“Kennedyjevski” in hkrati “Kardeljanski” govor Mira Cerarja – TOPNEWS.si

“Kennedyjevski” in hkrati “Kardeljanski” govor Mira Cerarja

“Kennedyjevski” in hkrati “Kardeljanski” govor Mira Cerarja

“Kennedyjevski” in hkrati “Kardeljanski” govor Mira Cerarja

Miro Cerar je v Zbilju pred svojimi privrženci, ki so bili videti na začetku piknika ob tretji obletnici ustanovitve stranke precej poklapani, vsaj ko gre za ožje jedro stranke, ministre, poslance in visoke funkcionarje stranke, nastopil v duhu znamenite izjave pokojnega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja: »Ne sprašuj, kaj lahko stori zate tvoja država, vprašaj se, kaj lahko za državo storiš ti.« Kot drugega za primerjavo pa lahko citiramo stratega samoupravljanja Edvarda Kardelja: »Sreče človeku ne more dati ne država, ne partija, srečo si človek lahko ustvari le sam.«

Čeprav je večina novinarjev in snemalcev, ki so se zadovoljili s formalnimi vprašanji o “stanju države in nacije”, piknik stranke že zapustila kmalu po začetku, je bila najbolj zanimiva poslanica Cerarja v smislu ‘urbi et orbi’ članom in simpatizerjem stranke, kjer je bila glavno sporočilo predvsem upanje. Cerarjev nastop je bil bolj predvolilni v upanju, da bo sam in stranka SMC še enkrat dobila podporo na volitvah.

“Pa vendar bi želel, da danes iz tega našega srečanja gremo domov z neko zavezo – zavezo, da želimo s tem delom nadaljevati, da ne bomo odnehali, da bomo šli tudi na volitev dokazati, da želimo in zmoremo še več. In jaz bom šel z vami, šel bom kot prvi med vami ali pa tudi z vami enak na te volitve in verjamem, da se mi boste pridružili in me podprli z vsemi ljudmi, ki hočejo, kot sem rekel in želijo dobro Sloveniji…

Potrebujemo še veliko dela na tem, da si bomo še bolj zaupali. Pa ne samo drug drugemu …Ker vedno, ko smo v kontaktih, vidimo, da si lahko zaupamo. Ampak želim, da zaupate tudi sami sebi, da ste kot člani in simpatizerji te stranke lahko mirni. Da ne delamo nič narobe. Oziroma, tako bom rekel: Če ga kdaj kaj polomimo, da to popravimo. Da smo samokritični, da si želimo, res, delati dobro. In zato želim, da stranka SMC – Stranka modernega centra z vsakim od vas, in z vsakim našim podpornikom, simpatizerjem gradi to samozavest. Samozavest na zaupanju med seboj, da bomo lahko šli, kot sem rekel Naprej, da v tem letu naredimo še veliko dobrega in potem na volitvah dokažemo, da smo dejansko najboljši….

Cerar je v precej motivacijskem nastopu, ki se ga ne bi sramoval niti Smiljan Mori, dal vedeti, da še ni vrgel puške v koruzo. Spremljal pa ga je tudi njegov oče telovadec Miroslav Cerar starejši, pa nova spremljevalka Mojca Stropnik, ministri iz kvote SMC in poslanci ter Cerarjev prijatelj in član izvršnega odbora stranke Mitja Sojer, ki s Cerarjem prijateljuje že pred ustanovitvijo stranke 2. julija 2014 in je v stranki prevzel mesto zdaj že pokojnega Hosta Hafnerja – Cerajevega moža v senci, ki ga je v govoru Cerar tudi večkrat omenjal. Cerar je odprte fronte, drugi tir, zdravstvena reforma pa tudi zaplete v Hočah z avstrijskim proizvajalcem Magno Steyr ter še nekatere druge odprte fronte omenil le bežno, tako med vrsticami.

