Aleksander Kešeljevič ostro napadel SDS – “SMC ni brez barve, vonja in okusa in ni stranka podobna SDS” – TOPNEWS.si

Aleksander Kešeljevič ostro napadel SDS – “SMC ni brez barve, vonja in okusa in ni stranka podobna SDS”

Aleksander Kešeljevič ostro napadel SDS – “SMC ni brez barve, vonja in okusa in ni stranka podobna SDS”

Nastop na sobotni 2. Programski konferenci, člana izvršilnega odbora predsednika Programske konference ter enega od ključnih “predsednikovih mož”, dr. Aleksandra Kešeljevića, je ostal nekako v ozadju preslišan, čeprav gre za najbolj vplivnega človeka v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja, Kešeljevič ima v stranki podobno vlogo, kot jo je imel v času Janeza Drnovška, generalni sekretar Gregor Golobič.

Kešeljevič je v soboto najprej ostro napadel tiste, ki so stranki SMC očitali, da je stranka brez barve, vonja in okusa. V tem kontekstu je omenil, da stranka SMC ni stranka, podobna SDS:

“Kljub temu, da trdijo, oziroma so zlobneži na začetku trdili, da je SMC brez barve, vonja in okusa, vas zdaj sprašujem, ali je zdravstvena reforma, drugi tir, projekt Magme ali to pomeni, da je stanje v SMC brez barve, vonja in okusa? Ravno nasprotno. SMC potrebuje še en mandat. Potrebujemo še en mandat za prevlado. Ampak ne za prevlado stranke SMC, rabimo še en mandat za prevlado dobrih idej. SMC stranka ni močna stranka. SMC stranka ni stranka podobna SDS. Sem pa prepričan in to danes dokazujemo, ravno s Programsko konferenco, da je stranka močnih idej in močne vsebine.
Obstaja še en razlog, zakaj mora SMC prevladati. Zaradi tega, ker smo v osnovi nastali kot gibanje, rekli smo Iz ljudi, za ljudi. Zaradi tega tudi samo politiko razumemo nekoliko drugače. Politiko ne razumemo kot nenehen boj na političnem trgu, ampak kot delovanje v splošno javno dobro. Takšni smo, zelo enostavno, ker drugačni ne znamo biti. Zato tisti, ki so izvolili nove obraze leta 2014, ne
pričakujte od nas, da se ne bi izopstavili. To enostavno nam ni lastno….

V nadaljevanju je Aleksandar Kešeljević očital nesposobnost vsem političnim garnituram v zadnjih 25 letih, ki niso bile sposobne izpeljati velikih strukturnih reform.

“Danes nas napadajo neposredno ali posredno tisti, preko različnih civilno-družbenih skupin tudi, ki v zadnjih 25 letih niso bili sposobni speljati Zdravstvene reforme, ki v zadnjih 25 letih niso bili sposobni pripeljati niti ene večje, tudi direktne investicije v Sloveniji. Napadajo nas tisti, ki niso bili sposobni izvesti projekta Drugega tira. Vse to so projekti, ki kažejo na to, da v SMC imamo vizijo, jasne projekte, da vemo kako naprej…

“In za zaključek vam, dragi moji: Jaz sem ponosen na nas, na vse nas. Ponosen sem na vse tisto, kar smo naredili v zadnjih 3 letih. Rezultati, za katere je odgovorna in pristojna Vlada pod vodstvom našega premierja, so otipljivi, so dobri. Dokazujejo nam to, da smo na pravi poti. Jaz si seveda želim, da bi šli naprej, da bi tudi v zadnjem letu kot politično odgovorna stranka pokazala, da se v zadnjem letu da izpeljati projekte. Cilj današnje programske konference je, da se zavežemo, kaj bomo izpeljali do konca leta in želim si, še enkrat, da gremo naprej, to je tudi namen letošnje Programske konference, ali kot bi rekel naš predsednik Vlade, ki ga zdaj vabim na oder in mu predajam besedo: Samo naprej, ni umika”!

