Independent: Donald Trump se je vedel na evropski turneji kot “pijani turist” – TOPNEWS.si

Independent: Donald Trump se je vedel na evropski turneji kot “pijani turist”

Independent: Donald Trump se je vedel na evropski turneji kot “pijani turist”

Ameriški Independent je analiziral dosežke ameriškega predsednika na svoji prvi turneji v tujini in ugotovil, da je Trump zavzel ostrejše stališče do evropskih zaveznikov, kot do liderjev Srednjega vzhoda in Riada. Poleg tega se je Donald Trump vedel kot “pijani turist” na svojem prvem potovanju v tujini, kjer se je nerodno rokoval s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, pokazal premierju Črne Gore, kako močan je in povzročil, da je nemška kanclerka Angela Merkel razglasila konec ameriškega zavezništva z Evropo.

Neimenovani uradnik ameriškega State Departmenta je raztrgal na koščke “aroganco” predsednika Trumpa, ko je slednji priletel iz Saudove Arabije in Izraela v Evropo. “Ko smo pri diplomaciji, se predsednik Trump vede kot pijani turist,” je povedal anonimni uradnik za The Daily Beast, piše ameriški Independent.

“Glasno in lepljivo je Trump kazal svojo pot okrog plesišča. Hodi po drugih brez, da bi to opazil. Neučinkovito!.”

Najbolj zaskrbljujoča je bila njegova obljuba glede končne odločitve o Pariškem sporazumu o klimatskih spremembah – ukrepa, glede katerega se je že sporazumelo 195 držav, še pred ameriškimi predsedniškimi volitvami. Zdi se, kot da je ameriški predsednik srečen, da se uničuje planet.

Trumpa so kolegi obtožili podcenjevanja mednarodne diplomacije, ko je zavzel slabše stališče na vrhu skupine G7, kot do Saudske Arabije, kjer ni niti z besedico omenil kršitev človekovih pravic v Jemnu in bil zato odlikovan na razkošnih ceremonijah z najvišjimi častmi.

Na proslavi, kjer so praznovale države članice NATO svojo moč po terorističnem napadu 11. septembra, je predsednik Trump dejal, da je Nemčija slaba, zelo slaba zaradi trgovinskega presežka, ki ga je ustvarila v trgovinski menjavi z ZDA in povedal liderjem 28-ih držav, da države ne “plačujejo toliko, kot bi morale”. Poleg tega je zavrnil izraziti posvečenost 5. členu Severnoatlantske pogodbe in ni zmogel izreči besed “vsi za enega, eden za vse”.

Predsednik Trump se je vrnil v ZDA s 110 milijardami dolarjev težko orožarsko pogodbo in tvitnil: “Pravkar sem se vrnil iz Evrope. Potovanje je bilo zelo uspešno za Ameriko. Težko delo, vendar veliki rezultati!” Tvit bi lahko ocenili kot samohvalo, ki je kaj kmalu dobila grenak priokus.

Kongresnika Ted Lieu, demokrat in republikanec Ted Yoho sta takoj posredovala pismo Odboru za zunanjo politiko in pozvala kolege, da natančno proučijo prodajo vodene oborožitve (PGMs) Saudski Arabiji. V Senatu so medtem senatorji Chris Murphy, Al Franken in Rand Paul predstavili skupno resolucijo za zavrnitev Trumpove orožarske pogodbe. V okviru določbe Akta za nadzor izvoza orožja (Arms Export Control Act) tako upajo, da bodo uspeli blokirati prodajo orožja in vojaške letalske opreme Saudski Arabiji, čeprav je slednje le del skupnega paketa. Večina kongresnikov zavrača orožarski posel s Saudsko Arabijo zaradi njenih kršitev človekovih pravic in izvoza ekstremističnih ideologij. Senator Patrick Leahy je celo obtožil Trumpa, da se klanja pred “enim svetovno najbogatejšim represivnim režimom” in hkrati obtožil Saudsko kraljevo družino, da “podpira ekstremizem, ki vali terorizem” in grdo ravna s svojimi državljani.”

Oglasile so se tudi organizacije za zaščito človekovih pravic, ki so prav tako kritizirale orožarsko pogodbo. Takoj, ko jo je Trump podpisal, ga je Amnesty International obtožila “očitnega opuščanja” človekovih pravic na najvišjem državnem nivoju in pozvala ZDA, da zaustavijo prodajo orožja Saudski Arabiji, da bi preprečili nadaljnjo kršitev mednarodnega prava in zračne napade v Jemnu ter pobijanje nedolžnih civilistov.