“In zato me veseli, da smo v tem mandatu, v teh treh letih, kljub temu, da so mnogi govorili, da ne bomo niti eno leto zdržali, da ne bomo uspešni, da ne bomo znali, da ne bomo zmogli, da smo znali, zmogli in pokazali, da je Slovenija lahko uspešna. Uredili smo državne finance, javne finance … Uredili smo gospodarjenje z državnim premoženjem. Sprejeli številne zakone in druge akte, se pravi v Državnem zboru in na ravni Vlade, ki so pripomogli k ureditvi položaja na področju pravosodja, šolstva, infrastrukture in drugih številnih področjih … Ravno zdaj, kot veste, si močno prizadevamo, da bi izvedli neke ključne korake na področju zdravstvene reforme, ki je tako zelo pomembna za vsakega od nas, za vse naše ljudi. Da bi premaknili neke velike infrastrukturne projekte kot je Drugi tir, kot je modernizacija železnic in obnova cest. Da bi pripeljali v Slovenijo še več dobrih investitorjev, ki bodo dali delo našim ljudem in ki … in da bi pomagali našemu gospodarstvu z odpravljanjem administrativnih ovir. Na tem intenzivno delamo, delamo tudi zelo intenzivno na modernizaciji naše družbe, na digitalizaciji, na modernih procesih, na vsem tem, kar bodo jutri, pojutrišnjem imeli v rokah naši mladi, tudi tu prisotni, tudi tisti, ki jih zdaj še ni, ki pa smo jim dolžni zagotoviti Svet, v katerem bodo lahko uspešno razvili to našo Državo naprej in v kateri bodo lahko uspešno ustvarili svoje družine, izbirali svoje poklice in bili karjerno in človeško uspešni. In zagotavljam vam, da na tem bomo delali še naprej intenzivno in kot sem danes že povedal:

“Ne bomo nehali delati. Spomnite se, tudi nekateri naši koalicijski partnerji so v začetku leta dejali: »Ah, zdaj je že predvolilno leto, zdaj ne bo več možno kaj dosti narediti, zdaj se bomo šli samo politiko. Kdo bo koga in podobno.« Absolutno ne. Dokler vodim Vlado, dokler SMC vodi Vlado in je največja poslanska skupina v Državnem zboru, tega ne smemo dovoliti. Dokler imamo naše aktiviste na terenu … (aplavz) Dokler imamo številne naše aktiviste na terenu po vsej Sloveniji, ne smemo niti en dan počivati, ga zamuditi, ker vsak dan lahko naredite nekaj dobrega za vašo lokalno okolje in s tem za vse nas. Zato delamo. Zato ne dovolim, da bi se … zdaj, enostavno dvignili roke v zrak, ampak se bo delalo do konca mandata. Bomo pa tudi ravno s tem delom in s temi rezultati, ki bodo prišli in ki so že prišli dokazovali, da zmoremo in znamo tudi naprej. (aplavz)

Ste že hudo lačni? »Ja. (smeh)« Ampak SMC je stranka, ki zna biti potrpežljiva (smeh prisotnih), ker moramo biti potrpežljivi… Zato vam bom namenil še nekaj besed, pa ne bom predolg. Ne bom. Ko se bomo v drugi polovici tega leta in začetku prihodnjega leta samoizpraševali o tem, kaj sedaj, kaj spet lahko naredimo za ljudi, se ne bomo toliko obračali nazaj, kajti to kar delamo zdaj, se že vidi, se bo videlo … Gledati bomo morali naprej, kaj bomo spet lahko zagotovili našim ljudem….”

logo-topnews (1)

V nadaljevanju si lahko preberete celotni govor Mira Cerarja članom in simpatizerjem na internem pikniku SMC v Zbilju:

Lepo pozdravljeni članice, člani SMC, naši simpatizerji prijatelji, predstavniki medijev zelo lepo vas pozdravljam.

“Naš veliki mislec Anton Trstenjak je nekoč zapisal, da je človek bitje upanja. In če pomislimo vsi dejansko ljudje vsak hip na nekaj upamo. Vi upate, da boste po mojem govoru dobili končno hrano, jaz upam, da boste zadovoljni jaz upam, da boste zadovoljni z današnji srečanjem, upamo, da bo jutri tudi lep dan in da ga bomo preživeli kje v naravi, skratka upamo vsak dan: v poklicu, v osebnem življenju. In veste tam v letih, ko nas je zadela ta huda finančna, socialna, tudi politična kriza, smo Slovenci začeli izgubljat upanje.