V nadaljevanju si lahko preberete prepis govora Aleksandra Kešeljeviča:

Dobro jutro vsem skupaj! Spoštovani predsednik vlade, spoštovani ministri in ministrice, spoštovani poslanke in poslanci, člani SMC in ostali simpatizerji, spoštovani predstavniki medijev, dobrodošli na drugi programski konferenci SMC.

Geslo letošnje programske konference je preprosto: Naprej!

Rezultati, za katere je pristojna in odgovorna vlada pod vodstvom našega predsednika Mira Cerarja dokazujejo zelo enostavno, da smo na pravi poti. Številke to same po sebi dokazujejo. Zaradi tega, je edina prava pot za SMC, pot naprej.

Če omenim samo nekatere dosežke: politična stabilnost, brez politične stabilnosti ni soglasja v družbi, med političnimi strankami, med socialnimi partnerji, in brez tega ni mogoče izvesti kakršnekoli reforme ali projekta. SMC kot politični samorastniki smo dokazali, da smo tukaj mnogo bolje sprejeti od starih političnih obrazov. Gospodarska rast, zadnji podatek: 5,3% gospodarska rast. V letošnjem prvem četrtletju, glede na preteklo obdobje. To je ena izmed najvišjih stopenj rasti v zadnjih 25 letih.

Brezposelnost: Prvič po letu 2008 pod 100.000. Imamo 87.000 brezposelnih. Konsolidirali in uredili smo javne finance. Letos bo proračunski primanjkljaj približno 0,8% BDP-ja. Strukturne reforme: Spremembe gradbene zakonodaje, za večjo pravno varnost investitorjev, bolj predvidljivo gradnjo, za manj razpršeno zbiranje dokumentacije. Potem, modernizacija železniške infrastrukture, projekt Drugega tira. Zdravstvena reforma. Prvič po 25 letih delamo Zdravstveno reformo. In ne nazadnje privabljanje tujih, direktnih investicij. V 25 letih v Sloveniji nismo bili sposobni pripeljati niti ene velike investicije. In gre, konec koncev za strukturne spremembe v glavah. Bom omenil samo dva primera.

Zakon o dostojnem pokopu, kjer smo dokazali, da presegamo delitev levo, desno in dokazali smo, da razumemo, da je osnovna civilizacijska norma v vsaki družbi pokop lastnih sodržavljanov. In zakon o partnerski skupnosti, kjer smo izenačili pravice istospolno usmerjenih z drugimi pari na socialnem in pravnem področju. Na teh prosojnicah, ki se bodo danes cel čas vrtele okoli nas, lahko vidite dosežke vlade pod vodstvom našega predsednika Mira Cerarja.

Za SMC zato obstaja samo ena pot in to je pot Naprej, ne. Prepričan sem, da moramo v zadnjem letu, da od nas kot politično odgovorne stranke, da v zadnjem letu izvedemo te projekte in reforme, ki smo jih zadali. Samo v tem primeru bo Slovenija moderna, odprta in ljudem prijazna Država.

In če pogledamo: SMC stranka ima tudi nekaj kar nima nobena druga stranka. To je Programska konferenca. Programski konferenci temelji na programskih odborih … Programski odbori naši so napisali program stranke. 95% v koalicijski pogodbi je program stranke SMC. Kljub temu, da trdijo oziroma so zlobneži na začetku trdili, da je SMC brez barve, vonja in okusa, vas zdaj sprašujem, ali je zdravstvena reforma, drugi tir, projekt Magme ali to pomeni, da je stanje v SMC brez barve, vonja in okusa? Ravno nasprotno.

SMC potrebuje še en mandat. Potrebujemo še en mandat za prevlado. Ampak ne za prevlado stranke SMC, rabimo še en mandat za prevlado dobrih idej. SMC stranka ni močna stranka. SMC stranka ni stranka podobna SDS. Sem pa prepričan in to danes dokazujemo, ravno s Programsko konferenco, da je stranka močnih idej in močne vsebine.

Obstaja še en razlog, zakaj mora SMC prevladati. Zaradi tega, ker smo v osnovi nastali kot Gibanje, rekli smo Iz ljudi, za ljudi … Zaradi tega tudi samo politiko razumemo nekoliko drugače. Politiko ne razumemo kot nenehen boj na političnem trgu, ampak kot delovanje v splošno javno dobro. Takšni smo, zelo enostavno, ker drugačni ne znamo biti. Zato tisti, ki so izvolili nove obraze l. 2014, ne pričakujte od nas, da se ne bi izpostavili. To enostavno nam ni lastno.

