Zakaj bi Grega Repovž, urednik Mladine, ukinil predsednika republike Boruta Pahorja? – TOPNEWS.si

Zakaj bi Grega Repovž, urednik Mladine, ukinil predsednika republike Boruta Pahorja?

Zakaj bi Grega Repovž, urednik Mladine, ukinil predsednika republike Boruta Pahorja?

Inštitut za politični marketing je slabe pol leta pred predsedniškimi volitvami organiziral zanimivo omizje, ki je bilo dokaj slabo medijsko konzumirano, na katerem so nastopili medijski politični analitiki in uredniki. Predstavnik instituta IPM Domen Kos, novinarji Tanja Starič, Matija Stepišnik, Grega Repovž so ugotavljali, da čeprav je Borut Pahor izraziti favorit, se tudi sam zaveda težke naloge, pred katero se je po petih leta mandata znašel.

Staričeva je spomnila, da je Pahor pred petimi leti uradno razglasil vstop v predsedniško tekmo, ko je takratni predsednik republike Danilo Türk premočno vodil v javnomnenjskih raziskavah, tako kot Pahor sedaj, vendar je Türk vseeno izgubil.

Najbolj odmeven nastop oziroma kritiko na račun predsednika republike Pahorja je izrekel urednik Mladine Grega Repovž, ki bi funkcijo predsednika republike preprosto ukinil, ker je Pahor, po njegovi oceni, funkcijo predsednika popolnoma uničil.

Mislim, jaz nimam tega športnega pogleda na to tekmo, ali kako se temu reče. Aktualni predsednik- mamo za sabo pač mandat, ki je, če ga gledamo skozi politična stališča, v resnici brezpredmeten, prazen, brezpredmeten. In tisto, kar se je zgodilo, kar je uspelo Borutu Pahorju v teh letih storiti, da ga nihče ne vpraša za mnenje, da imamo funkcijo predsednika republike, ki ne nastopa v javnem prostoru z mnenjem. Se pravi, ko se katerakoli resna, recimo družbena relevantna tema, pojavi, nihče ne išče mnenja predsednika republike. In kakorkoli si mislimo o njegovih predhodnikih, se bomo spomnili, da v vseh ključnih trenutkih, ko so recimo bile pomembne vladne odločitve, ko je prišlo do recimo referendumov, vseh takih odločitev, je bilo seveda relevantno, kam se bo postavil predsednik republike. Pri tem predsedniku republike pa se recimo vedno znova zgodi, da vsi uredniki po vrsti pozabimo Pahorja vprašat za mnenje. Zato, ker je v resnici njegovo mnenje pač produkt razmisleka, kako bo s tem prišel do največje številke te pijače, ki jo prodaja, torej “Pahorcole”.

Zdaj tisto, kar pa je skozi to pa vseeno zanimivo, ker se mi zdi, da pa je treba razmišljati malo širše, je to v bistvu zanimiva dimenzija. To, da je Pahor minimaliziral funkcijo predsednika republike, nam daje možnost, da razmišljamo o samem političnem sistemu.

Mi imamo štiri tovrstne funkcije, se pravi predsednik Državnega sveta, “zaboga” se ne spomnim njegovega imena, “evo” vidite, in imamo še tri, predsednika vlade, predsednika parlamenta in predsednika republike. V času, ko je Pahor predsednik republike, imamo zelo neizrazito osebo na mestu predsednika parlamenta, zelo bledo po svoji formi, torej gospoda Brgleza, ki pa mu uspeva biti bolj izrazit politično, v političnih stališčih, v političnem nastopu od Pahorja.

Z drugimi besedami, jaz mislim, da je ta priložnost, da dajmo te volitve torej še skoz, to “šarado”, na katero se pripravljamo, ampak dajmo še razmislit o tem, da bi to funkcijo ukinili v resnici. Jaz mislim, da to funkcijo, ki jo ima danes predsednik republike, prenesemo na predsednika parlamenta. Pa ne zaradi varčevanja, jaz res nimam nobenih teh hitro “varčevalsko šparovnih bla bla -jev”, ampak zaradi tega, ker smo v resnici tako majhna država, bi bilo možno to funkcijo pač združiti v predsedniku parlamenta. Nenazadnje, predsednika republike ogromno držav voli v parlamentu, mi to naredimo s predsednikom parlamenta in morda bi pa bili inovativni, vsaj v eni stvari ne sledimo in pač prenesemo to funkcijo na predsednika parlamenta. Jaz mislim, da bi stvar popolnoma funkcionirala, ker se nam je pokazalo, da sama funkcija prav na primeru Brgleza in Pahorja politična irelevantnost predsednika republike, ki jo je dosegel sam Pahor. In hkrati imamo osebo, ki je res tako v tem, kar je Matija govoril, da mora biti vse “televizično”, “instagramično” in drugačno, kako lahko nekomu, ki pa ni izrazit, kot je gospod Brglez, zgolj s tem, da ima politična stališča, uspe neprimerno bolj zaznamovati politični prostor.

To je tudi seveda, s tem ocena Pahorjevega mandata. V resnici je to zelo neodgovoren človek. Dali smo mu mandat na zelo pomembni funkciji, to funkcijo je zlorabil, pač zato, da se ima lušten v resnici. To je najgloblja misel, ki jo tukaj dosežem, “lušten se ma”, v redu, to se mi zdi legitimno, ampak to funkcijo je uničil v teh štirih letih. Imel je par pomembnih točk, kjer bi moral reagirati in ni. Recimo družbene spremembe, kot posledica izvolitve Trumpa, kjer je odigral tudi vlogo v bistvu prve dame, ker ga je animirala predvsem prva dama ameriška, ne. In drugo je seveda begunska kriza, kjer je ponovil svoje dejanje v času, ko je bil predsednik parlamenta in izbrisanih točno to, ko je, če se spomnite glasoval enkrat na prostoru, no enkrat je šel “lulat”, ko je bilo ključno glasovanje. In drugič je pozabil “oddat” na Ustavno sodišče pač dvom v referendumsko pobudo in s tem podaljšal agonijo izbrisanih za vsaj sedem let. Z drugimi besedami to je Borut Pahor in isto je naredil v primeru beguncev. Namesto, da bi, tako kot so delali evropski predsedniki, zastavil svoje ime za človečnost, je pač izbral to tretjo pot… Ta Pahor je proizvod medijev, to moramo vedeti. Ta Pahor je proizvod tega našega neodgovornega uživanja, kjer mu nasedemo in pridno služimo v tem njegovem “šovu.”

Celotno omizje si lahko ogledate spodaj:


logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (6)
 • comment-avatar
  WatsonForus 7 let

  Gregec – oh ti ubogi PEZDE !! Si že pojasnil od kod ti pred leti 200.000 SEM za nakup delnic Mladine.

  • comment-avatar
   milanček 7 let

   poudarek je na nedonosen pezde, ali abortiranec!

 • comment-avatar
  Aton 7 let

  Pahor je naredil največ za parlamentaeno demokracijo. Marginaliziral je kult predsednika in postavil na oblast parlament!. Žal pa imamo še partijski komite v ozadju. Pa mimogrede – kdo je že predsednik v Nemčiji?

 • comment-avatar
  Aton 7 let

  Gregec pa je seveda vzorni ćlan komiteja!

 • comment-avatar
  Nata 7 let

  Inštitut za politični marketing ???
  Ja, nekaj pa morajo ” delat, ” no ?

 • comment-avatar
  Vstrajnik 7 let

  A to je urednik dirigiranih prirejenih novic ? Ja v komunistični Sloveniji je to lahko !