In bolj kot smo si želeli, da bi bilo tega nekega dne konec, bolj smo ga izgubljali. In takrat smo se nekateri se odločili, da se zberemo in da se ozremo proti politiki in če bo treba, da vanjo tudi vstopimo zato, da bi pomagali, da bi lahko ta naša Slovenija, naše državljanke in državljani spet upali, spet polno živeli, bili ponosni na našo državo in v dobrih odnosih med seboj. In tako se je pravzaprav rodila Stranka Modernega Centra, kot jo danes imenujemo SMC. Pred tremi leti vemo, da je bil to drugi junij 2014, smo se zbrali na ustanovnem kongresu, tudi mnogi izmed vas ste bili takrat tam, ustanovili smo stranko in šli na volitve. Šli smo na volitve, z iskreno željo, da to Slovenijo povzdignemo v duhu, da jo naredimo spet bolj organizirano, urejeno, predvsem pa bolj ustvarjalno, odprto, kreativno in pogumno. Tako, ki bo šla naprej v prihodnost, ki se ne bo zavijala v neke bolečine iz nedavne preteklosti, ampak bo rekla: kar je bilo je bilo, bodimo ponosni na svojo zgodovino, kjer je bila ta zgodovina svetla. Slovenci imamo zelo, zelo veliko svetlih in pomembnih trenutkov v naši zgodovini, na katere moramo bit zelo ponosni. Tam pa, kjer ni bilo dobro, pa vzemimo iz tega nauk, da ne bomo tega ponavljali. Ampak zdaj se oziramo s tem naukom naprej, za našo mladino, za našo prihodnost in to je bilo geslo, s katerim smo šli pravzaprav v politično tekmo. Sestavili smo program, opredelili naše konkretnejše cilje, program in tako naprej, kot sem rekel in kot veste smo zmagali na volitvah in prevzeli vodenje države.

Seveda, skupaj s koalicijskimi partnerji in pravzaprav skupaj vsemi ljudmi dobre volje, ki pomagajo, kajti jaz verjamem, da SMC ni samo stranka svojih članov ali simpatizerjev, ampak je stranka vsakogar, ki želi dobro tej naši Sloveniji, državljankam in državljanom in vsem, ki tu z nami prebivajo.

In zdaj seveda smo tukaj, ob tretji obletnici. Številka tri simbolizira marsikaj. Pa dovolite, da izberem en segment te simbolike. V številki tri vidim številko nekega razvoja. Človek, ko se rodi je najprej otrok, potem iz tega obdobja postane mladostnik, včasih rečemo pubertetnik, ki se zave samega sebe, na nek poseben način, išče svoj lastni izraz in skozi to odrašča, da potem nekje v tretji fazi odraste, postane zrel, postane osebnost, ki si želi nekaj storiti ne samo za sebe, ampak tudi za druge.

In jaz verjamem, da je bilo to tudi nekaj, kar je doživljala Stranka Modernega Centra. Najprej rojstvo in ob tem rojstvu smo bili, kot je rekla naša Simona Kuster Lipicer, podpredsednica SMC, samorastniki. Izrasli smo sami iz sebe, z dobrimi nameni, z veliko volje, zato da kaj spremenimo na bolje, pa vendar sami. Brez nekih ozadij, brez nekih lobijev, brez nekih interesnih skupin, ki bi nas potiskale v to ali ono smer. In kot samorastniki smo morali zelo hitro iti skozi razvoj, zato si upam reči, da smo v teh treh letih prešli iz prve faze, to je otroška faza, v fazo mladostništva, adolescence, odraščanja in da smo zdaj pravzaprav v fazi, ko smo toliko politično odrasli, da smo sposobni prepričati naše državljanke in državljane, da nas podprejo še naprej. Da nas podprejo tudi na prihajajočih volitvah drugo leto, da vidijo, da se res za njih borimo, da si prizadevamo na vso moč in da sledimo svojim ciljem v programu.