Predsednik Trump trdi, da je bilo njegovo prvo potovanje uspeh, vendar govorica njegovega telesa govori nasprotno. Trumpovo srečanje s francoskim predsednikom Emmanuelo Macronom, kateremu je rokovanje s predsednikom Trumpom posledično stisnilo tudi zobe, je povzročilo, da je Macron dva dni razlagal francoskim medijem, da stisk rok s Trumpom ni bil nič kaj “nedolžen”.
Po bližnjem srečanju s Trumpom je kanclerka Merklova na Bavarskem množici dejala, da se Evropa ne more več zanašati na ZDA, temveč sama nase. “To je to, kar sem izkusila v zadnjih nekaj dneh,” je povedala Merklova in dodala “Evrope mora vzeti usodo v svoje roke.”
Merklova, ki se je tako kot Trump konec tedna udeležila srečanja sedmih gospodarsko najmočnejših držav na Siciliji, je bila po vrnitvi v domovino prav tako kritična do ZDA pod vodstvom Trumpa. Poudarila je, da ZDA in Velika Britanija za EU nista več popolnoma zanesljivi partnerici, zato mora Unija usodo vzeti v svoje roke.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je v ponedeljek zaostril kritiko Trumpa z oceno, da so njegova dejanja oslabila Zahod, njegova kratkovidna politika pa škodi interesom Evropske unije. Še ostrejši je bil predsednik socialnih demokratov (SDP) in kanclerski kandidat Martin Schulz, ki je Trumpa obtožil “uničevanja zahodnih vrednot in spodkopavanja mednarodnega sodelovanja, ki temelji na vzajemnem spoštovanju ter strpnosti”. “Nekdo se mora postaviti po robu temu možu in njegovi ideji o ponovnem oboroževanju,” je dejal nekdanji predsednik Evropskega parlamenta.

Thomas Oppermann, vodja poslanske skupine SDP-ja, pa se je na Trumpov najnovejši tvit odzval z besedami, da je s temi besedami pokazal, da “Nemčijo vidi kot svojega političnega nasprotnika”.

Predsednika Trumpa so vsi nazorno videli, kako je na vrhu NATO nič kaj nežno odrinil na stran črnogorskega premierja Duška Markovića, da bi se prerinil v prvo vrsto skupine liderjev držav članic NATO. Medtem ko je Trumpova poteza preplavila splet in povzročila negativne komentarje, je premier Marković sicer izjavil, da Trumpova poteza zanj ni bila “žaljiva”. Pragmatično!

Signaliziranje potencialnega konca ameriško-nemškega zavezništva bi lahko opisali kot dobro novico za Rusijo, katero je doslej pred nadaljnjo agresijo v druge države (kot je bil primer Krima) omejeval NATO.

Demokrati v ZDA so takoj očitali Trumpu “zamujene priložnosti” med njegovim prvim obiskom v tujini. Tako je senator Cory Booker za CNN povedal, da se predsednik Trump v pogovorih ni osredotočil na “ključna vprašanja,” kot so klimatske spremembe, vprašanje človekovih pravic ali rusko “agresijo”. “Ne govorim o realnih kršitvah človekovih pravic v Saudski Arabiji, temveč o tem, da je Trumpovo početje takšno kot, da zmanjšaš Ameriki svetlobo in upanje v svetu, do utilitarističnih vrst medsektorskih razmerij,” je povedal senator Booker. Z drugimi besedami povedano, ZDA na tak način izgubljajo svoj “poseben” status v svetu in tradicionalne zaveznike.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Franci 7 let

    Trump se je že dokazal na področjih kjer se je treba dokazati, Eu voditelji pa so vsi blesavi, da ne rečem neumni, tako, da ima Trump popolnoma prav, da jih očitno prezira. Kako nesposobni so večina Eu voditeljev je prav žalostno in pogubno za bodočnost Evrope. Bravo Trump

  • comment-avatar
    Nata 7 let

    Meni gre že pošteno na jetra vse skupaj. Kaj je rekel, kdaj je z rito mignil, pa kje se je rinil v ospredje ??? Pa, dajte no ! Verjetno je kaj koristnega za svojo državo tudi že uspel narediti ? Je že res , da ni diplomat. Vendar, prav dobro občutimo mi, navadni državljani, kam ta polizana, sprenevedava diplomacija pelje !!Torej se požvižgam na take diplomate.

    Tudi v te silne ” dogodke ” z odrivanjem roke, pa kaj vem kaj še vse, kar ne morem verjeti. Za Trumpa je verjetno bila ta pot kar stresna.Človek, ki je navajen biti sam svoj gospod, se težko prilagaja. Melanija mu pa s takim nasprotovanjem ( če mediji to pravilno prenesejo ), prav nič ne pomaga. Pravzaprav je otročje takole reagirati .Končno ni navadna žena, ampak Prva dama. . . . .