Še nekaj o Programskih odborih. Imamo 16 programskih odborov, ki so izredno aktivni. Pri pisanju programa, pri pisanju koalicijske pogodbe. So pomoč ministrom, poslancem, ki so tudi člani Programskih odborov in so nam v pomoč, v bistvu, pri zavzemanju kakršnihkoli stališč, o tistem kar je trenutno najbolj družbeno aktualno. Programskih odborov, torej v njih, deluje okoli 200 ljudi, v povezavi z Zavodom 14, iz katerega je Stranka nastala, pa vse skupaj sodeluje približno 1.000 ljudi. V pripravah na letošnjo Programsko konferenco, smo imeli izredno veliko konkurenco predlogov. Imeli smo več kot 55 predlogov izmed katerih se je svet Stranke odločil … In danes so pred nami tistih 6 tem, za katere se kot stranka zavezujemo, da jih bomo uresničili do konca letošnjega leta.

Danes nas napadajo neposredno ali posredno tisti, preko različnih civilno-družbenih skupin tudi, ki v zadnjih 25 letih niso bili sposobni speljati Zdravstvene reforme, ki v zadnjih 25 letih niso bili sposobni pripeljati niti ene večje, tudi direktne investicije v Sloveniji. Napadajo nas tisti, ki niso bili sposobni izvest projekta Drugega tira. Vse to so projekti, ki kažejo na to, da v SMC imamo vizijo, jasne projekte, da vemo kako naprej.

Letošnja Programska konferenca bo potekala na šestih vsebinskih sklopih. Po uvodnem nagovoru Predsednika Vlade, se bomo razvrstili v 6 programskih sklopov, pa naj na kratko, samo predstavim, o čem bo tekla beseda. Prvo, vsebinski sklop, gre za spodbujanje strateških investicij, v uvodu minister Zdravko Počivalšek. Mislim, da kakršenkoli dodaten komentar tukaj ni potreben. Govorimo o Magmi, govorimo o Yoskavi in govorimo o tem, kako izenačiti domače in tuje investitorje v prihodnje. Ter še bolj odpreti Slovenijo v prid direktnim investicijam. Drugi projekt vodi ministrica, oz. drugo vsebinsko omizje vodi ministrica Maja Makovec Brenčič, Gibajmo se, projekt za večjo telesno aktivnost otrok.

Težava, ki jo opažamo je, da ima mladina vedno večjo težavnost s prekomerno telesno težo in premajhno telesno aktivnostjo. Med tem, ko tisti v srednjih in poznejših letih, njihovo psihofizično stanje se pa v daljšem časovnem obdobju izboljšuje, kar je pozitiven trend. Tretji projekt je skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, vodila ga bo ministrica Milojka Kolar in Peter Požun. Potem imamo četrto vsebinsko omizje: Skrb za ranljive družbene skupine. Tukaj imamo: zgodnjo obravnavo otrok s posebnimi potrebami, omizje bo vodila naša poslanka Jasna Murgelj in imamo Dolgotrajno oskrbo. To omizje bo vodila Milojka Kolar. Potem pa ostaneta še dve temi. T. i. Zadružna platforma za prekarne delavce … Prekarni delavci vemo, so delavci, ki so, ki imajo negotove oblike zaposlitve, ki so slabo plačani in to omizje bo namenjeno temu. In pa seveda še zadnje omizje, to je pobuda Kroga mladih v SMC-ju, gre za t. i. Stanovanjsko problematiko mladih. 6 omizij, 6 tem za katere se bomo, glede na vašo vsebinsko diskusijo zavezali, da jih izvedemo do konca letošnjega leta.