In zato verjamem, da je pomembno, da kljub temu, da smo danes tu zbrani v dobri volji na pikniku, da se poveselimo, da se podružimo, nimamo veliko časa za to. Ogromno je dela, delamo v vladi, delamo v parlamentu, delamo v občinah na lokalnem nivoju, v sekretariatu stranke. Vsi delate, trudite se in zato ni veliko časa in zato sem zelo vesel, da ste danes tukaj se dobili, da vsaj malo prekinemo ta tok dela, ta tok skrbi in da se res poveselimo. Pa vendar bi želel, da danes iz tega našega srečanja gremo domov z neko zavezo – zavezo, da želimo s tem delom nadaljevati, da ne bomo odnehali, da bomo šli tudi na volitve dokazati, da želimo in zmoremo še več. In jaz bom šel z vami, šel bom kot prvi med vami ali pa tudi z vami enak na te volitve in verjamem, da se mi boste pridružili in me podprli z vsemi ljudmi, ki hočejo, kot sem rekel in želijo dobro Sloveniji.

Naj se vrnem nazaj k besedi upanje, k pojmu, k temu, kar čutimo ob tem. Poglejte, upaš lahko vedno in takrat, kadar se lahko na nekaj upreš. Če lahko v nekomu in nečemu iščeš podporo. Ne moreš biti dober v zasebnem življenju, v službi v prijateljevanju, v politiki, kjerkoli, če nimaš neke podpore. Za upanjem, torej za upanjem mora torej stati neka opora in ta opora se imenuje v našem jeziku zaupanje. Nekomu moraš pač zaupati, če hočeš upati. Preprosto povedano, če želite dobiti hrano, dobro hrano, morate zaupati meni, da bom končal na neki točki s tem govorom in v to, da bodo naši pomočniki, kuharji, vsi ostali, ki pripravljajo to hrano, dobro pripravili. Jim zaupamo. Če želite napredovati v življenju tako ali drugače, se morate upreti na neke ljudi, sodelavce, prijatelje, ker jim zaupate, ker vam bodo pomagali. Upiramo se na informacije, na dejstva in na njih gradimo naše upanje.

In zato je zelo pomembno, zelo telo pomembno, da je stranka SMC stranka zaupanja. Kajti če bomo zaupali najprej sami sebi, da smo na pravi poti, da nismo skrenili, da nismo izdali naših idealov in ciljev, če se bomo o tem še bolje obveščali, se pogovarjali, bili tudi kritični kadar zaznamo napake in pomanjkljivosti, se iskreno o njih pogovorili, potem pa skupaj stopili naprej, da bi zadevo izboljšamo, da gremo po pravi poti naprej, potem bomo stranka medsebojnega zaupanja. In jaz vsem, da smo v veliki meri to že. Vem pa, da bo stranka, ki zelo hitro odrašča in je že odrasla, pa vendar, to ni lahko v teh letih ob tem, ko vodi še državo, potrebujemo še veliko dela na tem, da bi si še bolj zaupali.

Potrebujemo še veliko dela na tem, da si bomo še bolj zaupali. Pa ne samo drug drugemu …Ker vedno, ko smo v kontaktih, vidimo, da si lahko zaupamo. Ampak želim, da zaupate tudi sami sebi, da ste kot člani in simpatizerji te stranke lahko mirni. Da ne delamo nič narobe. Oziroma, tako bom rekel: Če ga kdaj kaj polomimo, da to popravimo. Da smo samokritični, da si želimo, res delati dobro. In zato želim, da stranka SMC – Stranka modernega centra z vsakim od vas in z vsakim našim podpornikom, simpatizerjem gradi to samozavest. Samozavest na zaupanju med seboj, da bomo lahko šli, kot sem rekel Naprej, da v tem letu naredimo še veliko dobrega in potem na volitvah dokažemo, da smo dejansko najboljši. Ko sem rekel, da smo najboljši, sem se, kot verjetno mnogi od vas, spomnil na nekoga, ki danes ni več med nami. Verjetno vsi veste, na koga mislim. Na našega dragega, žal pokojnega prijatelja, borca za dobro, človeka z veliko začetnico: Horsta Hafnerja. (aplavz) Še lansko leto je bil tu med nami. Kljub opešanemu zdravju, je do zadnjega svojega diha živel za Stranko modernega centra, za prav vsakogar od vas, ki ga je poznal in poznal vas je ogromno, za mene … In kot veste, verjetno je težko najti bolj nesebičnega človeka, kot je bil naš dragi Horst. Osebno sem mu, izjemno, neizmerno hvaležen in verjamem, da ste mu tudi vi in … On je bil vedno tisti, ki je rekel, da Stranka modernega centra je lahko in je najboljša. Naj danes med nami pozdravim njegovo drago Danico: Lepo, da si z nami.

