostujoč v Dnevniku HRT, je razkril, kdo bo nova ministrica za zunanje zadeve. Davorja Iva Stierja bo zamenjala Marija Pejčinović Burić, dozdajšnja državna sekretarka v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

hdr

Marija Pejčinović Burić, nova šefica hrvaške diplomacije

Plenković se je dotaknil tudi teme o koaliciji HDZ-a in HNS-a. “To, o prevari volivcev, ni res, to je politična odgovornost. V EP-u ljudska stranka koalira z liberali. Take vrste koalicije obstajajo v Nemčiji in številnih drugih državah. Če je to tabu, sem tukaj zato, da zrušim te tabuje”, je dejal Plenković.

“Zmagali smo na parlamentarnih in lokalnih volitvah, odkar sem prišel. Rad bi spomnil člane in volivce, da ima HDZ predsednico države, sabora, vlade, 19 od 21 članov vlade, 13 županij, Split, 62 mest, 204 občin. Takšnega rezultata HDZ ni imel od srede 90-ih. Poskušam preseči delitve in antagonizme. V zadnjih dneh smo od nekaterih poslancev slišali izključevalne izjave, ki mejijo na sovraštvo. Podobno smo videli z Agrokorjem, samo kritike. Želim tolerantno družbo, ki bo reševala probleme. Zato je platforma HDZ-a in HNS-a pomembna. Pripravljeni smo doseči dogovor in kompromise za razvoj države, da bi šli naprej.” Plenković je še dodal, da ima HDZ najtolerantnejšo retoriko na hrvaški politični sceni.

Odstop zunanjega ministra Stierja ga ni presenetil. “To sem občutil v zadnjih mesecih. Stier se je strinjal z večino stvari, vendar je imel v nekaterih stvareh določene rezerve. Od aprila ni sodeloval v političnih procesih, ni nastopal v javnosti, tako da je bil njegov odstop pričakovan. Nova ministrica bo Marija Pejčinović Burić. Mi smo se glede tega dogovorili. Kolega Stier bo še naprej aktiven kot poslanec v saboru”, je povedal Plenković.

Plenković je še dodal, da želi postaviti HDZ v center, “tja, kjer ga je videl Franjo Tuđman”. Če želi Stier pri tem pomagati, potem je dobrodošel, pravi Plenković.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)