Corbyn Mayjevi: Čas je za odstop! Theresa: Ne pade mi na pamet! – TOPNEWS.si

Corbyn Mayjevi: Čas je za odstop! Theresa: Ne pade mi na pamet!

Corbyn Mayjevi: Čas je za odstop! Theresa: Ne pade mi na pamet!

Lider laburistov Jeremy Corbyn je izjavil, da je prišel čas, da britanska premierka Theresa May ponudi odstop, saj so volilni izidi pokazali, da je “izgubila glasove, podporo in zaupanje volivcev”.

“Te volitve so bile razpisane, da bi premierka dobila veliko večino, da bi potrdila svojo avtoriteto. Sporočilo izida volitev je sledeče: premierka je razpisala volitve, saj je želela mandat. Mandat, ki ga je dobila, je izguba sedežev v parlamentu, izguba glasov, podpore in zaupanja”, je poudaril Corbyn.

BBC prenaša, da premierka Theresa May nima namena odstopiti in da bo pričela z delom oblikovanja nove vlade.

Po nepopolnih neuradnih rezultatih, Theresa May ne more več računati na večino v parlamentu.

Sedaj se skoraj že z verjetnostjo lahko ugotovi, da niti ena stranka ne bo osvojila 326 sedežev, potrebnih za večino v parlamentu, ki znaša 650 sedežev.

Konservativci Therese May so dobili 309 sedežev. Takoj za njimi so Corbynovi laburisti s 259-imi osvojenimi sedeži.

Parlament bo po ocenah analitikov “viseč”, saj ne bo mogel gladko sprejemati velikih odločitev.

Po britanskem volilnem sistemu, kandidat z največjim številom glasov v vsakem volilnem okraju postne poslanec, čeprav je fokus na strankarskih liderjih, volivci ne volijo neposredno premiera, temveč samo lokalne poslance.

Novi sklic parlamenta se izvoli za maksimalno pet let, kar pomeni, da bodo naslednje redne volitve razpisane najkasneje do junija 2022.

Od izidov volitev bo odvisno, kdo se bo pogajal o izstopu Britanije iz EU v naslednjih dveh letih in tudi o moči mandata, ki ga bo imela vlada v parlamentu v naslednjih petih letih.

Parlament se bo sestal 13. junija, da izvoli svojega novega predsednika, tedaj bodo tudi prisegli novoizvoljeni poslanci.

Kraljica bo 19. junija uradno razglasila začetek dela novega parlamenta, ko bo prebran program vlade za naslednje parlamentarno leto.

V tednu, ki se začne 19. junija, se bodo začela tudi pogajanja o Brexitu.

Dokončni rezultati bodo znani čez nekaj ur.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)