Hrvaški strokovnjaki v zvezi z arbitražo opozorili: Slovenija odločitve sodišča ne bo mogla implementirati! – TOPNEWS.si

Hrvaški strokovnjaki v zvezi z arbitražo opozorili: Slovenija odločitve sodišča ne bo mogla implementirati!

Hrvaški strokovnjaki v zvezi z arbitražo opozorili: Slovenija odločitve sodišča ne bo mogla implementirati!

Hrvaški portal 24sata.hr je včeraj objavil članek, v katerem hrvaški strokovnjaki za mednarodno pravo trdijo, da za Hrvaško arbitraža s Slovenijo ne obstaja. Slovenci lahko govorijo, kar hočejo!

Za Hrvaško arbitraža s Slovenijo ne obstaja več, je zaključena. Arbitražno sodišče lahko že jutri sprejme svojo odločitev, to se nas ne tiče in zdravo, pove akademik, doktor pravnih znanosti in profesor mednarodnega prava Davorin Rudolf.

Arbitraža s Slovenijo je ponovno v fokusu javnosti, potem ko je hrvaška Vlada prejšnji teden odgovorila SDP-ejevim poslancem o aktivnostih, ki so bile sprejete, da bi Sporazum o arbitraži prenehal veljati.

Iz odgovora je razvidno, da bivši minister za zunanje zadeve Miro Kovač, kot tudi sedanji Davor Ivo Stier, od marca lani nista v zvezi s tem naredila niti enega koraka. Čeprav je Hrvaška napotila diplomatsko noto leta 2015, da izstopa iz arbitraže, je nedolgo tega Arbitražno sodišče objavilo, da je zaključilo postopek in da bo sprejelo odločitev v prihodnjih nekaj mesecih. Zaradi tega razloga so SDP-ejevi poslanci, ki so sprožili postopek za izstop iz arbitraže, začeli spraševati Vlado, kaj vse je storila v zvezi s tem primerom, od kar je prišla na oblast. Odgovor, ki so ga prejeli, je povzročil še en razdor med SDP-ejem in HDZ-ejem, strasti pa se že nekaj dni ne umirijo.

SDP-ejevca Peđota Grbina, kot pravi, je odgovor “sezul s čevljev”. Namreč, Grbin sporoča, da bi morala Hrvaška po Dunajski konvenciji sprožiti postopek mediacije pred OZN in poudarja, da je to nujno in da predstavlja predpogoj, da bi se rešil mednarodni spor.
– Niti tega niso uspeli narediti tako, kot je treba. Celo leto in tri mesece niso sprejeli niti enega ukrepa, predvidenega v Dunajski konvenciji, ki je potreben, da bi mednarodno sodišče sporazum razveljavilo. Pred letom in pol so pozabili nadaljevati postopek in nam s tem otežili situacijo, Slovencem pa jo olajšali – sporoča Grbin.

V nadaljevanju pojasnjuje, kako bi morala Hrvaška postopek mediacije sprožiti že 5. avgusta lani, leto dni zatem, ko je Slovenija poslala ugovor Hrvaški glede izstopa iz arbitraže.
No, tega Hrvaška še ni naredila, HDZ-ejevci in Vlada trdijo, da časovnega roka za sprožitev mediacije ni, kot tudi, da ta postopek ni nujen.

– Možnost uporabe tega mehanizma ni časovno omejena in hrvaška stran ga za zdaj ni sprožila – piše v odgovoru Vlade poslancem SDP-eja.

Da postopek mediacije ni nujen, potrjuje tudi profesor Rudolf.

– Postopek mediacije je eden od načinov reševanja sporov in ni nujen. Lahko se ga uporabi, vendar ta primer nima zveze s tem, da bi bil nujen – pravi Rudolf.

Grbin ponovno poudarja, da je postopek mediacije nujen, saj se s Slovenijo ne moremo dogovoriti. Grbin se sklicuje tudi na 66. člen Dunajske konvencije, ki pravi, da “če v času dvanajstih mesecev od datuma vložitve ugovora ni prišlo do rešitve na osnovi 3. odstavka 65. člena, vsaka stranka spora (…) lahko sproži postopek, naveden v Prilogi Konvencije, odda v ta namen prošnjo glavnemu sekretarju Združenih narodov”.