Imamo te radi. Tudi mi smo s tabo. (aplavz) In lahko vam povem, da se pogosto spomnim nanj, na našega, res dragega, ljubega Horsta, ker je bil naš veliki vzornik. Ne samo s svojo energijo, privrženostjo, ciljem in delom, ampak tudi s poštenjem in požrtvovalnostjo. In spomnimo se, vedno nanj, ko nam bo mogoče kdaj, tu in tam zmanjkalo energije, ko bomo utrujeni, ko bomo mogoče storili tudi kakšno napako, da bomo lahko tako kot nas je on vedno spodbujal, vse to prešli za dobro tega, kar si želimo in za dobro Slovenije.

V tem času, v treh letih smo potegnili našo Državo iz krize. Ne sami. Moramo vedno biti pošteni, nihče to ne zmore sam, tudi ne SMC. Imeli smo pomoč koalicijskih partnerjev, imeli smo pomoč občasno tudi drugih strank, predvsem pa dobro mislečih ljudi, tistih, ki želijo Sloveniji dobro, ki so začutili moment, ki so z nami skupaj premikali meje v gospodarstvu, na socialnem področju, na kulturnem področju in povsod, ki niso odnehali in ki seveda ne smejo odnehati, če želimo doseči tisto kar si še vedno želimo. Ampak ob vsem tem se moramo nečesa dobro zavedati. SMC je največja vladna stranka, z daleč največjo poslansko skupino in zato dejansko dajemo ton in smer pravzaprav vsem pomembnim odločitvam, ki jih naša Država sprejema in izvaja. In zato me veseli, da smo v tem mandatu, v teh treh letih, kljub temu, da so mnogi govorili, da ne bomo niti eno leto zdržali, da ne bomo uspešni, da ne bomo znali, da ne bomo zmogli, da smo znali, zmogli in pokazali, da je Slovenija lahko uspešna. Uredili smo državne finance, javne finance … Uredili smo gospodarjenje z državnim premoženjem. Sprejeli številne zakone, in druge akte, se pravi v Državnem zboru in na ravni Vlade, ki so pripomogli k ureditvi položaja na področju pravosodja, šolstva, infrastrukture in drugih številnih področjih … Ravno zdaj, kot veste, si močno prizadevamo, da bi izvedli neke ključne korake na področju zdravstvene reforme, ki je tako zelo pomembna za vsakega od nas, za vse naše ljudi. Da bi premaknili neke velike infrastukturne projekte kot je Drugi tir, kot je modernizacija železnic in obnova cest. Da bi pripejali v Slovenijo še več dobrih investitorjev, ki bodo dali delo našim ljudem in ki … in da bi pomagali našemu gospodarstvu z odpravljanjem administrativnih ovir. Na tem intenzivno delamo, delamo tudi zelo intenzivno na modernizaciji naše družbe, na digitalizaciji, na modernih procesih, na vsem tem, kar bodo jutri, pojutrišnjem imeli v rokah naši mladi, tudi tu prisotni, tudi tisti, ki jih zdaj še ni, ki pa smo jim dolžni zagotoviti Svet v katerem bodo lahko uspešno razvili to našo Državo naprej in v kateri bodo lahko uspešno ustvarili svoje družine, izbirali svoje poklice in bili karierno in človeško uspešni. In zagotavljam vam, da ne tem bomo delali še naprej intenzivno in kot sem danes že povedal: Ne bomo nehali delati. Spomnite se, tudi nekateri naši koalicijski partnerji so v začetku leta dejali: »Ah, zdaj je že predvolilno leto, zdaj ne bo več možno kaj dosti narediti, zdaj se bomo šli samo politiko Kdo bo koga in podobno.« Apsolutno ne. Dokler vodim Vlado, dokler SMC vodi Vlado in je največja poslanska skupina v Državnem zboru, tega ne smemo dovoliti. Dokler imamo naše aktiviste na terenu … (aplavz) Dokler imamo številne naše aktiviste na terenu po vsej Sloveniji, ne smemo niti en dan počivati, ga zamuditi, ker vsak dan lahko naredite nekaj dobrega za vašo lokalno okolje in s tem za vse nas. Zato delamo. Zato ne dovolim, da bi se … zdaj, enostavno dvignili roke v zrak, ampak se bo delalo do konca mandata. Bomo pa tudi ravno s tem delom in s temi rezultati, ki bodo prišli in ki so že prišli dokazovali, da zmoremo in znamo tudi naprej. (aplavz)