Zakaj smo izbrali ravno te teme? SMC, rezultati v bistvu kažejo, in velika gospodarska rast, 5,3% v prvem četrtletju, po moji oceni bomo v letošnjem letu dosegli okoli 4% gospodarsko rast, kažejo, da s tem, ko rastemo moramo pokazati skrb tudi za najbolj ranljive družbene skupine. Kot so: otroci s posebnimi potrebami, kot so tisti, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo, mladi, prekarci … Vse to so tiste ranljive družbene skupine, ki zahtevajo našo pozornost.

In ne nazadnje, SMC kot članica družine Alde, to je tretja največja skupina v Evropskem parlamentu, se je opredelila kot socialno-liberalno stranko. Za nas je pomembno gospodarstvo, da to čim bolj deluje, ob tem pa seveda ne pozabimo na tiste najbolj ranljive skupine ljudi.

Sedaj pa, nobena Programska konferenca ne moremo iti naprej, če ne pogledamo nazaj. Če se spomnite, smo bili lansko leto na istem mestu, imeli smo pet ciljev, za katere smo si zadali, da jih bomo izpolnili do konca l. 2016. Pa naj vas spomnim, samo nekatere izmed njih. Mini davčna reforma, s katero smo razbremenili najbolj produktiven sloj Slovencev in v bistvu nagradil tiste, ki prejemajo 13. in 14. plačo, tako da ne plačujejo več dohodnine, ampak samo prispevke. Naslednji projekt: Zapis vode v ustavo. Ob kar dve tretjinski večini, ki je zato potrebna v Parlamentu, smo tudi to uresničili. Tretjič, sprememba, zmanjšanje birokratskih ovir in sprememba gradbene zakonodaje.

Tudi sklop gradbene zakonodaje je na Vladi oziroma v Parlamentu. Tudi tukaj lahko rečemo, da smo zadeve uresničili. Potem je boj proti organiziranemu kriminalu kot proti korupciji. Po zadnjem poročilu sveta Evrope, od 19 priporočil, smo delno ali v celoti uresničili 17. Ostajata samo še dve priporočili, ki jih moramo uresničiti. In na koncu, čakalne dobe v zdravstvu. To je projekt, ki je tudi na letošnji Programski konferenci.

Torej SMC drži obljubo. SMC, kar obljubi, da bo izpeljala do konca leta, dejansko to tudi izpelje.

In za zaključek vam, dragi moji: Jaz sem ponosen na nas, na vse nas. Ponosen sem na vse tisto, kar smo naredili v zadnjih 3 letih. Rezultati za katere je odgovorna in pristojna Vlada pod vodstvom našega Premierja so otipljivi, so dobri … Dokazujejo nam to, da smo na pravi poti … Jaz si seveda želim, da bi šli naprej, da bi tudi v zadnjem letu kot politično odgovorna stranka pokazala, da se v zadnjem letu da izpeljati projekte. Cilj današnje programske konference je, da se zavežemo, kaj bomo izpeljali do konca leta in želim si, še enkrat, da gremo naprej, to je tudi namen letošnje Programske konference, ali kot bi rekel naš predsednik Vlade, ki ga zdaj vabim na oder in mu predajam besedo: Samo naprej, ni umika! Hvala.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (9)
 • comment-avatar
  xtc 7 let

  SMC= politično truplo na poti na britof zgodovine:

 • comment-avatar
  Vstrajnik 7 let

  Pogrebci Slovenije !

 • comment-avatar
  Iva 7 let

  Še dve osebi (na fotografiji) bosta kmalu na političnem smetišču (ko botru ne koristiš več, te odvrže), še vedno pa bosta žrli NAŠ – davkoplačevalski denar. Slovenistan!

 • comment-avatar
  hribovc 7 let

  grem kozlat’ …

  • comment-avatar
   xtc 7 let

   Nima smisla!
   Prišparaj za njun grob:

 • comment-avatar
  airways 7 let

  Ćapac! Deport v srbijo!!!

 • comment-avatar
  Nata 7 let

  Ooooooo, zanimivo ?? Oni pa potrebujejo še en mandat ?
  Kje ste Vstajniki s kockami ??

 • comment-avatar
  Celofiz 7 let

  Ritoliznik brez primere:::::t

 • comment-avatar
  Rajko Galun 7 let

  Koliko pa dobite sds-esesovci na komentar te dni ?