Politična vojna na Kosovu: Thaci proti Haradinaju – TOPNEWS.si

Politična vojna na Kosovu: Thaci proti Haradinaju

Politična vojna na Kosovu: Thaci proti Haradinaju

Januarja letos so francoske oblasti pridržale na francoskem delu švicarskega letališča v Baslu, razvpitega kosovskega politika, nekdanjega poveljnika OVK (Osvobodilne vojske Kosova) za Metohijo – eno od regij Kosova in sedanjega vodjo Alianse za prihodnost Kosova, politične opcije, ki jo podpira ameriška politika. Haradinaj je bil preko Basla na poti v ZDA, na prisego Trumpa, kot ameriškega predsednika. Ramush Haradinaj, ki je bil tudi že predsednik Vlade Kosova, je obtožen hudih vojnih zločinov in organiziranega kriminala. Zaradi teh zločinov je bil leta 2015 na osnovi mednarodne tiralice tudi pridržan v Sloveniji, tokrat pa so ga zaradi istih obtožb pridržali Francozi. Preprečitev poti v ZDA z aretacijo na osnovi mednarodne tiralice je imela za cilj diskreditirati Haradinaja pri novi ameriški administraciji, za tem pa so bili kosovski interesi oziroma interesi političnih nasprotnikov Haradinaja.

Zakaj so Haradinaja Francozi prav na poti v ZDA zadržali in priprli januarja letos in ne že nekaj mesecev prej, ko je bil na nogometni tekmi med Francozi in Albanci v Lyonu, oziroma ko je bil pred tem kar nekajkrat v Franciji in to brez nevšečnosti. Tokrat pa se je zgodilo, kot pričajo nekateri mednarodni zapisi, da so Francozom oziroma francoski obveščevalni službi sporočili točen prihod Haradinaja v Basel kar iz Thacijevega kabineta iz Prištine. Hashim Thaci je trenutno Predsednik Republike Kosova, pred tem je bil 6 let predsednik vlade Kosova. Scenarij pridržanja Haradinaja v Franciji in preprečitev poti v ZDA bi naj bil izveden v režiji Thacija in njegovega političnega zaveznika Kadri Veselija, za oba pa velja, da sta povezana s francoskimi varnostnimi krogi. Tesni stiki Thacija in Francozov segajo iz obdobja vodenja kosovske misije ZN s strani Francoza Bernarda Kouchnerja med leti 1999 – 2001.

Notranji politični boji med glavnima frakcijama Thaci (ki ga podpirajo Nemci in Francozi) ter Haradinaj (za njim so Američani), razplamtijo ob pogostih političnih volitvah na Kosovu. Tako je v preteklosti Haradinaj izvajal diskreditacijo Thacija z objavljanjem podatkov, da je njegov brat sodeloval v preteklosti s srbsko varnostno službo, kar bi naj bilo bogokletno na Kosovu. Dobra informiranost Haradinaja glede političnih nasprotnikov izhaja iz ameriške podpore (CIA), ki mu lahko z lahkoto dostavlja vse potrebne podatke in drugo podporo za dosego oblasti na Kosovu. Ameriška diplomacija in zunanja politika pa ima že tako vsepovsod za cilj, še posebej v kriznih državah, postavljati sebi lojalne režime.

V vsakem primeru bo razvoj politične situacije na Kosovu zelo pomemben za stanje na Balkanu in za udejanjanje ameriških obveščevalnih in zunanjepolitičnih ciljev, kar bo najbolj vplivalo na Makedonijo, Črno Goro, Srbijo in v Bosno. Za bližnje parlamentarne volitve na Kosovu pa je najbolj pomembno kdo bo bolj diskreditiral nasprotnika tudi preko starih grehov enega ali drugega protagonista sedanjega Kosova. Bomo videli…

V nadaljevanju si lahko preberete del mednarodne analize odnosov Thaci-Haradinaj:

K1

K2

K-3

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)