Ste že hudo lačni? »Ja. (smeh)« Ampak SMC je stranka, ki zna biti potrpežljiva (smeh prisotnih), ker moramo biti potrpežljivi … Zato vam bom namenil še nekaj besed, pa ne bom predolg. Ne bom. Ko se bomo v drugi polovici tega leta in začetku prihodnjega leta samoizpraševali o tem, kaj sedaj, kaj spet lahko naredimo za ljudi, se ne bomo toliko obračali nazaj, kajti to kar delamo zdaj, se že vidi, se bo videlo … Gledati boo morali naprej, kaj bomo spet lahko zagotovili našim ljudem. Slovenkam, Slovencem, našim državljankam, državljanom, prebivalcem. Kaj bomo želeli za njih še narediti več, katere projekte bomo želeli dokončati, ker vsega ne moremo v enem mandatu dokončati in kaj bomo še novega naredili za njih. Zato vas pozivam, da zbirate v sebi te ideje kaj bi še želeli narediti več, da delate na tem kolikor je možno že zdaj. Kolikor pa bo potrebno, bomo to dali v naš program za naslednje volitve, za katere sem prepričan, da jih moramo dobiti, če želimo, da ta Slovenija ohrani to pozitivno pot v prihodnost, v razvoj, za naše mlade, za dostojno starost, za živahno in ustavarjalno mladost in pravzaprav zato, da bo Slovenija še naprej ostala ugledna Država v Evropi in Svetu. Kajti tudi to se je spremenilo. Pred nekaj leti, ko smo prevzemali to Vlado, Slovenija ni bila med uglednimi državami. Bila je Država, ki je postajala plen, Država v zelo slabi kondiciji, v zelo slabem finančnem stanju, v nekoordiniranem upravljanju z državnimi zl naložbami, z zelo porušenim bančnim sistemom in takrat je bilo nujno postaviti to državo spet na Svetovni zemljevid tudi kot Državo, ki ji lahko zaupa tudi Tujina. In danes nam Tujina spet zaupa. Zaupajo našim predstavnikom, zaupajo našim podjetnikom. Seveda tudi naši državljani, podjetniki, pa tudi znanstveniki, kulturniki, športniki zanjo sami pokazat kaj znajo in tega smo lahko zelo veseli. In smo jim hvaležni. In še računamo na njih, kajti vsi smo ena skupnost.

Pa vendar je naloga Vlade, naloga Parlamenta, naloga tudi SMC, da jim pomagamo, da ustvarjamo za njih dobro podporno okolje in da tudi sami postavimo zgled vsem kako je treba trdo delati z dobro voljo in pošteno, če želimo to Slovenijo peljat naprej. In … če si bomo zaupali, bodo tudi drugi začeli še bolj zaupati nam. Še več jim moramo sporočat o tem kar delamo, kar mislimo, kar čutimo in kar želimo, ker mislimo, čutimo in želimo dobro. To je SMC, Stranka, ki skrbi za vse generacije. Nikogar ne smemo pozabit. Najmlajše, najstarejše, vse vmes. Tudi sami smo zato v Stranki že razvili določene oblike orgaiziranja, denimo mladih, tu imamo že naš podmladek. V kratkem, prav v prihodnjih dneh bomo tudi dobili posebno organizacijo seniorjev kot rečemo … (aplavz) In še naprej bomo trdo delali na vseh tistih reformah, ki zadevajo, bi rekel tako modernizacijo družbe, ki sem jo omenil, se pravi, to kar daje gospodarski zagon, zaposlitve, možnost za ustavrjalnost, kar potrebujejo morda še najbolj mladi, ampak tudi vsi ostali. Jaz verjamem, da tudi starejši, tudi najstarejši so še vedno lahko ustavarjalni in so. Hkrati pa moramo z dolgotrajno oskrbo, ki jo pripravljamo v zakonski obliki, z zdravstveno reformo, z vsem tem, kar delamo sproti, ko usklajujemo pokojnine, ko smo določili minimalno pokojnino in tako naprej … poskrbeti, da bo v prihodnjih letih še bolje in laže živeti tudi našim starejšim, vsem torej, vsem ki to zaslužijo in zaslužijo to prav vsi. (aplavz)