– Mi lahko čakamo tudi 10 let, vendar če želimo brez soglasja Slovenije rešiti Sporazum čim prej, potem moramo narediti korake, ki so predpisani že z Dunajsko konvencijo. Očitno je, da se lahko s Slovenijo težko dogovorimo. Pa če se ne moremo dogovoriti in če se govori, da se Slovenija o tem ne želi pogovarjati, potem je treba sprožiti postopek, saj bo težko, da bi Slovenija oglušela na poziv generalnega sekretarja ZN. In četudi ogluši, to nam še kako olajša pozicijo – pravi Grbin.

Minister za zunanje zadeve v Oreškovićevi vladi, HDZ-ejevec Miro Kovač, obtožuje SDP za manipulacijo glede tolmačenja odredb Dunajske konvencije in postavljanja na slovensko stran.

– Ne želim verjeti, da imajo kolegi iz SDP glede tega vprašanja, ki je življenjskega nacionalnega interesa, namen se postavljati na stran nesprejemljive in neutemeljene argumentacije slovenske strani. S takim postopanjem, ki priča o manipulativnem tolmačenju določenih odredb Dunajske konvencije o pravu mednarodnih pogodb in Listine Združenih narodov, to na žalost počnejo – pravi Kovač in doda, da je Vlada v času njegovega mandata nudila slovenski strani bilateralna pogajanja za rešitev mejnega spora.

– Tako sta mejni spor rešili Nemčija in Nizozemska, kot tudi Rusija in Norveška. Preverili smo prav tako in to aktivno, možnost reševanja mejnega sporazuma na osnovi mednarodnega prava, pred mednarodnimi sodišči. Na vse te napore, je slovenska stran na žalost oglušela. Vztrajala je na arbitražnem sporazumu, iz katerega je Hrvaška zaradi njegove nepovratne kompromitacije, na osnovi soglasnega sklepa hrvaškega Sabora, morala izstopiti – spomni in poudari, da bo odločitev Arbitražnega sodišča za Hrvaško neveljavna.

– Zaradi tega, se je tudi ne da implementirati. Tega, se slovenska stran še kako zaveda, karkoli že o tem izjavljajo njeni najvišji uradniki, in tega bi se morali zavedati tudi saborski kolegi iz vrst SDP – sporoča Kovač.

Grbin mu odgovarja, “namesto, da napadajo SDP, naj takoj jutri sprožijo postopek mediacije”.

Spomnimo, Sabor je konec julija 2015 sprejel odločitev o izstopu iz arbitražnega sporazuma, ki sta ga Hrvaška in Slovenija potpisali leta 2009, kot predpogoj, da Hrvaška vstopi v EU. Ko se je izvedelo, da je predsednik Arbitražnega sodišča, Francoz Guillaume, povedal Jerneju Sekolcu, slovenskem arbitru, in Simoni Drenik, slovenski predstavnici v arbitražnem postopku, kakšna bo končna odločitev, je Hrvaška zaradi poskusa prevare izstopila iz arbitraže in najavila, da ne bo priznala odločitve sodišča. Kljub temu, je Slovenija vztrajala na arbitražnem procesu pred Arbitražnim sodiščem in nadaljevala proces. Profesor Rudolf poudarja, da je predsednik sodišča Guillaume kršil pravilo nepristranskosti, kar je nedopustno. Zaradi tega sporoča, da je za Hrvaško arbitraža zaključena.

– Postopek, ki se nadaljuje, nas več ne zanima in pika – pravi Rudolf in spomni, kako so se Slovenci kasneje opravičevali in je prišlo tudi do odstavitev in opozori tudi na sodnika Guillaumea ter poudari, da bi ga morala Hrvaška ostreje kritizirati.

– Sodnik Guillaume ostaja nedotaknjen, čeprav je glavni protagonist te afere. Hrvaška ga je preslabo kritizirala, bolj smo bili osredotočeni na Slovence – zaključi profesor Davorin Rudolf.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)