Ostra kritika bivšega šefa CIA: “Trump je za Ruse koristni idiot” – TOPNEWS.si

Ostra kritika bivšega šefa CIA: “Trump je za Ruse koristni idiot”

Ostra kritika bivšega šefa CIA: “Trump je za Ruse koristni idiot”

Predsednik ZDA Donald Trump igra za Ruse vlogo “koristnega idiota”, je v intervjuju za nemški “Bild am Sonntag” izjavil bivši šef Agencije za nacionalno varnost (NSA) in Centralne obveščevalne agencije (CIA), ameriški general Michael Hayden.

“Nekaj dni pred volitvami v ZDA, sem poskušal dojeti nenavadno naklonjenost Donalda Trumpa do predsednika Rusije Vladimirja Putina. Trump je oseba, ki jo Putin in Rusi imenujejo “koristen bedak”, “koristni idiot”. Ta pojem iz časa Hladne vojne se nanaša na naivnega človeka, ki ga lahko Kremelj nadzira in izkoristi za dobrobit Rusije. Danes, šest mesecev kasneje, lahko z velikim razočaranjem ugotovimo, da se potrjuje, da termin “koristni idiot” ostaja dokaj točen opis,” je izjavil bivši šef NSA.

Po Haydnovih besedah, odpustitev generalnega tožilca in direktorja FBI, ki so “odprto zastopali drugačno politično stališče od administracije”, dela situacijo v Združenih državah Amerike “malce podobno tisti v Nikaragvi”.

Trump je odšel na prvo turnejo, medtem ko v Beli hiši tli škandal, ki ga utegne drago stati

Trump bi moral na prvem mednarodnem obisku izven ameriškega kontinenta demonstrirati ameriško vodilno vlogo, kljub temu, da mora biti njegov zunanjepolitični tim šele imenovan in da administracija dela izključno na njegovih stališčih o ključnih vprašanjih, vključno s strategijo boja proti Islamski državi.

Bivši šef NSA ocenjuje, da “ameriške obveščevalne agencije najverjetneje izhajajo iz dejstva, da je imela Rusija vpliv na volilno kampanjo v ZDA”, ne konkretno na preštevanje glasov, temveč na potek kampanje.

Hayden je izjavil, da bi se morala Nemčija prav tako “bati” vmešavanja v parlamentarne volitve za nemški Bundestag, ki se bodo odvijale 24. septembra, njene obveščevalne agencije pa bi morale “predvzeti ukrepe za identifikacijo napadalca”.

Ameriške obveščevalne agencije so obtožile Rusijo za poskus vplivanja na ameriške volitve novembra 2016. Rusija je večkrat zavrnila vse tovrstne obtožbe, tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da so “absolutno neutemeljene”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)