In, da počasi zaključim: Če si bomo zaupali, če bomo pridobili zaupanje drugih bomo lahko dosegli tudi to česar si najbolj želim. Da bi začeli Slovenci, Slovenke spoštovati bolj sami sebe in našo Državo. »Bravo.« (aplavz) Kajti ne smemo pozabiti, da smo to našo Nacijo ohranili kot Narod z velikimi napori in žrtvami. Skozi stoletja smo bili pod pritiskom večjih narodov. V prejšnjem stoletju smo doživeli prave pogrome tudi z namenom, da se naš Narod izniči. Pa smo uspeli preživeti vse te čase, postati še močnejši in potem tudi, v zelo težkem spopadu pravzaprav, doseči našo samostojnost, našo suverenost kot Država. Jaz mislim, da na to moramo biti ponosni in zato mormo našo Državo nazaj pripeljat ljudem, zato jo mormo naredit takšno, da bo spoštovanja vredna, da jo bomo imeli radi, da jo bomo cenili in da bo ona cenila vse nas in vse vas, ki to zaslužite. In zato si mora SMC predvsem prizadevati, in potem, a veste, potem bo v Državi drugače. Potem bo tudi več pozitivizma, optimizma, več zaupanja, spoštovanja, potem je to tisto, kar nam daje boljše možnosti, še boljše možnosti, da gremo lahko tudi bolj sproščeno naprej.

In zdej, za konec: Naj povem, da sem osebno, kot predsednik Stranke neizmerno hvaležen prav vsakomur od vas. Kajti to, da smo ustanovili Stranko in takoj zatem zmagali na državnozborskih volitvah, da smo uspeli kljub temu, da so nam nekateri politiki, tudi vsak mesec napovedovali konec, razpad, pogubo in tako naprej, ne samo zdržati do danes, ampak postati še močnejši, boljši, izkušenejši in da danes in tukaj vodimo to Državo v pravo smer, to je velika stvar. In zato ste zaslužni prav vsi / … /zelo pogosto tudi neutemeljenim in neresničnim, pa vendar jih zdržite in greste z nami skupaj naprej.

In zdej v prvi vrsti mislim seveda na naše poslance, ministre, vodje lokalnih odborov, sekretariat Stranke itn. In jaz bi želel, da se mi, vsaj nekateri izmed teh, ki sem jih omenil … poslanke, poslanci, pridružite tu na odru. Ministri, ministrice pridružite tu na odru. Generalni sekretar s svojo ožjo ekipo pridruži na odru. In vodje lokalnih odborov. Sej vi, če ne morete vsi, pridite sem … Evo, tu je že moja podpredsednica, prihaja naš in moj podpredednik, ministri pridite. Poslanci, poslanke, vodje lokalnih odborov … Zelo me veseli, da ste z nami! Pozdravljeni vsi skupaj. Pridite, pridite … Lahko pa pridete vsi. (smeh prisotnih) Vsi ste naši, vse imamo radi! Ja, ja … ja, ja. Tut tukaj se lahko postavite … Lahko tudi objemate ministre in poslance, če želite, danes. No, evo. Kot vidite se nas je kar nekaj nabralo, ampak še več vas je tukej … Vsi smo ena družina!

In dovolite mi, da zaključim ta svoj nagovor z mislijo, ki se bo spet vrnila k našemu dragemu Horstu. Horst Hafner je vedno poudarjal, da SMC ni samo poltična stranka. SMC je ena velika družina dobromislečih, požrtvovalnih ljudi, ki želijo dobro Sloveniji in bodimo tudi danes vsi skupaj. Ti, ki smo tu, ti, ki ste zraven, vsi smo ena družina. Bodimo danes dobre volje, sprostimo se, družimo se, jutri, v naslednjih dneh pa spet gremo v akcijo za Slovenijo. Rekel bi takole: Naj bo naš moto: Mirno in stabilno naprej, in bodimo pozitivni in aktivni! Hvala lepa. (aplavz) Hvala, hvala.

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    dež 7 let

    Cerar kot Macron ?, kot Kennedy ??, kot Tesla ???, bi rekel da kot “TESLO !!!”.